Oznanila na 29. navadno nedeljo (2018)

27. Oktober 2018

Oznanila

[Facebook] [Twitter] [Email]

bale-sena

IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE IN CERKVE NA SLOVENSKEM

OBNOVA BIZOVIŠKE CERKVE: V tem tednu se bo pričelo barvanje fasade na cerkvi v Bizoviku. Še vedno poteka akcija zbiranja darov za obnovo po hišah. Iskreno se Vam zahvaljujemo za vaše velikodušne darove. Bog Vam povrni!

MAŠE ZA RAJNE: v novembru lahko darujete neoznanjene maše »za rajne«, ki jih bomo opravili v samostanu. Kuverto z napisanim mašnim namenom in mašnim darom 20 € boste lahko oddali v nabiralnik: »maše za rajne«. Bog vam povrni.

OBISK BOLNIKOV: Pred praznikom vseh svetnikov bomo v sredo 31. oktobra dopoldne obiskali bolnike po domovih. Zelo lepo vas prosimo, da nam sporočite, če bi si še kdo od starejših želel obisk duhovnika na domu.

VSI SVETI IN DAN VERNIH DUŠ, četrtek in petek, 1. in 2. november. Slovesni in zapovedani praznik Vseh svetih, ki govori o našem vstajenju in življenju, predvsem pa tudi o občestvu svetih v nebesih pri Bogu in z nami na zemlji. Osnovna poklicanost vsakega kristjana je svetost, bližina in povezanost z Bogom, ki bo v polnosti uresničena v nebesih.
V mesecu novembru bomo našim rajnim posvečali molitev rožnega venca pred delavniškimi mašami zjutraj in zvečer, v Štepanji vasi in Bizoviku.
Svete maše: 1. november, po nedeljskem sporedu: v Štepanji vasi bo molitev rožnega venca za rajne ob 14.00, maša ob 15.00, molitve na pokopališču pa po maši.
V Bizoviku bo molitev rožnega venca za rajne ob 13.15, maša ob 14.00, molitve na pokopališču pa po maši.

POPOLNI ODPUSTEK: Na praznik Vseh svetih in na dan spomina na rajne lahko podarimo popolni odpustek enemu naših rajnih, če teden prej ali kasneje prejmemo zakrament sprave, če smo pri maši in prejmemo sveto obhajilo, da obiščemo pokopališče in molimo za rajne, molimo Oče naš in Zdravo Marijo po papeževem namenu, da smo nenavezani na greh.

BOGOSLUŽJA PRI SV. KRIŽU NA LJUBLJANSKIH ŽALAH: V cerkvi Vseh svetih bodo maše na praznik vsako uro od 7.00 do 18.00. Ob 15.00 bo predvidoma maševal nadškof Stanislav Zore. Molitve za rajne bodo ob 14.15 na novem delu pokopališča pri spomeniku padlih v vojni za Slovenijo in ob 16.00 na duhovniških grobovih. Ob 19.00 molitev rožnega venca. Ob 20.00 bo MOLITEV MLADIH. 2. november: maše v Štepanji vasi ob 8.00 in 19.00, v Bizoviku ob 18.00.

NAPOVEDNI KOLEDAR

LAZARIST TONE KERIN, SLOVENSKI MISIJONAR IZ MADAGASKARJA: Ta četrtek 25. oktobra ob 19. uri je bilo predvideno, da nas bo obiskal Tone Kerin slovenski misijonar na Madagaskarju. V ponedeljek nam je sporoči, da so mu odkrili raka in bo v Ljubljani že v tem tednu operiran, zato v četrtek ne bo mogel priti k nam. Misijonar Tone nam sporoča, da nas bo z veseljem obiskal, ko se bo pozdravil. Priporoča se za molitev. Ta četrek 25. oktobra zvečer bomo po večerni sveti maši v Štepanji vasi imeli krajšo molitev zanj. Hvala za razumevanje.

fant-s-skaloMOLITEV ZA MIR V DUHU ASSISIJA: Papež Janez Pavel II. in vrhovni predstojniki Frančiškovih redov so spodbudili molitev za mir v duhu Assisija. Brat Frančišek je bil kot evangeljski človek tudi izjemen glasnik miru in sprave. Molitev za mir bo v župnijski cerkvi v Štepanji vasi, v petek, 26. oktobra ob 18.00, ob 19.00 bo sveta maša. Pri sv. Urhu pri Sostrem pa v soboto, 27. oktobra, ko se v tej molitvi povežemo s z sosednjo župnijo Sostro, brati minoriti in župnijo sv. Peter. Zberemo se ob 18.00 v cerkvi pri sv. Urhu Lepo vabljeni vsi.

PRESTAVITEV URE: iz sobote 27. na nedeljo 28. oktobra prestavimo uro za eno uro nazaj.

ZAKONSKI JUBILEJI: Na zahvalno nedeljo, 4. novembra, bomo pri župnijski maši ob 8. uri obhajali zakonske jubileje: 10, 20, 25 (srebrni), 30, 35, 40, 45, 50 (zlati), 55, 60 in dalje. Prosimo vas jubilante, da se sami prijavite za slovesnost v župnijski pisarni čim prej, ali na GSM 031-434-520 (v času uradnih ur na tel.: 542-48-72) ali po e-pošti na naslov: matej.stravs@rkc.si. Rok prijave je do petka, 2. novembra. Med mašo bosta pričevala zakonca Slavko in Saša Štern, pričevalski par iz Družine in Življenja na temo ‘Hočeva ostati v odnosu, ne le živeti na istem naslovu’.

Po slovesnosti v cerkvi bo preprosto srečanje v dvorani župnijskega doma. Jubilanti, lepo vabljeni. Če drugi sozakonec zaradi bolezni ne more priti, vseeno eden lahko pride.

ŽUPNIJSKI IZLET NA BLEGOŠ: Že dlje časa zori ideja, da bi v okviru župnije občasno, ob dobrem odzivu pa redno, organizirali izlete v hribe. Zato vabimo na prvi tovrstni pohod, in sicer na Blegoš, v soboto 3. novembra 2018, ki ga bo vodil naš br. Matej Nastran, ki je pripravnik za planinskega vodnika. Več informacij najdete na letaku zadaj na mizici. Lepo vabljeni!

26/XXXVII – 986, 21. 10. 2018: 29. Nedelja med letom, KDOR SLUŽI, PRINAŠA UPANJE

(Iz 53,10-11; Ps 33; Heb 4,14-16; Mr 10,35-45)

Večkrat evangelij o služenju beremo prav na misijonsko nedeljo. Na to nedeljo je leta 2003 papež Janez Pavel II. razglasil mater Terezijo iz Kalkute za blaženo. Ta svetnica, rojena v Skopju leta 1910, je kot mlada redovnica začutila božji klic, naj svoje delo posveti najbolj ubogim. Svoje življenje je popol-noma posvetila zapuščenim. Za ceno velikih žrtev (malo spanja, uboštvo – sestre imajo le dve obleki, skromna hrana) je za mnoge, zlasti za ljudi, porinjene na rob družbe, postala simbol upanja. Številnim je vrnila človeško dostojanstvo. Ko je nekoč negovala umirajočega, ji je dejal: »Nisem živel kot človek, a umrl bom kot človek. Hvala vam!« Upanje je prinesla tudi ljudem brez smisla, mladim z Zahoda, ki so hodili k njej delat in so pri tem odkrili smisel življenja. Opozorila je na revščino naše civilizacije; občutek odvečnosti in osamljenost in se ob obiskih razvitega sveta posvečala takim ljudem.

Mati Terezija je s svojim služenjem mnogim prinesla v življenje smisel. Človek, ki služi, prinaša v življenje smisel, kljub temu da danes marsikdo meni, da se služenje ne splača. In vendar se dobrega človeka vsak veseli in ga ima rad za sodelavca, sošolca ali soseda. Pomen služenja poudarja tudi Jezus v evangeliju: »Kdor hoče postati velik med vami, naj bo vaš strežnik. Saj tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, ampak, da bi on stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge«.

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

30. nedelja med letom – B, 28. 10. 2018: PLAŠČ ZNAMENJE BREZPOGOJNE PODARITVE.

(Jer 31,7-9; Heb 5,1-6; Ps 126; Mr 10,46-52)

Današnji evangelij o slepem Bartimaju je pripoved o poklicanosti nekoga, ki se popolnoma odloči za Boga. Ne gre samo za poročilo o ozdravljenju slepote, ampak za primer popolne odločitve za Kristusa. Bartimaj je sedel kraj pota in klical: Jezus, sin Davidov, usmili se me! Prav ta vzklik je postal priljubljena ponavljalna molitev. (Jezusova molitev), znana zlasti vzhodni duhovnosti. V Jezusu je videl pričakovanega Mesija. Mnogi so ga mirili, »naj umolkne«, kajti predvidevamo lahko, da je beračevo vpitje motilo ljudi. Velikokrat v življenju človek, ki se odloči za Kristusa, »moti« okolico. Zakonca, ki se odločita, da bosta v svoji dosledni hoji za Kristusom sprejemala več otrok, bosta »motila« sivo povprečje. Mladega človeka, ki se odloči za resno duhovno življenje, bodo sošolci zafrkavali, ker jih »moti.«

Kristus sliši glas slepega Bartimaja in se ustavi in da poklicati slepega. Tudi v tem dogodku se pokaže prava podoba Boga, ki sliši vpitje človeka v stiski in se mu bliža. Bartimaj je odvrgel plašč, skočil pokonci in pohitel k Jezusu. Plašč je bil beraču vse. Vanj se je zavil ponoči (postelja) ali pokril pred dežjem in mrazom (hiša). Ko ga odvrže, nakaže, da zapušča vse, kar ima, in gre za Jezusom! Jezus ga vpraša: Kaj hočeš, da ti storim? Na ta način se Jezus poniža na raven služabnika. In slepi ga je prosil, da bi spregledal. In Jezus ga je ozdravil. Pri tem ozdravljenju je šlo tudi za duhovno ozdravljenje saj je slepi, takoj spregledal in je še po poti za njim.

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Pavel Mušič

Komentirajte