Oznanila in intervju z novomašnikom Mirom Pavškom

31. Maj 2018

Oznanila

[Facebook] [Twitter] [Email]

IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE IN CERKVE NA SLOVENSKEM

PRIPRAVA NA OBNOVO CERKVE V BIZOVIKU: V zadnjem tednu smo v sklopu pripravljalnih del za obnovo fasade na cerkvi v Bizoviku do cerkve napeljali plinsko napeljavo in v zemljo položili cevi za elektriko. Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste prostovoljno pomagali pri izvedbi teh del. V kratkem bodo električarji postavili dva nova električna drogova in med njima po zemlji speljali električno napeljavo. Tako bomo na prošnjo spomeniškega varstva s fasade cerkve odstranili vse električne kable.

Bog povrni tudi za vse vaše darove, ki jih namenjate za obnovo cerkve. Če bi kdo želel svoj dar za obnovo cerkve nakazati na transakcijski račun župnije, tukaj navajam transakcijski račun: TRR: SI56 0430 2000 3309 527 (NOVA KBM). Pri nakazilu navedite namen nakazila: Za obnovo Bizoviške cerkve. Bog vam povrni.

MESEC JUNIJ – MESEC VRTNIC: junij je posvečen Srcu Jezusovemu. Vsak dan prebiramo zjutraj in zvečer vrtnice, ki jih je letos zbral p. Tomaž Podobnik in nosijo naslov Bližajmo se Jezusovemu srcu. Poslušali bomo misli različnih pričevalcev iz zgodovine Cerkve Po obhajilni prošnji pa molimo Litanije Jezusovega Srca. Lepo vabljeni.

SKLEP SKAVTSKEGA LETA bo v nedeljo, 17. junija, pri maši ob 9.15 v Štepanji vasi.

DUHOVNA OBNOVA za sodelavce Župnijske Karitas bo od 15. do 17. junija 2018 v Vipavskem Križu.

LETNI ORATORIJ z naslovom «ENO JE POTREBNO« bo v ŠTEPANJI VASI, od 25. do 29. 6. 2018. Osrednji lik bo Friderik Baraga. Oratorij bo potekal vsak dan od 9.00 do 16.00, en dan bomo šli tudi na izlet. Za otroke bomo skrbeli voditelji in animatorji. S svojim navdušenjem jim želimo polepšati počitniške dneve. Prijave zbiramo do 3. junija.

ZLATA MAŠA BR. KLEMENA VERDEVA bo na žegnanjsko nedeljo, 29. julija ob 9.15, v Štepanji vasi. Tudi ta dan ne bo maše ob 10.30.

INTERVJU z letošnjim novomašnikom br. Mirom Pavškom

miro-pavsek

V tokratnih župnijskih oznanilih vam bomo predstavili našega letošnjega novomašnika br. Mirota Pavška.

Kako bi opisal vašo družino?

Izhajam iz petčlanske družine. Imam brata in sestro, ki sta starejša od mene. Od očeta in matere sem prejel katoliško vzgojo, za kar sem jima zelo hvaležen. Žal je oče pred desetimi leti umrl. Vesel sem, da se dobro razumem s svojo družino, kljub temu da včasih ni bilo lahko.

Kako si živel kot otrok? O čem si sanjal? Česa si se v življenju lotil in želel, da postane tvoj poklic?

Ko sem bil še otrok sem si želel, da bi bil oče in da bi pomagal ljudem, nisem pa še vedel na kakšen način bi rad pomagal ljudem, a pri tej odločitvi mi je pomagal Jezus in starša, ki sta mi podarila krščansko vzgojo in mi tako pomagala razvijati dar vere, za kar sem jima iz srca hvaležen. V otroštvu mi ni manjkalo skoraj ničesar, kljub temu, da smo živeli bolj skromno.

Kako si se kaj počutil v osnovni in srednji šoli, ali pa na akademiji?

V šoli se nisem nikoli dobro počutil. Tudi ocene so bil bolj slabe. Ocena tri je bila že pravi uspeh. Kljub vsemu se spominjam tudi lepih šolskih dni in naših šolskih potegavščin. Toda Gospod je stvari postavil malo na glavo, ko sem se odzval na njegov klic. Uspeh se je izboljšal in z Božjo pomočjo sem lepo napredoval.

Kakšen je bil tvoj prvi stik s kapucini? Kje si jih spoznal?

Moj prvi stik s kapucini je bil na fakulteti, kajti v Zagorju ob Savi, ki je med Celjem in Ljubljano, ni nobenega moškega Reda, s tem tudi kapucinov ne. Prvo leta študija sem jih samo srečeval na hodniku teološke fakultete, v drugem letniku pa sta bila dva od bratov kapucinov moja sošolca, eden od sošolcev je bil tudi brat Luka.

Kako si se odločil za posvečeno življenje in kako so to sprejeli domači?

Jezus je resnično vztrajen. Če me nebi On klical v posvečeno življenje, sem gotov, da se nebi odločil. Ko sem bil v četrtem letniku bogoslovja, sem hotel biti prepričan, ali želja, da bi postal redovnik, prihaja od Jezusa, ali si resnično želi da hodim za njim po tej poti. Ali pa je to plod moje domišljije ali pa skušnjava. Po šestih dneh sem se odločil, da bom stopil na to pot. Stik sem vzpostavil z brati kapucini, o tem sem se začel pogovarjati z mojim duhovnim spremljevalcem. Čez nekaj tednov sem prosil Jezusa za konkretno znamenje, da bom lahko v gotovosti hodil za njim. Prosil pa sem, naj mi prinese eno ali več vrtnic, ki je lahko iz katerega koli materiala, ali je narisana, kakršna koli, samo da je rdeče barve, in naj se to zgodi v enem tednu. In če se to zgodi, bom šel h kapucinom, če pa ne, pa ne bom šel h kapucinom. Po štirih dneh sem šel na pogovor k bratu br. Jožetu Smukavcu. Po pogovoru sva še obiskala br. Avguština Cijana. Med bratoma je stekel pogovor. Ko sta končala, me je br. Avguštin pogledal in mi rekel: »Tele vrtnice so zate« in s prstom pokazal na vrtnice, ki so bile na sliki. Tisti trenutek se nisem zavedal za kaj gre, a ko sem prišel domov, sem razumel, kaj mi je hotel reči. In tako nisem več dvomil, da me Jezus kliče k kapucinom. Za to znamenje sem se odločil prositi, ko sem prebiral Sveto pismo in sicer knjigo Sodnikov, zgodbo o Gideonu (Sod 6,36-40) Domači so lepo sprejeli mojo odločitev za posvečeno življenje.

Kako je vzgoja vplivala nate?

Vesel sem, da sem lahko bil enajst let v vzgoji, kajti pred enajstimi leti sem vstopil v malo semenišče. Niti za eno leto mi ni žal in sem hvaležen Jezusu, da je mehčal moje srce, egoizem, trmo… Ni kaj, Jezus je res vztrajen in usmiljen. Tako so imeli vzgojitelji malo lažje delo, pa spet ne tako lahko. Ko gledam nazaj, da bi bil brez te vzgoje drugačen, ne bi mogel tako globoko vstopiti v Božjo skrivnost, v odnos z Jezusom in v odnos z brati kapucini in z drugimi bližnjimi. Hvaležen sem za vsakega mojega vzgojitelja oz. magistra. Bog naj jim povrne za vse dobro.

Kaj bi sedaj rad delal?

Ko razmišljam o tem vprašanju, se usuje kup želja, kaj si želim delati. Ko pa razmišljam, kaj je res tista tiha želja, ki leži v mojem srcu, pridem do tega da bi rad bil dober spovednik, da bi se rad daroval ljudem v pomoč. Če se vrnem k prvemu delu želja, si želim delati v pastorali, kot so skavti, mladi, invalidi, ljudski misijoni… Kljub tem željam, ki jih imam, se dajem bratom na razpolago in v njihove roke.

Zakaj se mladi ne odločajo za poroko ali posvečeno življenje?

To tudi mene zanima. :) Neka zmešnjava se potika po tem svetu, a Jezus še vedno kliče in mnogi odgovarjajo na ta klic, klic k posvečenemu življenju ali poroki. Večji problem nastane, ko se je potrebno odločiti, se odpovedati samemu sebi. Jaz sem se odločil, ker mi je pomagal Jezus, ko sem ga prosil. Če ga ne bi prosil za pomoč, bi najverjetneje še danes bil razdvojen. Odnos z Jezusom je odločilen za naše odločanje.

Kaj sporočaš mladim s svojo dokončno odločitvijo?

Le v Bogu se umiri naše srce… temu so priče tudi mnogi zakonski pari. Vsekakor pa, ko se odločiš za eno stvar, je precej lažje živeti, kljub temu da ni vse z rožicami postlano. Kajti zavedaš se, kaj in komu si obljubil zvestobo in da je Jezus vedno s teboj, menoj. Če je Bog na prvem mestu, je tudi drugo na pravem mestu. Biti skupaj z Jezusom je zame prava in resnična sreča in veselje. Tako jaz doživljam ta odnos z Jezusom in vsi smo poklicani k temu odnosu. Pridi (Mt 14,29) ne boj se (Lk 1,30).

VABIMO VAS DA MOLITE MOLITEV ZA NOVOMAŠNIKE: NEBEŠKI OČE, PRI ZADNJI VEČERJI JE TVOJ SIN APOSTOLOM ZAUPAL SLUŽBO DUHOVNIŠTVA. VEDNO ZNOVA JIM PRIDRUŽUJEŠ NOVIH DELAVCEV V SVOJEM VINOGRADU. S SVOJIM LJUBEZNIVIM POGLEDOM SI SE OZRL NA NAS, KO JE BRAT MIRO V GLOBINI SRCA ZASLIŠAL POVABILO, NAJ POSTANE TVOJ DUHOVNIK. JEZUS DOBRI PASTIR, PROSIMO TE ZANJ IN ZA VSE LETOŠNJE NOVOMAŠNIKE; NAJ RASTEJO V LJUBEZNI DO TEBE IN DO VSEH LJUDI, TER TI OSTANEJO VEDNO ZVESTI, KI ŽIVIŠ IN KRALJUJEŠ VEKOMAJ. AMEN.

NOVA MAŠA BR. MIROTA PAVŠKA: 29. junija, ob 9. uri bo v Ljubljanski stolnici mašniško posvečenje. Nova maša v Zagorju bo 1. julija, ob 14. uri. Iz naše župnije bo na ta dan na novo mašo organiziran avtobusni prevoz. Odhod avtobusa bo ob 11.45 izpred samostana. Prijavite se že lahko v župnijski pisarni. Ponovitev nove maše pri nas pa bo, 9. julija, ob 9.15, v Štepanji vasi. Ta dan ne bo maše ob 10.30.

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Aleš Čerin

Komentirajte