Oznanila 34. navadne nedelje (2017)

25. November 2017

Oznanila

[Facebook] [Twitter] [Email]

brezje-obdBOGOSLUŽNO PASTORALNI KOLEDAR

PRAZNIK ‘BREZMADEŽNE’ petek, 8. december, pripravimo brezmadežno srce, osvobojeno greha in zlega. Brezmadežna Marija je preroško znamenje in podoba, ki tudi nas spodbuja k prizadevanju za svobodo srca in čisto prosojnost pred Bogom. Na praznik so maše: v Štepanji vasi ob 8.00 in 19.00, v Bizoviku ob 18.00.

IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE IN CERKVE NA SLOVENSKEM

MAŠE ZA RAJNE: Do konca novembra lahko v obeh cerkvah darujete neoznanjene maše »za rajne«, ki jih bomo oddali misijonarju Tonetu Kerinu na Madagaskar.

TEDEN KARITAS, ki poteka od te nedelje, 26. 11., pa do prihodnje nedelje, 3. 12., ima letos naslednje geslo: »Kje sem doma?« V sredo, 29. 11., bo romanje sodelavcev Karitas na Slomškovo Ponikvo in v Celje. Ta dan bo ob 20.00 koncert Klic dobrote z neposrednim prenosom na 1. programu TV Slovenija, Radiu Slovenija in Radiu Ognjišče z dobrodelno akcijo zbiranja sredstev za potrebe, na katere odgovarja Karitas.
Teden Karitas zaključujemo z nedeljo Karitas (3. 12.), ko je po vseh župnijah nabirka namenjena za potrebe, na katere odgovarja Karitas. Ves advent boste lahko v obeh cerkvah v oddali v Karitasovo košaro živila, ki jih bodo delili v naši župnijski Karitas. Bog povrni.

ADVENTNI ČAS IN ZAČETEK NOVEGA CERKVENEGA LETA: S 1. adventno nedeljo, 3. decembra, se začenja novo cerkveno leto in nova priložnost, da se približamo Bogu. Advent je najprej priprava na božič, hkrati pa je tudi priprava za Kristusov poslednji prihod na oblakih neba ob koncu časov. Adventni čas še posebej označuje ADVENTNI VENČEK s štirimi adventnimi svečkami. Na prvo adventno nedeljo ga prinesite k blagoslovu v cerkev, nato ga doma postavite na pomembno mesto, in se ob njem zbirajte k adventni molitvi in prebiranju adventnega koledarja »Otroci za otroke«. V adventnem času veroučenci zbirate za otroke v misijonih. Lepo priporočamo.

OBISK KIPA FATIMSKE MARIJE – V ADVENTU: Ob 100. letnici Marijinih prikazovanj v Fatimi bo v naši župniji ves advent na razpolago poseben fatimski Marijin kip. Ob kipu bo na razpolago tudi posebna molitev. Vabljeni ste, da kip ponesete na svoje domove in ob njem molite ter k molitvi povabite še sosede in prijatelje. Prvi teden adventa bo kip v Štepanji vasi, drugi teden adventa bo v Bizoviku, v času božične devetdnevnice pa bo na razpolago predvsem družinam z otroki.

NAPOVEDNI KOLEDAR

SLOVESNI PRAZNIK SVETE MARIJE S ČUDODELNO SVETINJO: ponedeljek, 27. november. To je glavni praznik naših Marijinih sester. Marijinim sestram za praznik iskreno čestitamo. Marijine sestre nas ta dan vabijo k molitvi:
V samostanski kapeli Marijinih sester od 8.00 do 11.00.
V kapeli Vincencijevega doma od 14.00 do 17.00 tiha molitev pred Najsvetejšim.
od 17.00 do 18.00 večernice, večna devetdnevnica, litanije.
od 18.00 do 19.00 molitvena ura božjega usmiljenja.
19.00 sveta maša, h kateri ste vabljeni vsi župljani. Maše v župnijski cerkvi ta večer ne bo.

OTVORITEV RAZSTAVE V BIZOVIKU: V soboto, 2. decembra ob 16. uri, bo v Klančarjevi domačiji otvoritev razstave gobelinov, prtičkov in prtov, ki jih je izdelala gospa Pepca Dimnik. Gospod Franc Habič pa razstavil zbirko svojih slik. Odprta bo tudi periška sobica. Razstava bo odprta v soboto, 2. decembra, od 16. do 19. ure, in v nedeljo, 3. decembra, od 10. do 17. ure. Lepo vabljeni!

MIKLAVŽEV ORATORIJ: Miklavžev oratorij bo v soboto, 9. 12. 2017. Namenjen je predšolskim otrokom in otrokom do 6. razreda. Dopoldne bodo na oratorijskem dnevu gostje člani misijonske skupine Pota, ki bodo predstavili projekt letošnjega poletja, ko so bili na MADAGASKARJU.
Dnevni red oratorijskega dne: Oratorijski dan se bo začel ob 9.30 uri. Ob 15. uri bo v cerkvi sveta maša (vabljeni vsi starši), po maši bo igrica (zaigrala jo bo skupina Vera in luč) in obisk Miklavža.
Prispevek za darilo je 15 €, ki ga lahko oddate katehetom ali v pisarni v času uradnih ur. Prosimo vas, da pri maši ob darovanju prostovoljno prispevate tudi za stroške oratorijskega dne (kosilo in material za delavnice).
Prijavite se čim prej, a najkasneje do ponedeljka, 4. decembra. Juhuhu, kmalu bo sveti Miklavž tu!

MIKLAVŽEVO ROMANJE iz Štepanje vasi čez Golovec v BIZOVIK bo na Miklavževo nedeljo, 10. decembra. Zbiranje v Štepanji vasi pred župniščem in blagoslov romarjev bo ob 13.30, v Bizoviku bodo v cerkvi večernice ob 15.30, nato bo preprosta pogostitev. Na večernice v cerkev vabljeni tudi drugi, ki ne boste šli peš.

7/XXXVI – 967, 26. 11. 2017: 34. Jezus Kristus Kralj vesoljstva – A: Z DOBRIMI DELI ČAKATI GOSPODA

(Ezk 34,n-12.15-17; Ps 23; I Kor 15,20-26.28; Mt 25,31-46)

Leta 1989 je močan potres porušil številne stavbe v Armeniji, umrlo je trideset tisoč ljudi. Sredi tega opustošenja in zmede je neki oče pustil ženo v zavetju varnega doma in odhitel v šolo, kjer naj bi bil njegov sin. Toda poslopje šole je bilo sploščeno kot palačinka. Po začetnem šoku se je spomnil obljube, ki jo je dal sinu: »Ni važno, kaj se zgodi, vedno te bom prišel iskat!« Položaj je bil brezupen. Spomnil se je, da naj bi bila sinova učilnica v desnem kotu stavbe. Stekel je tja in začel kopati po ruševinah. Vsi so mu govorili, da je njegov trud brez pomena in da se izpostavlja nevarnosti, a on je kopal in kopal in v osemintrideseti uri kopanja je odstranil kamnit blok ter zaslišal sinov glas. Tudi on je zaklical njegovo ime in nazaj je zaslišal glas: »Oče! Tu sem! Sošolcem sem rekel, naj ne skrbijo. Dejal sem jim: če si živ, me boš prišel rešit. In ko boš rešil mene, bodo rešeni tudi oni. Saj si mi obljubil: ‘Ni važno, kaj se zgodi, vedno te bom prišel iskat: In res si prišel, oči!«
Tudi Kristus gotovo pride po nas. V tem je naše upanje in razlog za naše prizadevanje v dobrem ter vzrok našega darovanja za druge. Kristjan si mora ponavljati, da bo najlepše šele prišlo: Pričakujem življenja v prihodnjem veku. Prepričan sem, da je moje življenje v božjih rokah in bom nekega dne zagledal božje obličje. Pričakovanje Kristusovega prihoda pa v nas odpira vprašanje, kaj nas bo vprašal, ko ga bomo uzrli. Na to nam Kristus odgovarja v današnjem evangeliju, ko pred nami razgrne snov »zaključnega izpita«: »Lačen sem bil in ste mi dali jesti« (35). Kristus pove, da bo zadnji izpit iz ljubezni.         (Po: Božo Rustja, Tvoje obličje iščem)

1. adventna nedelja – B, 3. 12. 2017: ZDRAVILO PROTI DOLGČASU

(Iz 63,16b-17.19; 64,2b-7; Ps 80, I Kor 1,3-9, Mr 13,33-37)

Današnji evangelij je kratka prilika. Govori o gospodarju, ki je služabnikom, preden se je odpravil na potovanje, zaupal določeno delo. Naročil jim je, naj ga odgovorno opravljajo, in pribil, da jih ob vrnitvi želi najti čuječe. Izbral je vratarja, ki naj še posebej čuje (prim. Mt 13,34). Tako evangelij, mi pa peljimo zgodbo še naprej. Govori o vratarju, za katerega ni največja nevarnost, da lahko zaspi, ampak da se tako navadi na delo, da ga opravlja rutinsko. V začetku je vratarja misel, da mu je gospodar zaupal pomembno delo, zelo vznemirjala in ga je opravljal s ponosom. Vestno in natančno je opravljal poklic vratarja. Toda počasi se je vsega naveličal in njegova naloga mu je postala dolgočasna.
Tudi mi hitro pademo v kolesnice rutine in pozabimo, da smo nekoč imeli ideale. Tako radi se zleknemo v naslonjač zatohlih navad. Saj smo se že zalotili, da nam je postala molitev samo premikanje ustnic, maša pa navada. Korenitih evangeljskih sporočil ne slišimo več.
Ali je zdravilo za tako stanje? Od časa do časa potrebujemo, da nas nekdo spodbudi in vrže iz naslonjača. Adventi čas je taka možna spodbuda in glasen klic k čuječnosti. Vabi nas in nam daje priložnost, da se znebimo navlake in naveličanosti in navajenosti ter pustimo, da pride Kristusov klic k čuječnosti do naših ušes. Advent je in Gospod prihaja. Če ne prej, bo k vsakemu izmed nas stopil ob koncu življenja. Ne vemo za ta trenutek. Zvest služabnik je čuječ prav zato, ker pričakuje Gospoda. Ne boji se ga, temveč hrepeni po njem. Prvi kristjani so pogosto molili: »Pridi, Gospod Jezus!« Prosimo tudi mi. (Po: Božo Rustja, Tvoje obličje iščem)

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Aleš Čerin

Komentirajte