Oznanila 6. velikonočne nedelje (2018)

15. Maj 2018

Oznanila

[Facebook] [Twitter] [Email]

sveti-ahacij-nad-vasjo-kaliseIZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE

INFORMACIJE V ZVEZI Z OBNOVO BIZOVIŠKE CERKVE: Obveščam vas, da bomo v sklopu priprav na obnovo fasade na bizoviški cerkvi v maju iz Klančarjeve domačije v cerkev napeljali plinsko napeljavo. Obenem pa bomo v maju na priporočilo Zavoda za varstvo kulturne dediščine s cerkve odstranili električno napeljavo. Vse kable bomo položili v zemljo in obenem bomo na novo napeljali tudi elektriko v Klančarjevo domačijo (stara napeljava je zelo dotrajana). S cerkvene fasade bomo umaknili tudi električno omarico, tako da bo elektro omarica postavljena na travnik poleg Klančarjeve domačije. Ko se bodo dela izvajala, (izkope in temelje za električna drogova bo naredil Roman Starc) se priporočamo, da bi nam nekaj mož pomagalo pri opravljanju fizičnih del. Kdaj točno se bo delalo, vas bomo obvestili. Že vnaprej hvala lepa.

Ob tej priliki še povem da je Milan Boštele v aprilu naredil nove okvirje na zunanjih oknih cerkve v Bizoviku. Preurediti je potrebno le še okno na veroučni učilnici nad zakristijo. Za vsa dela, ki jih je Milan opravil prostovoljno, se Milanu najiskreneje zahvaljujem. Prav tako se lepo zahvaljujem vsem, ki ste posekali oreh na parceli Klančarjeve domačije, ki ga je bilo potrebno odstraniti zaradi nove električne napeljave.

Obnova cerkve bo potekala od avgusta do oktobra letos. Za obnovo cerkve smo do sedaj namensko zbrali 23.040,63 eur. 8,509.72 je bilo zbrano do 1. 8. 2017. 6.134,86 eur ste zbrali od 1. 8. 2017 dalje pri nabirkah na prvo in tretjo nedeljo v Bizoviku in s posameznih darovi. 6.396,05 ste zbrali od 1. 8. 2017 dalje pri nabirkah na tretjo nedeljo v Štepanji vasi. 2.000 eur se je za ta namen zbralo pri pogrebu Žiga Anžiča. Po okvirnih izračunih (točno se bo vedelo, ko se bo naredil natančen popis vseh del) je tako zbranih nekaj čez 40% vseh sredstev. Za vse vaše darove se vam v imenu župnije najiskreneje zahvaljujem. Ob tej priliki še povem, da je cena za obnovo fasade takšna, ker je stara fasada narejena še na apneni podlagi in bo potrebno fasadni nanos v celoti odstraniti (omet pa le tam, kjer bo potrebno) in nato pride na celotno cerkev popolnoma nova fasada (ne bo se le na novo pobarvalo staro fasado).

FLORIJANOVA NEDELJA, 6. maj 2018. Vsem gasilcem, bizoviškim in štepanjskim, iskreno čestitamo ob prazniku, nanje in njihovo človekoljubno dejavnost kličemo božji blagoslov na priprošnjo sv. Florijana. Članom obeh društev Štepanjskega in Bizoviškega, se iskreno zahvaljujemo za vso pomoč, ki nam jo v župniji nudijo ob različnih slovesnostih in prireditvah: birma, prvo sveto obhajilo, oratorij, itd. Bog vas živi!

NAPOVEDNI KOLEDAR

SEMINAR ŽIVLJENJE V KRISTUSU: Peto, zadnje srečanje seminarja Življenje v Kristusu bo v torek, 8. maja ob 20. uri, v dvorani župnijskega doma. Tema srečanja bo: Rast v Svetem Duhu. Lepo vabljeni!

SKAVTSKA ORIENTACIJA – DŽUNGLA IN OBLJUBE, 11. – 13. maja 2018. Maša z obljubami bo v nedeljo, 13. maja, ob 14. uri v bližini Crngroba pr Škofji Loki. Starši skavtov in ostali se zberete ob 11.30 pri cerkvi v Crngrobu. Od tam se boste podali na kratko pot do »tabora«.

OBISK JEZUITA P. TOMAŽA MIKUŽA: V nedeljo, 13. maja dopol-dne, nas bo obiskal p. Tomaž Mikuž, ki bo pridigal pri maši ob 8h, 9.15 in ob 10.30 v Štepanji vasi. Na koncu maše pa bo predstavil dva nova programa, ki so jih pred kratkim po ameriški licenci začeli izvajati v Sloveniji in sicer Rahelin vinograd in Na pragu upanja.

PRAZNIK FATIMSKE MATERE BOŽJE bo v nedeljo 13. maja.

DOBRODELNI KONCERT ZA NAŠO ŽUPNIJSKO KARITAS bo v nedeljo, 20. maja, ob 19.45 v naši župnijski cerkvi v Štepanji vasi. Koncert Marijinih pesmi z naslovom MARIJI bodo pripravili citrarska skupina kulturnega društva Ihan, vokalna skupina Canticum Novum in Klemen Torkar. Lepo vabljeni.

PRVO SVETO OBHAJILO v naši župniji je: v Bizoviku v nedeljo, 21. maja ob 9.15 in v Štepanji vasi v nedeljo, 27. maja ob 9.15. Molimo za prvoobhajance, prvoobhajanke, njihove starše in družine.

SKLEP VEROUČNEGA LETA bo v nedeljo, 3. junija. Spričevala bodo delili vsi kateheti najprej v Bizoviku pri maši, ki se bo začela ŽE OB 9. URI, nato pa v Štepanji vasi pri maši ob 10.30.

SKLEP SKAVTSKEGA LETA bo v nedeljo, 17. junija, pri maši ob 9.15. v Štepanji vasi.

DUHOVNA OBNOVA za sodelavce Župnijske Karitas bo od 15. do 17. junija 2018, v Vipavskem Križu.

LETNI ORATORIJ v ŠTEPANJI VASI, 25. -29.6. 2018. Osrednji lik bo Friderik Baraga. Oratorij bo potekal vsak dan od 9.00 do 16.00, en dan bomo šli tudi na izlet.

NOVA MAŠA BR. MIROTA PAVŠKA: 29. junija, ob 9. uri bo v Ljubljanski stolnici mašniško posvečenje. Novo maša v Zagorju bo, 1. julija, ob 14. uri. Ponovitev nove maše pri nas pa bo, 9. julija, ob 9.15, v Štepanji vasi. Ta dan ne bo maše ob 10.30.

ZLATA MAŠA BR. KLEMENA VERDEVA bo na žegnanjsko nedeljo, 29. julija ob 9.15, v Štepanji vasi. Tudi ta dan ne bo maše ob 10.30.

18/XXXVII – 978, 6. 5. 2018: 6. VELIKONOČNA NEDELJA, KDOR LJUBI, IZPOLNJUJE ZAPOVEDI

(Apd 10,25-26.34-35,44-48; Ps 98; 1 Jn 4,7-10; Jn 15, 9-17)

Poznam moža, ki skrbi za svojo nepokretno ženo. Kmalu po poroki sta doživela prometno nesrečo in od takrat se žena ni več zbudila iz nezavesti. Nekaj časa je ležala v bolnišnici, potem pa jo je mož vzel domov in jo neguje, čeprav se zdi, da se ne odziva na okolico. Da ji lahko streže, mora biti stalno doma. Tudi ponoči mora vsaki dve uri vstajati, da jo premakne. Kdor bi površno opazoval tega moža, bi lahko rekel, da je zelo nesvoboden, saj ne more nikamor, ker mora biti bolni ženi stalno na razpolago. On sam pa zatrjuje, da mu vse to ni niti malo težko, ker ima ženo rad in sta si pred Bogom obljubila zvestobo »v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju« ter da se bosta ljubila in spoštovala vse dni svojega življenja. Mladi mož ljubi svojo ženo in zato niti ne pomisli, da je ne bi negoval. Osebni odnos, pravzaprav ljubezen, spremeni naše ravnanje do drugih. Tudi ljubezen do Boga spremeni naše življenje.
Jezus pravi: »Kakor je mene ljubil Oče, sem tudi jaz ljubil vas« (9). Kristus je povezan z Očetom in spolnjuje njegovo voljo, mi pa bodimo povezani s Kristusom in izpolnjujmo njegovo voljo. Če ljubimo Boga, bomo izpolnjevali njegove zahteve, njegove zapovedi. Če bomo z njim gojili pristen osebni odnos v molitvi in pri maši ter drugih zakramentih krepili prijateljstvo z njim, nam bodo njegove zapovedi bližje. Krščanstvo je hoja za nekom, ki nas ima neizmerno rad, mi pa ga ljubimo, ko spolnjujemo njegove zapovedi: »Če boste spolnjevali moje zapovedi, boste ostali v moji ljubezni« Ne moremo govoriti, da ljubimo Boga, če ga ne poslušamo in ne upoštevamo, kar nam naroča, in če se iz našega življenja ne pozna, da imamo z njim osebni odnos.

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

7. VELIKONOČNA NEDELJA – B – 13. 5.: ZA KAJ JE KRISTUS MOLIL?

(Apd 1,15-17.20a.20c-26; Ps 103;1 Jn 4,11-16; Jn 17,11b-19)

Marsikdo mi je že pripovedoval, kako je izpolnil naročilo staršev, ki so mu ga dali pred smrtjo: »Naredil sem natančno tako, kakor je naročila mama, preden je umrla.« Zadnje besede staršev so bile za otroka svete. Pregrešiti se proti njim bi pomenilo pregrešiti se proti staršem samim. Tudi v evangeliju današnje nedelje se srečamo z besedami, ki jih je Kristus izrekel, preden je šel v smrt, in so za kristjane svete še na poseben način. Med zadnjimi Kristusovimi besedami je tudi molitev za učence, ki bodo nadaljevali njegovo delo. In za kaj Kristus prosi Očeta?
Najprej prosi, da bi učenci ostali zvesti: »Ohrani jih v svojem imenu« (Jn 17,11). Pomenljivo je, da tudi danes njegovi učenci nismo zvesti. Hitro se navdušimo za Kristusa, a kmalu odnehamo. Radi gremo k maši za velike praznike, da bi bili zvesti nedeljo za nedeljo, pa nas zmanjka. Koliko zakoncev ne zmore biti zvestih zakramentu … Pomislimo na »zvestobo« birmancev. Nekdo se je srečal z blaženo materjo Terezijo iz Kalkute. Vsako srečanje z njo je bilo zanj duhovna obogatitev. Zatrjuje, da mu je velikokrat ponavljala: »Ni potrebno, da smo uspešni, ampak zvesti!«
Kristus dalje prosi, da bi bili učenci obvarovani hudega: »Prosim, da jih obvaruješ hudega« (15). Ko bodo učenci prinašali luč, morajo biti pripravljeni, da jih bo svet sovražil. Kristus vnaprej vidi, da bo življenje zanje težko, a ne prosi, da ne bi imeli težav in trpljenja, ampak da bi učenci ostali zvesti tudi v preizkušnjah. Svojim učencem ne obljublja, da bodo na svetu brez problemov, ampak prosi, da bi imeli moč in bi vzdržali.

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Aleš Čerin

Komentirajte