Loading Dogodki

« All Events

  • Ta dogodek je minil.

Velikonočno tridnevje

18. aprila 2019 - 22. aprila 2019

VELIKI ČETRTEK, 18. april

Krizmena maša: Na Veliki četrtek se vsi duhovniki zberemo okrog svojih škofov in obhajamo KRIZMENO MAŠO. Pri njej doživimo našo povezanost s škofi in med seboj ter obnovimo svoje duhovniške obljube.

Med mašo škofje blagoslovijo in posvetijo sveta olja, s katerimi delimo svete zakramente vse leto: bolniško in krstno olje ter sveto krizmo. V ljubljanski stolnici je krizmena maša ob 9.00, h kateri ste vabljeni tudi verniki.

Spomin zadnje večerje: Ob 19.00 v župnijski cerkvi obhajamo spomin Jezusove ZADNJE VEČERJE. Pri njej sodeluje 12 oseb iz župnije, ki predstavljajo apostole, duhovnik pa jim po Jezusovem zgledu umije noge. S tem nas pouči, da je umivanje nog vsako velikodušno služenje bližnjemu v ljubezni.

Spominjamo se in podoživljamo ustanovitev evharistije in zakramenta mašništva. Pri tem bogoslužju še posebej sodelujejo prvoobhajanci. K obredom velikonočnega tridnevja vabljeni vsi veroučenci in starši, še posebej prvoobhajanci in birmanci.

Nabirka je namenjena za Župnijsko Karitas. Po spominu zadnje večerje je molitvena ura do 21.00, nato tiho čaščenje Jezusa na Oljski gori in v ječi do 22.00.

VELIKI PETEK, 19. april

To je dan spomina na Jezusovo obsodbo, trpljenje in smrt.

Križev pot: Ob 8.00 molimo v župnijski cerkvi križev pot.

Spomin na Jezusovo odrešenjsko trpljenje in smrt na križu: Ob 19.00 pa se zberemo k obhajanju Spomina na Jezusovo odrešenjsko trpljenje in smrt na križu. V tem obredju se povežemo z Jezusom, ki je trpel in umrl za nas in za vse ljudi. Nabirka pri obredu velikega petka je namenjena za svete kraje v Sveti deželi. Po obredu počastimo Jezusa v božjem grobu, skupaj do 21.00, nato tiho osebno do 22.00.

Začetek devetdnevnice: Na veliki petek pred obredi bomo začeli z devetdnevnico božjega usmiljenja, ki bo nato vsak dan pred večerno sveto mašo do bele nedelje 28. aprila.

VELIKA SOBOTA, 20. april

To je dan, ko prihajamo v župnijsko cerkev častit in molit Jezusa v božjem grobu, hkrati pa prinašamo k blagoslovu velikonočna jedila, s katerimi obhajamo velikonočni praznik doma.

Blagoslov ognja: Najprej je blagoslov velikonočnega ognja ob 8.00 v Štepanji vasi in v Bizoviku, nato ga bodo skavti ponesli po Štepanji vasi, Gmajni, Hrušici, (tu je bilo maziljeno Jezusovo telo) Bizoviku po domovih. Iz Štepanjskega naselja pa ga pridete iskat sami.

Blagoslov jedil: Štepanja vas: 10.00, 11.00, 14.00, 15.00 in 16.00. Bizovik: 13.00 in 15.30, Hrušica pri Uretovih: 13.45. V DSO ob 14h.

Velikonočna vigilija: Začela se bo ob 19.00. Z njo začenjamo obhajati Jezusovo vstajenje. Zberemo se pred župnijsko cerkvijo ob velikonočnem ognju, kjer se začne I. del velikonočne vigilije

  • SLAVJE LUČI. S seboj prinesemo sveče. Slavje luči doseže vrhunec po sprevodu v cerkev s slovesno peto hvalnico velikonočni sveči.
  • BESEDNO BOGOSLUŽJE, v katerem poslušamo poročila o odrešenjskih delih, ki jih je Bog storil za človeštvo skozi zgodovino odrešenja.
  • KRSTNO BOGOSLUŽJE. Iz Jezusove smrti in vstajenja izvirajo zakramenti s krstom na čelu. Tudi letos bodo pri tem delu vigilije katehumeni prejeli zakramente uvajanja v krščanstvo.
  • EVHARISTIČNO BOGOSLUŽJE ali sveta maša, ki je vrhunec in središče življenja kristjanov.

VELIKONOČNA NEDELJA, 21. april

Ta dan slovesno praznujemo Kristusovo vstajenje v cerkvi in doma.

Vstajenska procesija in slovesna vstajenska maša: Ob 6.30 bo v Štepanji vasi vstajenjska procesija s slovesno vstajenjsko mašo. Maše ob 8.00 ne bo. Ostale maše na veliko noč so še ob 9.15, 10.30, ob 19.00 (od velike noči dalje je nedeljska maša ponovno ob 19. uri in ne ob 18. uri.) V Bizoviku je maša ob 9.15.

Foto: Aleš Čerin

Podrobnosti

Začetek:
18. aprila 2019
Konec:
22. aprila 2019

Prizorišče

Cerkev sv. Štefana, Štepanja vas
Mekinčeva ulica 3
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map

Podrobnosti

Začetek:
18. aprila 2019
Konec:
22. aprila 2019

Prizorišče

Cerkev sv. Štefana, Štepanja vas
Mekinčeva ulica 3
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map