Oznanila 32. navadne nedelje (2017)

12. November 2017

Oznanila

[Facebook] [Twitter] [Email]

BOGOSLUŽNO PASTORALNI KOLEDAR

SVETNIKI – NAŠI VZORNIKI

sv. ELIZABETA OGRSKA, redovnica, zavetnica OFS, 17. november
sv. CECILIJA, zavetnica cerkvene glasbe, 22. november
sv. KATARINA ALEKSANDRIJSKA, mučenka, 25. november
KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA, 26. november

IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE IN CERKVE NA SLOVENSKEM

ZAHVALA NA ZAHVALNO NEDELJO: Iskreno se zahvaljujemo vsem župljanom in župljankam za življenje in sodelovanje v župniji: vsem članom župnijskega pastoralnega in gospodarskega sveta, vsem sodelavcem v oznanjevanju, bogoslužju in karitativni dejavnosti, vsem voditeljem skupin, vsem zborom in pevskim skupinam, vsem posameznikom, ki tako ali drugače pomagate pri življenju in delovanju naše župnije ter vsem duhovnikom, redovnikom in redovnicam. Vsem in vsakemu posebej Bog povrni.

MOLITEV ZA RAJNE: V mesecu novembru smo vsi povabljeni, da več molimo za rajne. Tukaj prilagam molitev, ki jo lahko molimo:
Gospod, ti nisi Bog mrtvih, ampak živih ljudi. V tebi živijo vsi, ki si jih poklical k sebi. Spominjamo se vseh rajnih, ki smo jih ljubili, vseh, s katerimi smo živeli. Z njimi nas povezuje tvoja dobrota, s katero ljubiš nje in nas. Pred teboj se spominjamo vseh umrlih, vseh pozabljenih in zabrisanih imen. Umrlih, ki jih nihče ne objokuje, pogrešanih, katerih usoda nam je neznana, obupanih, ki so si vzeli življenje, vseh tistih, ki so bili umorjeni. Vemo, da so v tvoji roki in te prosimo: sprejmi vse med svoje srečne otroke.

MAŠE ZA RAJNE: V novembru lahko darujete neoznanjene maše »za rajne«. Oddali jih bomo TONETU KERINU, ki deluje med revnimi ljudmi na jugu Madagaskarja. Več na: http://www.missio.si/tone-kerin-med-pozabljenimi Kuverto z napisanim mašnim namenom in mašnim darom 17 € oddajte v nabiralnik: »maše za rajne«. Bog vam povrni.

OZNANJENE MAŠE: Od tega tedna dalje imamo v župnijski pisarni že koledar za maše za prihodnje leto, tako da lahko darujete za svete maše za celotno prihodnje leto.

NAPOVEDNI KOLEDAR

MISIJONSKA SKUPINA POTA, v kateri je tudi članica naše skupine Vera in luč Ivana Crnobrnja, bo jutri v ponedeljek, 13. novembra ob 19. 45 uri, v dvorani župnijskega doma predstavila misijonski projekt iz letošnjega poletja, ko so bili na misijonu v Kazahstanu. Lepo vabljeni!

RAZSTAVA IN RAZGLASITEV NAGRAJENIH SLIK in njihovih avtorjev slikarske kolonije za otroke v Klančarjevi domačiji v Bizoviku, bo ta torek, 14. novembra ob 20.00, v dvorani župnijskega doma. Otroci so prejeli nagrade na Portugalskem, v Makedoniji in v Iranu. Lepo vabljeni!

BLAGOSLOV PRENOVLJENE MULHARJEVE KAPELICE na Bizoviški cesti v Bizoviku bo prihodnjo nedeljo, 19. novembra, po maši ob 9.15. uri. Kapelico sta obnovila Tone Babnik in Korel Zrimšek, Lojze Mušič pa je obnovil freske in stebra. Pri urejanju okolice kapele je pomagala družina Mladenovič. Pri koordinaciji je pomagal Peter Bergant. Vsem se iskreno zahvaljujemo. Lepo vabljeni na blagoslov.

TEDEN ZAPOROV bo od 19. do 25. novembra 2017, ki se po vsem svetu vsako leto obhaja v okviru katoliške Cerkve in drugih krščanskih cerkva ter skupnosti. Letošnji začetek tedna zaporov sovpada tudi s 1. svetovnim dnevom ubogih, ki ga je razglasil papež Frančišek. (19. 11.) Naslov letošnjega tedna zaporov je »Trudim se«. Župnijska občestva, skupnosti in različne ustanove vabimo k molitvi in medsebojni povezanosti z zaporniki.

PRAZNIK SVETE CECILIJE bomo v naši župniji proslavili v sredo, 22. novembra, pri večerni maši v župnijski cerkvi. K maši na čast sv. Ceciliji lepo vabljeni vsi župnijski pevski zbori in skupine, zborovodje in organisti, voditelji ljudskega petja in vsi ljubitelji cerkvene glasbe in petja. Po maši bo v župnijskem domu srečanje za vse pevce. Lepo vabljeni!

Letošnji NIKODEMOVI VEČERI bodo od ponedeljka, 20. do četrtka 23. novembra, ob 19.30 v dvorani Teološke fakultete v Ljubljani. Letos bo tema Mladi, vera in razločevanje poklicanosti. Več na www.skam.si.

TEDEN KARITAS bo od ponedeljka, 27. novembra, do prve adventne nedelje, 3. decembra, ki je nedelja Karitas.

MIKLAVŽEV ORATORIJ bo v soboto, 9. decembra. Dopoldanski program bo potekal v župnijskem domu in okolici. Popoldne pa bo ob 15.00 v cerkvi maša, po njej pa bo Miklavževa igrica, ki jo pripravlja naša skupina Vera in luč, po igrici pa bo obisk sv. Miklavža. K maši, igrici in Miklavževemu obisku vabljeni tudi starši in vsi tisti otroci, ki ne bodo na oratoriju. V prihodnjem tednu bodo otroci pri verouku dobili prijavnice za oratorijski dan in za miklavževanje.

6/XXXVI – 966, 12. 11. 2017: 32. nedelja med letom – A: K MAŠI ZA MOŽA

(Mdr 6,12-16; Ps 63, 1 Tes4,13-18; Mt 25,1-13)

Današnja prilika o pametnih in nespametnih devicah sporoča današnjim kristjanom nekaj pomembnega. Lahko zmotno mislimo: ko smo prižgali luč vere, bo šlo v življenju vse samoumevno naprej. Pa ni tako! Nespametne device so prosile pametne: »Dajte nam svojega olja«. Preudarne device niso dale olja nespametnim, kar kaže, da versko življenje vsakega izmed nas pomeni odgovornost, o kateri bo moral vsakdo sam odgovarjati pred Bogom. »Ni dovolj, sklicevati se na dediščino preteklosti, saj se mora vsaka generacija sama ponovno odločiti za krščanstvo,« je dejal Janez Pavel II. ob prvem obisku Slovenije med mašo v Stožicah. Res je, da si lahko medsebojno pomagamo, se spodbujamo, dajemo dober zgled ter molimo drug za drugega, a je vendar vsakdo poklican, da osebno odgovori »da« daru odrešenja in zastonjskemu daru božje ljubezni.
Neki mož je imel navado vsako nedeljo zjutraj reči svoji ženi: »Kar za oba pojdi k maši!« Neke noči je sanjal, da sta z ženo umrla in skupaj prišla do nebeških vrat. Sveti Peter ju je vprašal: »Sta vidva gospod in gospa Novak?« Prikimala sta. »Dobro. Gospa Novak naj vstopi za oba!« jo je povabil nebeški ključar. Nihče si torej ne more vere »sposoditi« od drugega, vsak mora osebno verovati, kakor si ne more nihče »sposoditi« ljubezni, ampak mora sam ljubiti.
Ta evangeljski opomin se lahko zdi komu resen ali celo strog, a je v resnici zagotovilo popolne enakosti pred Bogom: Boga ni mogoče »kupiti«, ker se vsem daje zastonj. Boga pa tudi ne moremo oslepariti, ker gleda na to, kar je iskrenega v človeškem srcu. (Po: Božo Rustja, Tvoje obličje iščem)

33. nedelja med letom – A, 19. november 2017: NAJLEPŠI DAR JE DAR ZA DRUGE

(Prg 31,10-13.19-20.30-31; Ps128; 1 Tes 5,1-6; Mt 25,14-15.19-21)

Zgodba pripoveduje o kralju, ki je modro vladal. Nekega dne je sklical svoje štiri hčerke in jim povedal, da se odpravlja na dolgo pot: gre v oddaljen samostan, kjer se bo posvetil molitvi. V njegovi odsotnosti bodo morale one vladati. Preden je odšel, je vsaki hčerki podaril pšenično zrno. Prva hčerka je odšla v svojo sobo, zrno zavila v zlat trak in ga vsak dan občudovala. Druga ga je shranila v leseno škatlico, tretja pa si je dejala, da je to zrno enako drugim in ga vrgla proč. Najmlajša hčerka je premišljevala, kaj naj stori z zrnom. Hčerke so vladale v kraljestvu svojega očeta, dokler se ta ni vrnil. Ob vrnitvi jim je kralj rekel, naj mu pokažejo zrno, ki jim ga je izročil. Tri so mu prinesle svoja zrna, tretja je iz shrambe celo prinesla drugo zrno. Najmlajša pa daru ni mogla vrniti očetu. Zanimalo ga je, kam ga je dala: »Dolgo sem premišljevala, preden sem odkrila, da je zrno seme, ki lahko rodi klas. Potem sem ga vsejala in sledila je žetev.« Nato je peljala očeta in mu pokazala žitno polje, ki je zraslo iz tega zrna in je bilo tako veliko, da bi lahko nasitila prebivalce kraljestva. Kralj je stopil pred hčerko, snel zlato krono in ji jo položil na glavo. »Naučila si se, kako je treba vladati,« ji je ljubeče dejal.
Podobno žalostno in naravnost tragično je, če v življenju ne vemo, kaj bi z darom. To je storila hčerka, ki je zrno zavila v zlat trak. V svoji neodločnosti ni z njim naredila nič koristnega. Verodostojna podoba številnih naših sodobnikov, ki ne vedo, kaj bi počeli z darom življenja. Svoje bivanje čutijo kot nekoristno in nesmiselno.
Naše življenje bo zorelo v smisel, če bo naš talent osrečeval druge. Z našimi žitnimi zrni se bodo mnogi nasitili. (Po: Božo Rustja, Tvoje obličje iščem)

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Aleš Čerin

Komentirajte