Oznanila 31. nedelja med letom (2018)

5. November 2018

Oznanila

[Facebook] [Twitter] [Email]

kriz-ales

IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE IN CERKVE NA SLOVENSKEM

OBNOVA CERKVE V BIZOVIKU: V teh dneh se zaključujejo pleskarska dela. V novembru bodo obnovili še kamnite portale pri cerkvenih vhodih. Prejšnji konec tedna smo tudi zaključili z zbiralno akcijo sredstev za obnovo cerkve po domovih v Bizoviku, Hrušici in Gmajni. V tej akciji ste za obnovo cerkve darovali 19.084 eur. Sedaj nam za pokritje vseh stroškov obnove manjka še manjši delež.

Točen obračun vseh stroškov in prihodkov za obnovo bo objavljen ob blagoslovu prenovljene cerkve. Predvsem pa bi se kot duhovnik rad zahvalil, da ste vse, ki smo zbirali sredstva, zelo lepo sprejeli. Sam lahko rečem, da se je ob srečanjih z vami zgodilo veliko lepih dogodkov. Bog Vam povrni za vso vašo dobroto.

VSI LEPO VABLJENI NA BLAGOSLOV OBNOVLJENE CERKVE V NEDELJO, 2. DECEMBRA, OB 9.15, ko pride med nas nadškof Stanislav Zore, ki bo cerkev blagoslovil.

MAŠE ZA RAJNE: V novembru lahko darujete neoznanjene maše »za rajne«, ki jih bomo opravili bratje nevezano na kraj in čas. Kuverto z napisanim mašnim namenom in mašnim darom 20 € boste lahko oddali v nabiralnik: »maše za rajne«. Bog vam povrni za vaše darove.

ZAHVALA NA ZAHVALNO NEDELJO: Iskreno se zahvaljujemo vsem župljanom in župljankam za življenje in sodelovanje v župniji: vsem članom župnijskega pastoralnega in gospodarskega sveta, vsem sodelavcem v oznanjevanju, bogoslužju in karitativni dejavnosti, vsem voditeljem skupin, vsem zborom in pevskim skupinam, vsem posameznikom, ki tako ali drugače pomagate pri življenju in delovanju naše župnije ter vsem duhovnikom, redovnikom in redovnicam. Vsem in vsakemu posebej Bog povrni.

MOLITEV ZA RAJNE: V mesecu novembru smo vsi povabljeni, da več molimo za rajne. Tukaj prilagam molitev, ki jo lahko molimo: GOSPOD, TI NISI BOG MRTVIH, AMPAK ŽIVIH LJUDI. V TEBI ŽIVIJO VSI, KI SI JIH POKLICAL K SEBI. SPOMINJAMO SE VSEH RAJNIH, KI SMO JIH LJUBILI, VSEH, S KATERIMI SMO ŽIVELI. Z NJIMI NAS POVEZUJE TVOJA DOBROTA, S KATERO LJUBIŠ NJE IN NAS. PRED TEBOJ SE SPOMINJAMO VSEH UMRLIH, VSEH POZABLJENIH IN ZABRISANIH IMEN; UMRLIH, KI JIH NIHČE NE OBJOKUJE, POGREŠANIH, KATERIH USODA NAM JE NEZNANA, OBUPANIH, KI SO SI VZELI ŽIVLJENJE, VSEH TISTIH, KI SO BILI UMORJENI. VEMO, DA SO V TVOJI ROKI IN TE PROSIMO: SPREJMI VSE MED SVOJE SREČNE OTROKE.

NAPOVEDNI KOLEDAR

reka-pavelSREČANJE ČLANOV ŽPS IN DRUGIH ŽUPNIJSKIH SODELAVCEV za naše področje nadškofije bo v soboto, 10. novembra, od 8.30 do 14.00 v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. Gost na srečanju bo frančiškan dr. Miran Špelič. Prijavite se župniku do 6. novembra. Vsi člani ŽPS in župnijski sodelavci lepo vabljeni!

PREDAVANJE ZA STARŠE bo v četrtek, 15. novembra 2018 ob 20.00 uri v dvorani župnijskega doma. Gosta večera bosta priznana imago-terapevta Meta in Rudi Tavčar iz Kranja. Naslov večera bo: NAJINA LJUBZEN IGRIŠČE ZA NAJINE OTROKE. Meta in Rudi Tavčar sta ustanovitelja Zavoda Mirabi.

Poročena sta od leta 1980 in imata štiri hčere in sedem vnukov. Svetovanju, ki obsega individualno in partnersko svetovanje, se posveča predvsem Meta. Rudi dela (ob občasnem Metinem sodelovanju) predvsem na izobraževanju in treningih komunikacij, pogajanj, pri reševanju konfliktov, vodenju skupin v organizacijah ter vodi mediacije. Skupaj vodita delavnice za pare, posameznike in organizacije. Več informacij o njima najdete na njuni spletni strani: https://mirabi.org. Lepo vabljeni!

RAZSTAVA IN RAZGLASITEV NAGRAJENIH OTROŠKIH LIKOVNIH DEL in njihovih avtorjev, ki sodelujejo v likovnih delavnicah za otroke v Klančarjevi domačiji v Bizoviku, bo v ponedeljek, 19. novembra ob 19.00, v dvorani župnijskega doma. Otroci so prejeli nagrade na Portugalskem, Romuniji, Bolgariji, Makedoniji in v Iranu. Lepo vabljeni!

TEDEN ZAPOROV 2018 bo letos potekal pod geslom Bližajmo se z zaupnostjo, od 18. do 24. novembra. V Tednu zaporov skupaj molimo za vse, ki jih zaznamuje zapor, da bi po tej novi poti stopali v novo življenje in se zavedali njihovih potreb; da bi v medsebojnem zaupanju in družabništvu lahko šli po tej poti skupaj kot Božje ljudstvo, se podpirali in spodbujali k dobremu v nas, kdorkoli in kjerkoli že smo.

TEDEN IN NEDELJA KARITAS, 25. 11. – 2. 12. 2018. Romanje sodelavcev Karitas na Ponikvo bo v sredo, 28. novembra.

MIKLAVŽEV ORATORIJ v naši župniji bo, v soboto, 8. decembra.

27/XXXVII – 987, 4. 11. 2018: 31. Nedelja med letom: KDOR RES SPREJME KRISTUSA

(5 Mz 6,2-6; Ps 18, Heb 7,23-28; Mr 12,28b-34)

Nekoč je živel človek, ki si je iskreno prizadeval za sveto in pobožno življenje. Odpravil se je k rabinu, da bi ga vprašal za nasvet. Učitelj se je razveselil njegove želje po svetem živl-jenju ter ga je vprašal: »Kako pa si živel doslej? »Mislim, da kar dobro. Nisem prekršil nobene zapovedi«. »Pa si izpolnjeval zapovedi?« ga je vprašal učitelj. »Mislim, če si slavil Gospodovo ime? Si spoštoval starše? Kdaj si svoji ženi zadnjič rekel, da jo imaš rad in kdaj si ji zadnjič priskočil na pomoč? Ali si svoje dobrine delil z ubogimi? Kdaj si se zadnjič pozanimal, kako gre tvojemu sosedu ali sodelavcu in mu priskočil na pomoč?« Mož je bil presenečen. Spoznal je, da se je le izogibal prestopkov. Rabin pa mu je ponudil pozitiven pogled na zapovedi. S tem mu je dal boljši «kompas«, ki mu bo kazal pot v življenju.

Tudi mi smo v nevarnosti, da bi pri zapovedih delali le to, kar moramo. Toda imamo zapoved ljubezni. Čisto drugače bomo ravnali, če na zapovedi gledamo pozitivno. Izpolnjevanje zapovedi mora temeljiti na ljubezni, ne na strahu. Ne izpolnjujemo zapovedi zato, da bi nas Bog ljubil, ampak zato, ker nas Bog ljubi. Jezus v današnjem evangeliju takole pravi o največji zapovedi: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem, z vso dušo in z vsem mišljenjem. To je največja in prva zapoved. Druga pa je njej podobna: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. Na teh dveh zapovedih stoji vsa postava in preroki.« Mt 22,37-40).

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

32. nedelja med letom – B, 11. 11. 2018 – DVA UBOGA NOVČIČA

(1Kr 17,10-16; Ps 146; Heb 9,24-28; Mr 12,38-44)

Današnji evangelij nam spregovori o ubogi vdovi, ki je vrgla v tempeljsko zakladnico samo »dva novčiča« (Mr 12,42)
Tudi mi imamo včasih občutek, da naše delo ni dovolj vredno, da je vredno le »dva uboga novčiča«. Kolikokrat ne žanjemo sadov našega dela ali svojega truda. Zgovorna je šaljiva anekdota, ki govori o ženi, ki je na veliko začudenje družine, ki je v nedeljo čakala na kosilo, položila na mizo kup sena. Vsi so osupnili in se uprli: »Le kdo bo to jedel!« Ona pa je odgovorila: »Dvajset let vam kuham, a me ni še nihče pohvalil. Nihče se mi ni zahvalil ali mi vsaj rekel, da je kosilo dobro, pa sem si mislila, da je vseeno, kaj vam prinesem na mizo!«

Pogosto tudi pri vzgoji otrok ne žanjemo sadov svojega dela. Velikokrat se starši trudijo pri vzgoji, pa gredo otroci po svoje. Podoben občutek jalovosti imamo pri vsakdanjem delu, enoličnih obveznostih ali pa pri ponavljajočih se dolžnostih. Kako težko se je lotiti teh del. Pa vendar je naš napor pomemben, kakor sta bila dragocena novčiča uboge vdove. Ta dva sta pred ljudmi malo veljala, saj ni šlo za veliko vsoto, pred Bogom pa veliko, ker je uboga žena ogromno žrtvovala. Bog namreč gleda drugače kot človek. »Človek namreč vidi, kar je pred očmi, Gospod pa vidi v srce« (1 Sam 16,7). Bog gleda na naše prizadevanje, pa čeprav se zdi skromno in nepomembno, kot dar uboge vdove: na zunaj je skromen, Bogu pa je dragocen, ker je vanj položena ogromna žrtev. Prosimo, naj Bog blagoslavlja naše delo in napore.

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Pavel Mušič in Aleš Čerin

 

Komentirajte