Vera in luč Štepko

[Facebook] [Twitter] [Email]

Dobivamo se vsako 3. nedeljo v mesecu ob 15.00 v župnijskem domu v Štepanji vasi. Vabljeni!

Mednarodno gibanje Vera in luč je nastalo na pobudo Jeana Vaniera in Marie Helene Mathie. Skupaj sta organizirala veliko romanje v Lurd za starše z otroki z motnjami v duševnem razvoju. To romanje je udeležence spodbudilo, da so se začeli občasno srečevati v manjših skupinah. Tako so nastale skupine Vere in luči, ki združujejo osebe z motnjami v duševnem razvoju (lučke), njihove družine in ljudi, predvsem mlade, ki želijo biti njihovi prijatelji.

Letošnje šolsko leto je za lučkarje prav posebno, saj praznujejo 25 let Vere in luči v Sloveniji.

Skupina Vera in luč Štepko šteje 32 članov in je ena od 34 skupin v Sloveniji. Vsako tretjo nedeljo v mesecu je v župnijskemu domu v Štepanji vasi še prav posebej živahno, saj se »zberejo na kupu« štepanjski lučkarji.

S himno /Nič ne de, če so poti/ se naznani začetek srečanja, ki je sestavljen iz treh delov: čas pogovora in medsebojnega poslušanja (pogovor in ustvarjanje na temo meseca); čas molitve (sv. maša ter skupna molitev pred njo); čas praznovanja ali veselega dela (praznovanje rojstnih dnevov in godov).
Tu je še čas med srečanji; takrat se odpravijo h komu na obisk ali na romanje. Pozimi se odpravijo na družabno duhovni vikend, poleti pa gredo tudi na letovanje, ki je organizirano s strani slovenske Vere in luči na različnih krajih (Kančevci, Pohorje, Soča, Logarska dolina in Portorož).

Starši in prijatelji preko lučk spoznavajo, kaj je v življenju resnično pomembno, odkrivajo svoje darove ter globlje spoznavajo sebe in druge, tako dobre kot slabe strani. Na ta način lahko rastejo kot posamezniki in kot skupina. Vedno znova pa se od lučk učijo preprostosti in odprtosti.