Oznanila 4. velikonočna nedelja (2018)

23. April 2018

Oznanila

[Facebook] [Twitter] [Email]

sveti-trije-kralji-kolazIZ ŽIVLJENJA CERKVE NA SLOVENSKEM

DANES 22. APRILA NA NEDELJO DOBREGA PASTIRJA ZAKJUČUJEMO TEDEN MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE

Molitvena osmina za duhovne poklice letos poteka pod geslom »Daj mi poslušno srce«. V pripravi na letošnji 55. svetovni dan molitve za duhovne poklice, je papež Frančišek pripravil posebno poslanico, v kateri razvije tri temeljne vidike vsake poklicanosti, ki so nakazani že v naslovu poslanice Poslušati, razločevati, živeti Gospodov klic. Nismo se slučajno pojavili, nismo sad slučajnosti. Nasprotno, naše življenje in naša navzočnost na svetu sta sad Božje poklicanosti, zapiše papež v poslanici. »Tudi v teh naših nemirnih časih nas skrivnost učlovečenja spominja, da nam Bog vedno prihaja naproti, da je Bog z nami, ki hodi po včasih prašnih poteh našega življenja in nas, ko sprejema naše koprneče hrepenenje po ljubezni in sreči, kliče k veselju.« Papež Frančišek zaključi poslanico z besedami: »Gospod tudi danes kliče, naj mu sledimo. Ni nam treba čakati, da bi bili popolni, da bi lahko odgovorili s svojim velikodušnim ‚tukaj sem‘. Ne smemo se prestrašiti zaradi naših omejitev in naših grehov, ampak z odprtim srcem sprejeti Gospodov glas. Poslušati ga, razločevati naše osebno poslanstvo v Cerkvi in v svetu ter da živeti v današnjem dnevu, ki nam ga podarja Bog.« Lepo vabljeni k molitvi za duhovne poklice.

V naši župniji v večini vsak četrtek molimo pred izpostavljenim Najsvetejšim ob 18.30 v župnijski cerkvi, ob 19.00 pa je maša za duhovne poklice.

MOLITEV ZA DUHOVNE POKLICE:

GOSPOD JEZUS DOBRI PASTIR! DAROVAL SI VOJE ŽIVLJENJE, DA BI GA VSI IMELI V IZOBILJU. PODARI BOGASTVO SVOJEGA ŽIVLJENJA VSEM LJUDEM, POSEBNO FANTOM IN DEKLETOM, KI JIH KLIČEŠ V SVOJO SLUŽBO. RAZSETLJUJ JIH PRI ODLOČITVI, POMAGAJ JIM V TEŽAVAH, OHRANJAJ NJIHOVO ZVESTOBO, DA BODO VELIKODUŠNO IN POGUMNO KAKOR TI DAROVALI SVOJE ŽIVLJENJE.

IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE

FRANK PADILLA bo imel predavanje o novi evangelizaciji v četrtek 26. aprila ob 20. v dvorani župnijskega doma. Frank Padilla je ustanovitelj gibanja Zakonci za Kristusa in voditelj gibanja Živi in deli Kristusa. Bil je član Papeškega sveta za družino, kot revizor je leta 2014 v Rimu sodeloval na škofovski sinodi o družini. Papež Janez Pavel II. mu je podelil naziv vitez papeškega reda sv. Silvestra. Napisal je več kot 40 knjig in imel po vsem svetu številna predavanja.

Na predavanju v torek nam bo spregovoril o klicu k novi evangelizaciji ter o nujnosti osebnega srečanja s Kristusom, življenja z njim in delitvi te čudovite izkušnje. Lepo vabljeni!

ŠMARNICE se začnejo s 1. majem: pri jutranji maši (ob 8.00) so predvsem za odrasle, zvečer (ob 19.00) v Štepanji vasi in Bizoviku pa za otroke in mlade. Pri jutranji maši poslušamo šmarnično branje za odrasle, pri večerni pa otroške šmarnice. Po maši vsak dan molimo ali pojemo litanije Matere Božje. Za vestno obiskovanje šmarnic bodo otroci dobili lep spomin. Lepo vabljeni otroci in starši, še posebej prvoobhajanci in birmanci.

FLORIJANOVA NEDELJA, 6. maj 2018. Florjanova maša za našo župnijo bo v Bizoviku na dvorišču – parkirišču gasilskega doma ob 9.15. Gasilci naprošajo dobre gospodinje za pecivo za pogostitev za praznovanje po maši. Bog povrni že vnaprej.

Vsem gasilcem, bizoviškim in štepanjskim, iskreno čestitamo ob prazniku, nanje in njihovo človekoljubno dejavnost kličemo božji blagoslov na priprošnjo sv. Florijana. Članom obeh društev Štepanjskega in Bizoviškega se iskreno zahvaljujemo za vso pomoč, ki nam jo v župniji nudijo ob različnih slovesnostih in prireditvah: birma, prvo sveto obhajilo, oratorij, itd. Bog vas živi.

NAPOVEDNI KOLEDAR

SEMINAR ŽIVLJENJE V KRISTUSU: Peto, zadnje srečanje seminarja Življenje v Kristusu bo v torek, 8. maja ob 20. uri, v dvorani župnijskega doma. Tema srečanja bo: Rast v Svetem Duhu. Lepo vabljeni!

DOBRODELNI KONCERT ZA NAŠO ŽUPNIJSKO KARITAS bo v nedeljo 20. maja ob 19 45 v naši župnijski cerkvi v Štepanji vasi. Koncert z naslovom Marijinih pesmi z naslovom MARIJ bo pripravili citrarska skupina kulturnega društva Ihan, Vokalna skupina Canticum Novum in Klemen Torkar. Lepo vabljeni.

SKAVTSKA DŽUNGLA IN OBLJUBE, 11. – 13. maja 2018. Maša in obljube bodo v nedeljo, 13. maja zgodaj popoldne.

PRAZNIK FATIMSKE MATERE BOŽJE bo v nedeljo 13. maja.

PRVO OBHAJILO v naši župniji bo: v Bizoviku v nedeljo, 20. maja ob 9.15 in v Štepanji vasi v nedeljo, 27. maja ob 9.15.

17/XXXVII – 977, 22. 4. 2018: 4. VELIKONOČNA NEDELJA B, NEDELJA DOBREGA PASTIRJA: KDAJ BO VEČ DUHOVNIKOV?

(Apd 4,8-12; Ps 118; l Jn 3,1-2; Jn 10,11-18)

Jezus »dobri pastir« (Jn 10,11) z vsem žarom opravlja poslanstvo in zato »pozna svoje ovce« (14). Če se sprašujemo, od kod Kristusu taka ljubezen do svojih, nam na to odgovori, da On »pozna svoje«, »kakor Oče pozna« (15) njega. Kristusova ljubezen do ljudi, ki je brez-pogojna, ima vzor v Očetovi ljubezni do Sina. Najprej Oče ljubi Sina in v moči te ljubljenosti Sin ljubi Očeta in ljudi. Oče neizmerno ljubi Sina, a tudi Sin neizmerno ljubi svoje, saj pravi: »Svoje življenje dam za ovce« (15).

Podoba dobrega pastirja še bolj zablesti ob podobi najemnika. Najemnika nihče ne ljubi, a tudi on ne ljubi nikogar. Sina pa ljubi Oče in sin vse dela v moči te ljubezni. Ker je tako ljubljen, lahko da celo svoje življenje: »Zato me Oče ljubi, ker dam svoje življenje, da ga spet prejmem« (17).

Ni naključje, da Cerkev premišljuje evangelij o dobrem pastirju na dan, ko moli za nove duhovne poklice. Kdo se lahko odloči za poslanstvo duhovnika, redovnice ali misijonarja? Kdo se lahko daruje za druge, pa naj bo to v zakonu, v družini, v duhovništvu ali redovništvu? Samo tisti, ki čuti, da je ljubljen. Daruje se lahko samo tisti, ki mu je bilo življenje darovano, in ljubi tisti, ki se zaveda, da ga je Bog ljubil prej. Najprej se moramo zavedati, da nam je Oče podaril ljubezen in smo ljubljeni božji otroci. Zahtevno poslanstvo duhovnega poklica pa tudi življenjske poklicanosti lahko uresničimo samo v tej zavesti. Duhovne poklice, trdne zakone in razumevajoče družine lahko pričakujemo samo tam, kjer bodo ljudje sposobni govoriti: »Oče nas ljubi, da bi se darovali za druge« (prim. Jn 10,17).

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

5. VELIKONOČNA NEDELJA – B – 29. 4.: SAMO V POVEZANOSTI Z NJIM

(Apd 9,26-31; Ps 22;1 Jn 3,18-24; Jn 15,1-8)

V romanu velikega ruskega pisatelja Fjodorja Dostojevskega Bratje Karama-zovi starec Zosim mlademu Aljoši med drugimi nauki posebej priporoča, naj ostane povezan z Bogom. Reče mu znamenite besede: »Ne zapusti Boga in on ne bo tebe zapustil.«

Ljudje običajno misijo, da jih je Bog zapustil in se ne zmeni več zanje. Kolikokrat slišimo stavek: »Le kaj sem narobe naredil, da me je Bog zapustil?« Pa ni tako!

Človek se lahko loči od Boga, Bog pa človeka nikoli ne zapusti. »Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete storiti ničesar,« pravi Jezus v današnjem evangeliju in nakaže našo tesno povezanost z njim: On je vir naše moči in energije, saj pravi v nadaljevanju: »Kakor mladika ne more sama roditi sadu, … tako tudi vi ne, če ne ostanete v meni« (Jn 15,4). Brez božje pomoči kristjan ne more ničesar storiti. Človek je sam po sebi slab, nemočen, hitro obupa, teži ga zavest krivde, slabijo ga grehi, moti ga, ker vedno znova ponavlja stare napake… Rad bi postal boljši, celo idealen, pa je tako slaboten. Človek ne more brez Boga nič: Samo človek, ki je povezan z Bogom, more storiti velike stvari.

Jezus izreče te besede, preden gre v trpljenje in smrt, ko so ga učenci zapustili. Kristus pa prav takrat izreče besede, da ostaja z njimi, da bi obrodili sad. Še enkrat bi rad poudaril, da bo z njimi tudi takrat, ko se bližajo težki trenutki in trpljenje. Prav v teh trenutkih pa ljudje menimo, da nas je Bog zapustil.

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Aleš Čerin

Komentirajte