Oznanila na binkošti (2018)

21. Maj 2018

Oznanila

[Facebook] [Twitter] [Email]

cerkev-sv-vida-preserjeIZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE IN CEKRVE NA SLOVENSKEM

MOLITVENE POBUDE

Izjava slovenskih škofov: »Slovenski škofje smo sklenili, da se bo v času pred državnozborskimi volitvami molila molitev za domovino po cerkvah. Zato vabimo vse župnike, molitvene skupine in duhovna gibanja ter druge katoliške organizacije, da od nedelje, 13. maja 2018, do nedelje, 3. junija 2018, pri vsaki sveti maši po obhajilu zmolijo ‘Molitev za domovino’«. (Msgr. Stanislav Zore Predsednik Slovenske škofovske konference). Zato vas vse vabim, da v dneh do volitev molite naslednjo molitev:

MOLITEV ZA DOMOVINO: TROEDINI BOG, VEČNA MODROST! TI VSE ČUDOVITO UREJAŠ IN VODIŠ. PROSIMO TE ZA NAŠE VODITELJE, DA BODO SKRBELI ZA NAŠO DRŽAVO IN SLOVENSKI NAROD. V ČASU, KO SE PRIPRAVLJAMO NA VOLITVE, TE PROSIMO, DA BI SE JIH VSI KRISTJANI UDELEŽILI IN ODGOVORNO ODDALI SVOJ GLAS ZA VSE, KI SE ZAVZEMAJO ZA PRAVIČNOST IN ŽIVLJENJE, ZA DRUŽINE IN OTROKE, ZA OKOLJE IN VERSKO SVOBODO. NAJ VODITELJI PONOSNO IN DOSTOJNO PREDSTAVLJAJO NAŠO DRŽAVO TER SE ZAVZEMAJO ZA VSE, KI SO V KAKRŠNIKOLI STISKI. NAJ VSI SKUPAJ GRADIMO BOŽJE KRALJESTVO NA ZEMLJI, KI JE KRALJESTVO MIRU, PRAVIČNOSTI IN LJUBEZNI. AMEN. MARIJA, POMOČNICA KRISTJANOV, PROSI ZA NAS!

7. NEPREKINJENA MOLITEV – JERIHONSKO BDENJE: Od prihodnje nedelje 20. do 27. maja 2018 bo na Kongresnem trgu v KAPELI CENTRA ŽIVI NA POLNO potekalo letošnje Jerihonsko bdenje.
Jerihonsko bdenje je zaporedje neprenehne molitve 7 dni in noči pred Najsvetejšim, kjer bomo verniki po vsej Sloveniji prosila za:
- zaščito življenj spočetih otrok,
- blagor slovenskih družin,
- duhovno prenovo Slovenije s pravičnim političnim vodstvom!
- in za osebne namene udeležencev

Povabljeni ste, da se udeležite molitve v kapeli Centra Živi na polno. Prijavite se na naslednji mail: jeriha.bednje@gmail.com Več informacij: na spletni strani http://zivinapolno.com/jerihonsko-bdenje/ Na tej strani spodaj lahko kliknete na GLAVNA VPISNA TABELA, kjer boste videli, kateri termini za molitev so še prosti.

TEJ 7. DNEVNI MOLITVI SE BOMO PRIDRUŽILI TUDI V NAŠI ŽUPNIJI: Molitev pred najsvetejšim bo potekala ob naslednjih terminih:
V Štepanji vasi dopoldne od torka, 22. do petka 25. maja, od 8.30 do 9.30
V Štepanji vasi zvečer od nedelje, 20. maja do nedelje 27. maja, od 18.30 do 19h – v ponedeljek, 21. maja, pa od 18. do 19. ure.
V Bizoviku v torek, 22. in v četrtek 24. maja, od 18.30 do 19h. Lepo vabljeni!

NAPOVEDNI KOLEDAR

DOBRODELNI KONCERT ZA NAŠO ŽUPNIJSKO KARITAS bo danes, 20. maja, ob 19.45 v naši župnijski cerkvi v Štepanji vasi. Koncert Marijinih pesmi z naslovom MARIJI bodo pripravili citrarska skupina kulturnega društva Ihan, vokalna skupina Canticum Novum in Klemen Torkar. Zbrana sredstva bodo namenjena za Župnijsko Karitas za pomoč brezdomcem in za socialno ogroženim. Lepo vabljeni!

MAŠA ZA BREZDOMCE BO V TOREK 25. 5. OB 16.30 URI V ŠTEPANJI VASI.

PRVO SVETO OBHAJILO v naši župniji je: v Bizoviku v nedeljo, 21. maja ob 9.15 in v Štepanji vasi v nedeljo, 27. maja ob 9.15. Molimo za prvoobhajance, prvoobhajanke, njihove starše in družine.

SKLEP VEROUČNEGA LETA bo v nedeljo, 3. junija. Spričevala bodo delili vsi kateheti najprej v Bizoviku pri maši, ki se bo začela ŽE OB 9. URI, nato pa v Štepanji vasi pri maši ob 10.30.

SKLEP SKAVTSKEGA LETA bo v nedeljo, 17. junija, pri maši ob 9.15. v Štepanji vasi.

DUHOVNA OBNOVA za sodelavce Župnijske Karitas bo od 15. do 17. junija 2018, v Vipavskem Križu.

LETNI ORATORIJ z naslovom «ENO JE POTREBNO« bo v ŠTEPANJI VASI, od 25. do 29. 6. 2018. Osrednji lik bo Friderik Baraga. Oratorij bo potekal vsak dan od 9.00 do 16.00, en dan bomo šli tudi na izlet. Za otroke bomo skrbeli voditelji in animatorji. S svojim navdušenjem jim želimo polepšati počitniške dneve. Oratorij je namenjen otrokom od 4. leta starosti do 9. razreda.

Prijavnico izpolnite in jo oddajte do 3. junija 2018 v župnijski pisarni ali katehetu pri verouku. Možna je tudi spletna prijava na: http://skrci.me/oratorij2018 Skupaj z izpolnjeno prijavnico oddajte tudi prispevek, priporočena cena za enega otroka znaša 30 €, za dva otroka iz iste družine 55 €, za tri otroke iz iste družine pa 80 €. S pravočasno prijavo nam boste omogočili, da pripravimo zadostno količino materialov za delavnice in hrane za kuhinjo.

S prispevkom bomo pokrili stroške vsakodnevnega toplega obroka, malice, celodnevnega izleta (na izletu poskrbite za malico sami), materiala za delavnice, majice …

19/XXXVII – 979, 20. 5. 2018: BINKOŠTI – VESELA PLAT LJUBEZNI

(Apd 2,1-11; Ps 104; Gal 5,16-25; Jn 15,26-27; 16,12-15)

Če je ljubezen prava, bo morala prej ali slej v trpljenje. To je v naravi ljubezni same in tako se je zgodilo Kristusu. Njegova ljubezen do ljudi, ki je bila neizmerna, je morala na križ. Presenetljivo sem dobil kar nekaj odmevov, ki so pritrjevali tej trditvi. »Kolikokrat je res v življenju tako!« je marsikdo poudarjal. Brez dvoma ljubezen pozna darujočo se plat, a mora poznati tudi drugo, to je veselo, odrešenjsko razsežnost. In to poudarja binkoštni praznik. Sveti Irenej pravi, da ima Bog Oče dve roki, po katerih razodeva svojo ljubezen. Odnos med Očetom in Sinom predstavlja tragičen vidik ljubezni. Predstavlja darujoči se vidik in trpljenje, brez katerega ni žrtve. Medtem ko je Sveti Duh polnost darujoče se ljubezni med Očetom in Sinom, je kakor veselje nad to žrtvijo. Da bi bila ljubezen prava, mora imeti darujočo se razsežnost, velikonočno ali trpljenjsko, toda istočasno mora znati praznovati, slaviti izhod iz teme, slaviti zmago nad smrtjo in pokazati veselje. »Sad Duha je veselje,« pravi drugo berilo.

Če pretiravamo z darovanjsko razsežnostjo, naredimo iz ljubezni etično moralno zapoved samožrtvovanja, breme, pred katerim ljudje bežimo. Neki duhovnik je pripovedoval, kako je prišel k njemu družinski oče. Potožil mu je, kako je svoje otroke resno versko vzgajal, a danes nobeden ne obiskuje cerkve. Čez čas je duhovnik srečal otroke. Ti pa so mu povedali: »Vera našega očeta je bila tako trda, tako polna zapovedi in odpovedi, da se nam je uprla!« Prosimo Gospoda, naj pošlje tega Duha tudi nam, da nam bo osvetlil resnico o veseli razsežnosti ljubezni in nam bo tako postal mir »v hudem trudu« žrtvovanja…

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

NEDELJA SVETE TROJICE- B – 27. 5.: VSE DNI Z NAMI

(5 Mz 4,32-34.39-40;33; Rim 8,14-17; Mt 28, 16-20)

Pri maši kar nekaj časa nisem videval gospe, ki je sicer redno prihajala v cerkev. Ko sem jo po daljšem času spet videl in ji dejal, da sem jo pogrešal, mi je odgovorila, da je bila na zapletenih pregledih v bolnišnici in na hudi operaciji. »In veste, kaj sem delala takrat, ko sem čakala na preglede in na izvide? Molila! V tistem trenutku, ko sem bila negotova in ko me je bilo strah, kaj bo z mano, sem lahko samo molila! Drugega nisem mogla. Izročila sem se Bogu potem sem bila mirna. Čutila sem, da mi je Bog zelo blizu.«

To, da nam je Bog blizu, je tudi osrednja misel današnjega evangelija, ki se konča z Jezusovimi besedami: »In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta« (Mt 28,20). Vedno sem pozoren na besedi vse dni. Vemo, da so dnevi lepi in grdi, veseli in žalostni, polni veselja, pa tudi skrbi, a Kristus ostaja z nami vse dni, ne le včasih. Omenjeni stavek je zadnji v Matejevem evangeliju. Kakor bi nam Jezus še čisto ob koncu želel sporočiti: »Ne bojte se! Karkoli se bo zgodilo v vašem življenju, bom jaz z vami.« Kristus je vse svoje sporočilo strnil med zagotovili, da je on Bog, ki nam je blizu, saj je Bog z nami. Kristusovo zagotovilo: »Jaz sem z vami vse dni do konca sveta« sledi njegovemu naročilu: »Pojdite torej in poučujte vse narode. Krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal« (19). Kristus učencem, takoj zatem, ko jim da poslanstvo – Pojdite, učite in krščujte – tudi obljubi, da bo ostal vedno (vse dni!) z njimi. Res je naloga, ki jim jo nalaga, težka; res se je morda bojijo, a on jih spodbuja, naj se ne ustrašijo, saj bo vedno z njimi in jim bo stal ob strani.

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Aleš Čerin

Komentirajte