Iskreni.net: Je bil sveti Jožef starec ali mladenič?

12. November 2011

Okoli nas

Iskreni.net: Je bil sveti Jožef starec ali mladenič?
[Facebook] [Twitter] [Email]

Starec ali mladenič?

Kateri sveti Jožef je pravi? Ta prvi, stari, z dolgo, sivo brado? Ali ta drugi, mlajši, s krajšo rjavo? Saj poznate tisto znano božično pesem “Tam stoji pa hlevček”, ki poje med drugim tudi: “Tam stoji ob strani sveti Jožef stari, lepo sivo brado ima, lepo sivo brado ima.” Je bil sveti Jožef starec ali mladenič?

Preprosti ljudje so si pogosto predstavljali, da je bil Jožef starec, precej starejši od Jezusove matere Marije. Čeprav ne obstaja noben zgodovinski vir, ki bi govoril o starosti Jožefa in Marije, pa moremo v resnici predvidevati drugače.

Sodeč po starosti, v kateri so se tedaj zaročale in poročale hebrejska dekleta, lahko namreč upravičeno sklepamo, da je bila Marija v času zaroke, pa tudi pozneje, v času Jezusovega rojstva, še najstnica. Nekateri razlagalci Svetega pisma trdijo, da je bila stara celo samo 16 let ali manj.

Tako bi bilo zelo nenavadno, če bi bil Jožef ob njej sivolasi starec. To je predstava poznejših generacij kristjanov, ki so si ob starem Jožefu precej laže razlagali in predstavljali deviškost njunega zakona. Jožef, Marija in Jezus so bili preprosto: mlada družina.

Poznamo božično zgodbo dovolj dobro?

Kako dobro poznamo božično zgodbo, ki nam je prek jaslic vsak božič na nek način tako zelo blizu? Kolikokrat smo se že vživeli v notranje doživljenje svetopisemskih oseb: Marije, Jožefa, dojenčka Jezusa, Heroda, modrih z Vzhoda, pastirjev?

Morda je letošnji advent priložnost, da tako mi, odrasli, kot otroci, podrobneje spoznamo božično zgodbo, se tako zbrano pripravimo na božič in ga doživimo kot resnično družinski praznik!

Do začetka adventa je še manj kot tri tedne. Ker je božič letos na nedeljo, je prva adventna nedelja tokrat na najbolj zgodnji možni datum: 27. novembra.

Družinski advent z iskreni.net

Na portalu Iskreni.net  so se po izredno uspeli postni akciji ’40 dni akcije v zakonu‘ odločili, da spdobudijo družine tudi v adventnem času, da se kvalitetno pripravijo na božič. Adventna akcija je namenjena za vso družino! Več si lahko preberete TUKAJ.

Vir in foto: Iskreni.net

Aleš Čerin

, , ,

Komentirajte