Kajžarska kavica v Bizoviku

24. November 2009

Dogodki

Kajžarska kavica v Bizoviku
[Facebook] [Twitter] [Email]

Kajžarska kavicaKar nekaj časa je trajalo, da je ideja zagledala beli dan. V sredo, 18.novembra, smo se, ob 10 uri dopoldan, dobili »bolj mladi in manj mladi« iz Bizovika v Klančarjevi kajži na kavici. Seveda v dogovoru z župnikom, bratom Stanetom Beštrom, ki je bil vesel pobude in je z veseljem dovolil takšna srečanja. Župnija Štepanja vas je namreč v lanskem letu kupila staro kajžo ob bizoviški cerkvi za potrebe podružnice sv. Nikolaja v Bizoviku. V teh prostorih so sedaj ure verouka, pevske vaje in srečanja različnih skupin.

Ker so v dopoldanskem času prostori neizkoriščeni, smo prišli na idejo, da enkrat na mesec pripravimo srečanja za starejše. Na prvo srečanje je prišlo okoli 40 upokojencev in upokojenk. Kmečka soba je bila skoraj pretesna za vse. Že prejšnji večer se je zakurilo v krušni peči tako, da je bilo v prostoru prijetno toplo. Postalo pa je še bolj, ko se je postreglo s kavico in čajem. Kdor pa je želel, je lahko poskusil še kaj bolj konkretnega.

Jezik se je razvezal in spomini so kar sami od sebe hiteli na usta. Klepetanje je zamrlo samo ob dobrotah, ki so jih prinesle gospodinje na mizo. Potem pa pesem, tista lepa slovenska narodna, ki se počasi pozablja. Iz kajže se je slišala tudi bizoviška himna »Pleničke je prala.« Zapeli smo tudi tistim, ki so pravkar praznovali rojstni dan. Skratka prijetno vzdušje je narekovalo sklep, da se bomo takole na kavici dobivali vsak mesec.

Naslednje srečanje naj bi bilo 9. decembra.

kajžarska kavica 009 (Large)Mogoče bo takrat druščino obiskal tudi sv. Miklavž s skromnimi darilci. Vse je odvisno od pridnosti. Sicer pa lahko pride tudi »ta rogati«. Nekateri kofetkarji in kofetkarice še niso videli spominske sobe bizoviških peric. Tako so si jo z veseljem ogledali in se zabavali ob fotografijah, na katerih so prepoznavali med pericami svoje mladostne prijateljice. In so bili spet spomini. Lepi in prisrčni.

Prijetno druženje je pozdravilo še sonce, ki seje pritihotapilo skozi majhna okna. Najbrž zato, ker je slišalo tisto narodno: »Sijaj, sijaj sončece«. »Kajžarska kavica« je torej, po prvem vtisu, zaživela in prav gotovo bo prinašala enkrat na mesec simpatično druženje starejših krajanov in krajank Bizovika.

Peter Bergant

Komentarji: 2 Responses to “Kajžarska kavica v Bizoviku”

  1. Aleš Čerin Says:

    Odličen dogodek. Čestitke vsem, ki to pripravljate. Za idejo in za izvedbo.

  2. Pepi Says:

    Lepo pozdravljeni Kajžarji !

    Tudi mi smo uradno Kajžarji, pa čudno nas nihče ne povabi na Kajžarsko kavico. Namreč smo iz Sostrske fare pa ne vem to ne pride v poštev. Kaj pa če prinesemo kavo seboj ali bi potem šlo ? Ha, ha, ha malo za šalo malo zares pa smo že tam. Veliko užitkov pri kavici in ne pustite se motiti. Lp Kajžarjev Pepi.
    http://www.kajzarji.si


Komentirajte