Oznanila 27. nedelje med letom (2018)

5. Oktober 2018

Oznanila

[Facebook] [Twitter] [Email]

IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE IN CERKVE NA SLOVENSKEM

OKTOBER – MESEC ROŽNEGA VENCA: V mesecu oktobru radi molimo rožni venec, vsaj eno desetko na dan. V cerkvi molimo rožni venec ½ ure pred mašo. Molimo pa ga tudi doma osebno ali v družini.

TEDEN ZA ŽIVLJENJE, pod geslom Studencev močnih, čistih sem željan, bo potekal od 7- 14. oktobra. Več informacij dobite na naslednji spletni strani: https://gibanjezazivljenje.si/teden-za-zivljenje-2018/

RITEM SRCA 2018 – festival sodobne krščanske glasbe bo v četrtek, 11. oktobra ob 19.30, v športni dvorani OŠ Alojzija Šuštarja v Šentvidu pri Ljubljani. Lepo vabljeni. Nove pesmi bo predstavilo 7 izvajalcev: Odsev, Glasbena skupina SPES, Neža in Damjan Pančur, Marko Nzobandora, Kristina Sadar, Proper ter Svetnik.

pletenjeMISIJONSKA NEDELJA, 21. oktober: Ob letošnji misijonski nedelji je papež Frančišek zapisal: »Dragi mladi, skupaj z vami želim razmišljati o poslanstvu, ki nam ga je Jezus zaupal. Ko se obračam na vas, želim hkrati nagovoriti vse kristjane, ki v Cerkvi živijo pustolovščino svojega bivanja kot Božji otroci. Sveti Janez Pavel II., papež, ki je imel zelo rad mlade in se jim je veliko posvečal, je zapisal, da »misijonstvo krepi vero«. Misijonska nedelja naj nas spodbuja in odpira v misijonsko razsežnost našega krščanskega življenja in delovanja. Na misijonsko nedeljo več molimo za misijonarje, misijonarke in ljudstva v misijonskih deželah. Našo solidarnost z njimi pa pokažemo tudi z darovi za misijone, ki jih na to nedeljo zbiramo in jih lepo priporočamo. S pomočjo te nabirke Cerkev podpira 1100 misijonskih škofij.

DUHOVNA AKADEMIJA: Vpišite se v program Duhovne akademije pri Teološki fakulteti v Ljubljani! V akademskem letu 2018/2019 bo program obsegal 14 predavanj uveljavljenih strokovnjakov in poznavalcev človeka, družbe, duhovnosti in Svetega pisma: dr. Edvard Kovač, dr. Jože Krašovec, dr. Miran Špelič, dr. Marjan Turnšek, dr. Christian Gostečnik, dr. Mari Jože Osredkar, dr. Metod Benedik, dr. Karel Gržan in dr. Ivan Platovnjak. Več informacij dobite na spletni strani: www.duhovna-akademija.si: kjer se lahko v zavihku »Vpis« vpišete.

TAIZEJSKO NOVOLETNO SREČANJE MLADIH: bo letos v Madridu. Mladi se prijavite na Skamu v Ljubljani. Več

SAKRALNI ABONMA: Kulturno društvo Schellenburg in Uršulinski samostan v Ljubljani tudi letos pripravljata sakralni abonma, ki bo potekal v Uršulinski cerkvi. Več

IZ ŽIVLJENJA NAŠEGA SAMOSTANA IN ŽUPNIJE

VESELA NOVICA: BRAT ŠTEFAN KOŽUH JE POSTAL ČLAN NAŠEGA BRATSTVA: Z velikim veseljem oznanjamo, da je konec septembra postal član našega ljubljanskega bratstva tudi br. Štefan Kožuh, ki se je po šestih letih služenja v vodstvu kapucinskega reda vrnil v Slovenijo. Br. Štefan bo prihodnje leto deloma navzoč v Ljubljani, deloma pa se bo posvetil različnim programom trajnega oblikovanja. Br. Štefan, dobrodošel med nami!

IGRANO DOKUMENTARNI FILM O LEOPOLDINI BRANDIS z naslovom Od grofične do služabnice bo v ponedeljek, 8. oktobra ob 20. uri v dvorani župnijskega doma. Grofična Jožefa Brandis, rojena 1815 v Gradcu, je zavrnila udobje grajskega življenja, da bi stregla ubogim. Po celotni Avstro-Ogrski je odprla veliko raznih dobrodelnih ustanov. Za strežbo bolnikom na domu je ustanovila Bolniška dekleta, danes Marijine sestre. Umrla je 1900 v Gradcu. Zanjo poteka postopek za blaženo.

Župnija Štepanja vas in Mohorjeva založba iz Celovca vabita na PREDSTAVITEV KNJIGE NAŠEGA ŽUPLJANA MIRKA MIKLIČA O EDVARDU KOCBEKU, ki bo v ponedeljek, 15. oktobra 2018, ob 20 uri, v dvorani našega župnijskega domu v Štepanji vasi. Sodelovali bodo: dr. Mirko Bogomir Miklič, avtor, dr. Janez Juhant, avtor spremne besede, mag. oec. Igor Omerza, pisatelj in razi-skovalec, Dogodek bo moderiral urednik knjige, mag. Martin Lisec. Vljudno vabljeni!

TONE KERIN, SLOVENSKI MISIJONAR IZ MADAGASKARJA, NAS BO OBISKAL V ČETRTEK 25. OKTOBRA. Ob 19. uri bo maševal v cerkvi v Štepanji vasi, nato pa bo po maši srečanje z njim. Tone Kerin iz Straže pri Krškem že 34 let deluje v enem najbolj revnih delov Madagaskarja. Tam je postavil številne cerkve in pomagal mnogim ljudem. Po nekaj letih je letos na »oddihu« v Sloveniji. Lepo vabljeni, da se srečate z njim.

OBNOVA BIZOVIŠKE CERKVE

cerkev-bizovikObnova Bizoviške cerkve dobro poteka. V teh dneh zidarji končujejo z nanosom dvoslojnega fasadnega ometa, barvajo se snegobrani. Nato sledi še barvanje fasade oken v zvoniku.

Domači obrtniki pa po izredno ugodnih cenah na cerkvi izvajajo še dodatna dela. Menja se nekatere žlebove in montira odkapnike na zvoniku. Na novo se prekriva tudi okrog tretjine cerkvene strehe (zamenjal se bo tisti del opeke, ki je stara že več kot 100 let). Sanirajo se vsi kamniti deli na cerkvi (portali vhodnih vrat, kamniti deli pri oknih na zvoniku). Po celotni fasadi se namešča nov strelovod. Po trenutnih predvidevanjih bodo vsa dela končana do konca oktobra.

Do sedaj smo za obnovo cerkve zbrali 55% sredstev. Manjka nam še 45% sredstev. V dneh po 11. oktobru bomo po Bizoviku in Hrušici organizirali akcijo zbiranja sredstev. Podjetniki pa boste lahko prejeli sponzorsko prošnjo in svojo donacijo nakazali na transakcijski račun župnije. Tudi ostali župljani lahko svoj dar nakažete na transakcijski račun župnije Ljubljana-Štepanja vas (IBAN SI56 0430 2000 3309 527 namen nakazila – za obnovo cerkve v Bizoviku). Za vsak vaš dar se najiskreneje zahvaljujemo!

Že danes Vas lepo vabimo, da pridete na blagoslov obnovljene cerkve, ki bo v nedeljo 2. decembra ob 9.15, ko bomo praznovali tudi Miklavževo nedeljo. Prenovljeno cerkev bo blagoslovil Ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Po maši bo praznovanje s skromno pogostitvijo za vse. Lepo vabljeni že sedaj!

25/XXXVII – 985, 6. 10. 2018: 27. nedelja med letom, – rožnovenska, KAJ POVEZUJE ZAKONCA?

(1 Mz 2,18-24; Ps 128; Heb 2,9-11; Mr 10,2-16)

Nekega rabina je pred poroko obiskal mlad par, da bi se dokončno dogovoril o obredu. Ženin je predlagal: »Ali bi imeli kaj proti, če bi midva pri poroki namesto da bi rekla, da si obljubiva zvestobo; ‘vse dni življenja’, to je do smrti, dejala, da do takrat, ‘dokler bo trajala ljubezen’? Pogovarjala sva se in si bila edina, da bi v tistem trenutku, ko bi drug do drugega ne čutila več ljubezni, bila najina dolžnost, da greva narazen.«

Rabin je odgovoril: »Ne, nič ne bomo spreminjali. Toda nekaj bi vama rad položil na srce. Če bosta stopila v zakon z namenom: ‘Če ne bo šlo, se pač ločiva’, potem skoraj z gotovostjo trdim, da se bo to tudi zgodilo: šla bosta narazen. Spoštujem vajino iskrenost, a morata se zavedati, da zakonska obljuba ni samo obojestranska pripravljenost živeti skupaj, ampak obljuba, da bosta sprejela težave in nesporazume, ki so nujni del življenja dveh nepopolnih človeških bitij. Težko je ostati poročen, tudi ko vložiš v zakon vse svoje moči in sposobnosti. Če pa daš samo del sebe, potem praktično ni mogoče, da bi zakon obstal.«

Danes marsikdo od mladih reče: »Kaj se bo spremenilo, če se bova poročila?« »Nič in vse!« odgovorim. »Nič, če nimata vere, in vse, če jo imata. Če imata vero, verujeta, da je zakon zakrament, in ko pred Bogom izpovesta svojo ljubezen, Bog stopi v vajin zakon in blagoslavlja vajin odnos. Bog vaju spremlja in vama stoji ob strani.« Bog res vstopa v zakon, v odnos med možem in ženo in ju podpira, če sta onadva odprta zanj. Zato morata zakonska skupaj moliti, prejemati zakramente in se pogovarjati.
(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Milan Boštele (cerkev v Bizoviku), Pavel Mušič (pletenje)

Komentirajte