Oznanila 2. adventna nedelja (2012)

8. December 2012

Okoli nas

Oznanila 2. adventna nedelja (2012)
[Facebook] [Twitter] [Email]

BOGOSLUŽNO PASTORALNI KOLEDAR

BOŽIČNA DEVETDNEVNICA, 16. – 23. december je neposredna priprava na božič. Začenja se v nedeljo, 16. decembra. V cerkvi bomo prepevali: »Kralja, ki prihaja, pridite molimo!«, poslušali Božjo besedo in devetdnevnično pripoved, obhajali evharistijo-mašo in zapeli Marijino pesem: »Moja duša poveličuje Gospoda!« Vsak dan bodo družine lahko sprejele v goste Marijino podobo, jo postavile doma k adventnemu venčku in se zbirale k družinski skupni molitvi. Devetdnevnica je v Štepanji vasi ob 19.00, v Bizoviku ob 18.00. Še posebej lepo vabljeni vsi veroučenci in starši, za prvoobhajance in birmance pa je obvezna.

ADVENTNI VENČEK s štirimi adventnimi svečkami. Postavili smo ga v naših dveh cerkvah, oskrbimo pa ga tudi za naš dom in ga postavimo na pomembno mesto, kjer naj se zvečer srečuje in moli naša družina. Prebirajmo tudi zgodbe adventnega misijonskega koledarja. Tako se tudi doma pripravljamo na Jezusov prihod v božični noči.

LUČ MIRU IZ BETLEHEMA pride v Ljubljano v nedeljo, 16. decembra popoldne, v našo župnijo pa v sredo, 19. decembra k večerni maši. Prinesli jo bodo naši volčiči, mi pa jo bomo lahko ponesli v naše domove.

IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE IN CERKVE NA SLOVENSKEM

ROMANJE V STOLNICO ob sklepu jubilejnega leta – 550 letnice ustanovitve nadškofije, nedelja, 9. december 2012. Sklepno slovesnost ob 16.00 bo vodil papežev legat kardinal Franc Rode, somaševali bodo nadškof in metropolit Anton Stres in slovenski škofje. Romamo v lastni režiji. Vabljeni v čim večjem številu.

KATEHEZA ZA STARŠE VEROUČENCEV, torek, 11. december 2012 ob 19.45 v dvorani župnijskega doma. Katehetje vas pričakujemo in želimo, da se srečanja zagotovo udeležite.

KAJŽARSKA KAVICA, v sredo, 12. decembra ob 10.00 v Klančarjevi domačiji.

SREČANJE SLEPIH IN SLABOVIDNIH v soboto, 15. decembra ob 9.00.

AKADEMIJA OB 50 LETNICI ŽUPNIJE, 16. december 2012 ob 18.00 v župnijski cerkvi sv. Štefana.

SPOVEDNI DAN v naši župnijski cerkvi, v petek, 21. decembra 2011 bo ves dan od 8.00 do 12.00 ter od 14.00 do 19.30, v Bizoviku od 16.00 do 18.00. Lepo vabljeni.

OBISK BOLNIKOV PO DOMOVIH pred prazniki bo v petek, 21. decembra dopoldne. Sporočite nam tiste, ki ne morejo v cerkev, da jim prinesemo svete zakramente za praznike na dom.

ADVENTNO DEKANIJSKO SREČANJE MLADINE z adventno spovedjo na Kodeljevem, 21. decembra ob 20.00. Vsi mladi, lepo vabljeni.

SREČANJE BOLNIKOV, INVALIDOV IN STAREJŠIH, v soboto, 22. decembra ob 13.45: najprej spoved in molitev rožnega venca, ob 14.30 sveta maša, po maši bratsko druženje.

MISIJONSKA AKCIJA »OTROCI ZA OTROKE«: Otroci so pri verouku prejeli brezplačni adventni koledar. V njem imajo za vsak dan adventno zgodbico in nalogo. V sredini je trši karton s skrinjico in navodili, kako naj jo otroci sestavijo in v katero naj zbirajo »sadove« njihovega adventnega premagovanja in odpovedi v korist bolj potrebnim otrokom v misijonskih deželah, ki jo do božiča prinesejo k verouku.

NAPOVEDNI KOLEDAR

OTROŠKI POLNOČNICI bosta v ponedeljek, 24. 12. v župnijski cerkvi ob 19.00, v bizoviški pa ob 20.00. Namenjeni sta predvsem družinam z majhnimi otroki in veroučenci.
Pravi POLNOČNICI bosta ob 24.00 v Štepanji vasi in Bizoviku. V obeh cerkvah bosta pol ure pred mašo božičnici.

MAŠE NA BOŽIČ, v torek, 25. decembra ( se nujno udeležimo, tudi če smo se udeležili otroških polnočnic) so: v Štepanji vasi: ob 8.00, 9.15, 10.30 in 19.00; v Bizoviku ob 9.15.

SLOVESNOST ŽUPNIJSKEGA ZAVETNIKA IN SKLEP JUBILEJNEGA LETA, v sredo, 26. decembra 2012 ob 9.15, gost nadškof in metropolit Anton Stres. Odprtje razstave o naši župniji. (Ostale maše so še: ob 8.00, 9.15, 11.00 in 19.00, v Bizoviku ob 18.00.

LETNA NAROČNINA VERSKEGA TISKA (preko župnijskega urada) za prihodnje leto 2013 znaša: – Družina – 88,40 €; – Ognjišče – 27.00 €; – Mohorjevke – 44 €, Misijonska obzorja 9 €, Beseda med nami 19,80 €, Božje okolje 25,80 €. Zelo priporočamo redno letno naročnino, ker je za nas bolj gotovo predvidevanje, koliko izvodov naročamo za župnijo. Hvala.

2. adventna nedelja – C: VSI BODO DELEŽNI ZVELIČANJA

Bar 3,1-9; Ps 126; Flp 1,4-6.8-11; Lk 3,1-6.

Luka nas danes popelje v puščavo, kjer je deloval Jezusov predhodnik Janez Krstnik. Puščava ima v Svetem pismu dvojen obraz: po eni strani je to neprijazna, pusta pokrajina, takorekoč brez vode in rastlinja, kjer prebivajo divje zveri in celo hudobni duh. Po drugi strani pa je puščava kraj samote, tišine in možnosti za duhovno poglobitev. Vemo, da je Mojzes izvoljeno ljudstvo 40 let vodil po puščavi, kjer se mu je upiralo in kjer ga je vendar toliko vzgojil, da ga je lahko popeljal v obljubljeno deželo ali vsaj do njenega praga. V puščavi jim je Bog razodel desetere zapovedi in jim dal svojo Postavo, svoj verski in moralni zakonik. V puščavo so se zatekali mnogi preroki in vsi tisti, ki so se odločili za poglobljeno notranje življenje. Nenazadnje je šel v puščavo na duhovne vaje tudi Jezus sam, pred njim pa tudi Janez Krstnik, ki je po besedah evangelista Luka »prehodil vso jordansko pokrajino in oznanjal krst spreobrnjenja v odpuščanje grehov«. On je bil glas vpijočega v puščavi, ki je klical: »Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze!« Janez je torej ljudi pripravljal na bližnji prihod obljubljenega in dolgo pričakovanega Mesija – Odrešenika.
Tudi mi pripravljajmo Gospodu pot s tem, da prebiramo Božjo besedo, se poglabljamo vanjo in iz nje črpamo smernice za svoje življenje. Zravnati Gospodove steze, pomeni truditi se za pravičnost, poštenost, iskrenost, doslednost, premočrtnost, zanesljivost, moralno trdnost in zvestobo. Blagor nam, če bomo Božič dočakali pripravljeni in dejavni v tej smeri. Tako bomo tudi drugim kazali pravo in varno pot.

(Po: Janez Zupet, Pot, Resnica in Življenje)

3. adventna nedelja – C, 16. december 2012: NAŠE ODREŠENJE JE BLIZU

Sof 3,14-18a; Iz 12,2-3.4b-6; Flp 4,4-6;
Lk 3,10-18.

Smo se že kdaj vprašali, kakšna je razlika med Jezusovim in Janezovim krstom? Jezusov krst je bistveno nadnaraven. Jezus krščuje v vodi in ognju Svetega Duha, v usmiljeni in odpuščajoči ljubezni vsemogočnega Boga. Samo Bog more odpuščati grehe, samo Bog nas more duhovno očistiti.
Janezov krst ne more odvzemati grehov, more pa človeka pripraviti na to, da mu bo Bog lahko grehe odpustil. Janezov krst pokore in spreobrnjenja namreč predpostavlja človekovo dobro voljo in resnično kesanje, ki je pogoj odpuščanja. Pri prvem krstu smo bili Božjega odpuščanja deležni tako rekoč zastonj – v moči vere svojih staršev in botrov, pri drugem krstu – v zakramentu sprave – pa je nujen pogoj za odpuščanje iskreno kesanje in volja po novem začetku tesne povezanosti z Bogom.
Tesna povezanost z Bogom je za človeka vir globokega veselja, miru in sreče. Tistega veselja, ki ga dihajo bogoslužna besedila današnje nedelje: »Vriskaj, hči sionska; raduj se iz vsega srca, hči jeruzalemska: Gospod te je rešil obsodbe!« vzklika prerok Sofonija. Apostol Pavel pa kristjane v Filipih vzpodbuja: »Veselite se, ponavljam vam, veselite se!«
Kje je večje veselje kakor v srcu človeka, ki mu je Bog odpustil grehe! Katero veselje je čistejše in bolj osrečujoče kakor veselje človeka, ki v svojem srcu nosi Boga! To, od Boga podarjeno veselje imejmo pred očmi te dni, ko bomo tudi z adventno spovedjo pripravljali pot Gospodu.

(Po: Janez Zupet, Pot, Resnica in Življenje)

br. Stane Bešter

Foto: Aleš Čerin

Komentirajte