Oznanila 25. nedelja med letom (2018)

24. September 2018

Oznanila

[Facebook] [Twitter] [Email]

cebelaSEZNAM SKUPIN V ŽUPNIJI

ŽUPNIJSKI PASTORALNI SVET: vsak 1. ponedeljek v mesecu ob 20.00

MINISTRANTI, sreda ob 17.30 v Štepanji vasi in ponedeljek ob 17h v Bizoviku. Lepo vabljeni še novi!

MLADINSKA SREČANJA ZA ANIMATORJE: Ob nedeljah ob 18h. Prvo srečanje bo v nedeljo 7. oktobra

FRAMA – Frančiškova mladina, v ponedeljek ob 19.30. Srečanja se začnejo v oktobru.

FRANČIŠKOV SVETNI RED – mlajša skupina – po dogovoru

FRANČIŠKOV SVETNI RED: zadnjo soboto v mesecu po jutranji maši BIBLIČNA SKUPINA: sreda po večerni maši ob 20.00

ŽUPNIJSKA KARITAS: 2. torek v mesecu ob 18.00

ZAKONSKE SKUPINE: 1x mesečno po dogovoru

SKUPINA ZA MOŠKE: 4. ponedeljek v mesecu ob 20. uri.

VERA IN LUČ: vsako 3. nedeljo v mesecu ob 15.00

CENACOLO: 4. torek v mesecu, ob 18.30 molitev v cerkvi, ob 19.00 maša, nato srečanje v dvorani

BESEDA ŽIVLJENJA: po dogovoru

SEMINAR ZA NOVO EVANGELIZACIJO, – ŽIVI IN DELI KRISTUSA: vsak 1. torek v mesecu ob 20.00.

KATEHUMENI – UVAJANJE ODRASLIH V KRŠČANSTVO: po dogovoru, srečanja se začnejo v oktobru.

MOLITVENE SKUPINE:

  • MOLITVENA URA BOŽJEGA USMILJENJA: ponedeljek ob 18h v cerkvi
  • BINKOŠTNA DVORANA: vsak četrtek po jutranji maši v sam. kapeli
  • PRENOVA V DUHU ob petkih ob 18. uri v kapeli Vincencijevega doma (Samo 040 230 543)
  • MEDŽUGORSKA MOLITVENA SKUPINA DRUŽIN Z OTROKI: vsak drugi petek v mesecu ob 17. uri v samostanski kapeli (Mitja 041 819 271)

PEVSKI ZBORI:

  • ŽUPNIJSKI MEŠANI PEVSKI ZBOR: vsak petek ob 20h.
  • ML. GLASBENA SKUPINA – ANSAMBEL (BEND), torek ob 19.00.
  • OTROŠKI ZBOR po dogovoru v nedeljo po maši ob 9.15
  • VOKALNO INSTRUMENTALNA SKUPINA (VIS): sreda ob 20.00.
  • BI.BEND v Bizoviku: vsak torek ob 19.00.

SKAVTI: sestanki se začnejo s 14. oktobrom: VOLČIČI (VV); ČETA IZVIDNIKI IN VODNICE (IV); NOVICIAT (NOPP); POPOTNIKI IN POPOTNICE (PP) in skupnost voditeljev (SKVO);
ODRASLI SKAVTI, 1. sobota ob 19.00 Začetek skavtskega leta bo v nedeljo 14. oktobra, uvodno srečanje se bo zaključilo z večerno mašo ob 19. uri. v Štepanji vasi. Vse skavtske veje vabijo nove člane. Prijavite se lahko pri voditeljih ali pa v župnijski pisarni.

IZ ŽIVLJENJA CERKVE NA SLOVENSKEM

7. 10: ROŽNOVENSKA NEDELJA, praznik Rožnovenske Matere Božje. OKTOBER – MESEC ROŽNEGA VENCA
V mesecu oktobru radi molimo rožni venec, vsaj eno desetko na dan. V cerkvi molimo rožni venec pol ure pred mašo. Molimo pa ga tudi doma osebno ali v družini.

TEDEN ZA ŽIVLJENJE, pod geslom Studencev močnih, čistih sem željan, bo potekal od 7- 14. oktobra. Več informacij dobite na naslednji spletni strani: https://gibanjezazivljenje.si/teden-za-zivljenje-2018/

RITEM SRCA 2018 – festival sodobne krščanske glasbe bo v četrtek, 11. oktobra ob 19.30 v športni dvorani OŠ Alojzija Šuštarja v Šentvidu pri Ljubljani. Lepo vabljeni. Nove pesmi bo predstavilo 7 izvajalcev: Odsev, Glasbena skupina SPES, Neža in Damjan Pančur, Marko Nzobandora, Kristina Sadar, Proper ter Svetnik

IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE

PRAZNIK SV. FRANČIŠKA ASIŠKEGA bo v četrtek, 4. oktobra. Pred praznikom bomo imeli v Štepanji vasi tridnevnico. Na predvečer praznika bo pri maši tranzitus – poročilo o smrti sv. Frančiška. Na sam praznik 4. oktobra ste še posebej lepo vabljeni k slovesni večerni maši ob 19.00, po maši pa na bratsko srečanje v naš kapucinski samostan.

IGRANO DOKUMENTARNI FILM O LEOPOLDINI BRANDIS z naslovom Od grofične do služabnice bo v ponedeljek, 8. oktobra ob 20. uri v dvorani župnijskega doma. Leopoldina je bila usmiljenka, ki je ustanovila Marijine sestre. Lepo vabljeni.

OBNOVA BIZOVIŠKE CERKVE: Obnovitvena dela na bizoviški cerkvi dobro potekajo. Hvala vsem, ki pri obnovi kakor koli pomagate. Ker manjka še kar dosti sredstev, bomo v oktobru v Bizoviku in Hrušici organizirali akcijo zbiranja sredstev za obnovo cerkve. Vabim vas, da molite za blagoslov pri obnovitvenih delih. Posebno molitev v ta nam najdete v prejšnjih tiskanih oznanilih.

24/XXXVII – 984, 23. 9. 2018: 25. Nedelja med letom, KDOR RES SPREJME KRISTUSA

(Mdr 2,127-20; Ps 53; Jak 3,16-4,3; Mr 9,30-37)

Kristus v današnjem evangeliju, podobno kot prejšnjo nedeljo, zopet napove, da bo »izročen v človeške roke in ga bodo umorili, ko pa bo umorjen, bo po treh dneh vstal« (Mr 9,31). Kristus večkrat napove svoje trpljenje, smrt in vstajenje in učence pripravlja na osrednji dogodek svojega življenja – veliko noč. Kar samo od sebe se zastavlja vprašanje, le zakaj so se ljudje zarotili proti Kristusu. Zakaj so mu povzročili toliko trpljenja in toliko zla in na njem pokazali toliko sovraštva, da so ga umorili? Podobno usodo bo velikokrat doživel tudi Kristusov učenec. Vzemimo primer mladega človeka, ki bo začel resno živeti svojo vero, hoditi redno v cerkev in k zakramentom, ali se bo odločil za duhovni poklic. Koliko bodo ljudje imeli povedati o njem! Kako ga bodo zafrkavali v šoli ali v službi in kaj vse bodo storili, da bi se vrnil na staro pot. Na precejšnje nasprotovanje bo moral biti pripravljen, pa ni storil nikomur nič žalega! Če bi isti človek izbral katero koli drugo pot v življenju, mu tega ne bi bilo potrebno prenašati.
Prav je, da se kristjani trudimo živeti v skladu z mislijo: Ljubim, ker sem ljubljen. Ker me Bog ljubi, ljubim druge. V današnjem psalmu je pesnik najprej izkusil, da je Gospod dober, zato ga bo hvalil (prim. Ps 54,8). Zato kristjani prihajamo v cerkev in k zakramentom, da obnavljamo spomin na to, kako smo dragoceni Bogu in kako nas ljubi in se učimo pri Kristusovi darujoči se ljubezni, da jo lahko potem darujemo drugim. Samo ljubljeni ljubimo. Ker sem ljubljen, zmorem ljubiti prvi.

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

26. nedelja med letom – B, 30. 9. 2018: ČE KDO NI NAŠ.

(4 Mz 11,25-29; Jak 5,1-6; Ps 19; Mr 9,38-43.45.47-48)

Duhovnik, ki je delal z zaporniki, je na srečanje v župniji pripeljal fanta, ki je prestal zaporniško kazen. Mladenič je prikazal potek svojega spreobrnjenja. Fant je govoril s sklonjeno glavo in ponižno, a obenem zelo prepričljivo. Ob koncu srečanja je k duhovniku pristopila uglajena gospa in mu dejala: »In sedaj nam bodo solili pamet nekdanji kriminalci!« Kakšen napuh veje iz teh besed. Duhovniku so takoj prišle na misel Jezusove besede, da bo v nebesih večje veselje nad enim grešnikom, ki se preobrne, kot nad devetindevetdesetimi pravičnimi, ki ne potrebujejo pokore, in jih je povedal ženi.
Nekaj podobnega nam sporoča Kristus v današnjem evangeliju, ko nas opozarja, naj ne mislimo, da samo mi lahko delamo dobro, in naj ne postanemo ošabni v naši gotovosti ter ne podcenjujemo tistih, ki se zdijo daleč od Boga. Tako Kristusovo učenje sproži apostol Janez, ki je videl človeka, da dela čudeže, ne da bi pripadal učencem. Kristus mu mirno odgovori: »Ne branite mu! … Kdor ni proti nam, je za nas« (Mr 9,39.40) in tako zavrne miselnost, ki meni, da samo »mi« lahko nekaj storimo. Kdor ni naš, tega ne zmore.
Kristus nas uči sodelovanja z vsemi ljudmi in poudarja, da lahko vsak človek dela dobro, saj pravi: »Kdor da piti kozarec vode, zagotovo ne bo izgubil svojega plačila« (41). Nekateri prevodi pravijo »kdor koli« in tako poudarijo, da nihče ni izključen, ampak je vsakdo poklican delati dobro. Dobro delo je dobro, pa naj ga naredi kdor koli.

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Pavel Mušič

Komentirajte