IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE

ZAČETEK VEROUKA bo jutri, v ponedeljek 9. septembra. Vabimo vas, da tudi vi v svoji okolici spodbudite starše, ki še oklevajo, ali vpisati ali ne vpisati otroke k verouku, da otroke vpišejo k verouku. Če kdo še ni vpisal otroka k verouku, naj ga čim prej vpiše v uradnih urah v župnijski pisarni.

NA NOVO OTROCI IZ VIŠJIH RAZREDOV: Tudi letos bomo pri verouku imeli posebno skupino za otroke, ki se bodo k verouku na novo pridružili v višjih razredih. Če poznate, kakšno družino, v kateri imajo osnovnošolske otroke od 3. do 9. razreda, pa bi se želeli pridružiti verouku, se lahko obrnete na župnika. Ti otroci bodo hodili k rednemu verouku poleg tega pa bo zanje še posebna veroučna skupina.

PREDŠOLSKI VEROUK: Letos bomo imeli tudi predšolski verouk. Nekaj prijav že imamo. Vabimo vas, da otroke vpišete k predšolskemu verouku, ki se bo začel v začetku oktobra.

KATEHUMENI – UVAJANJE ODRASLIH V KRŠČANSTVO: Tudi letos bomo imeli v župniji skupino odraslih, katehumenov, ki se bodo pripravljali na zakramente: krst, obhajilo in birmo. Če poznate kakšnega odraslega, ki nima katerega od teh zakramentov in bi ga želel prejeti, se obrnite na br. Mateja Štravsa. Skupino bo vodil br. Marko Senica. Srečanja se bodo začela v sredo, 11. oktobra ob 18. uri. K skupini se lahko pridružite tudi tisti župljani, ki bi želeli poglobiti svojo vero. Lepo vabljeni.

MOLITEV ZA ALEŠA ČERINA: Kot že veste, je pred kratim za levkemijo zbolel naš župljan in župnijski sodelavec (urejal je in na novo postavil spletno stran naše župnije). Po dogovoru z domačimi bomo za njegovo ozdravitev imeli molitev zanj v župnijski cerkvi vsak prvi ponedeljek ob 18. uri, ob 19h pa sveto mašo za njegovo ozdravitev (naslednjič 7. 10). Vabljeni tudi k osebni molitvi rožnega venca in drugih molitev v ta namen. Pri rožnem vencu lahko dodamo še vzklik: O kri in voda, ki sta pritekli iz srca Jezusovega kot vir usmiljenja za nas, v vaju zaupam. Za Aleševo ozdravitev se bomo še posebej priporočali sv. Šarbelu, ki je znan po mogočni priprošnji in številnih ozdravljenjih. Vabljeni, da molimo naslednjo molitev njemu v priprošnjo:

Sveti Šarbel, ti ki si v življenju in tudi v smrti izpričal, da je »moč goreče molitve tisočkrat močnejša od človeških  zdravil ter od vsake zemeljske moči« – prosi za Aleša in njegovo ozdravitev.

VABIMO VAS

MOLITVENI DAN ZA DUHOVNE POKLICE, bo za našo nadškofijo v soboto, 14. septembra. Ob 9. uri bo sveta maša ob 10.30 pa sveta maša, ki bo daroval nadškof Stanislav Zore. Lepo vabljeni.

KATEHETSKI MAŠI – maši za blagoslov v tem veroučnem in šolskem letu, bosta prihodnjo nedeljo, 15. septembra ob 9.15 v Štepanji vasi in ob 9.15 v Bizoviku. Vsi otroci in starši lepo vabljeni.

BIRMANSKA DEVETDNEVNICA bo potekala od četrtka 19. do petka 27. septembra ob 19. uri. Slovesnost svete birme bo v nedeljo, 29. septembra pri maši ob 9.15. Birmovalec bo prelat Franci Petrič. V molitev priporočamo birmance, starše in botre.

STIČNA MLADIH 2019: sobota, 21. september. Geslo srečanja: »Tukaj sem, zgodi se(prim. Lk 1, 38) Zbiranje pred samostanom v Štepanji vasi ob 6.40. Začetek programa v Stični ob 9.30, potekal bo do 17.45 Informacije in prijave za Stično z vlakom pri br. Mirotu (068-197-694, miro.pavsek@gmail.com ali pri br. Mateju Štravsu, 031/434-520, matej.stravs@rkc.si do četrtka, 19. 9. (ali na FB). V Stično lahko greste že na predvečer tudi peš ali s kolesom: Prijavite se na www.sticna.net/#kako-v-sticno. Odhod s kolesi iz Štepanje vasi izpred župnijskega doma je ob 17.30. Lepo vabljeni.

ŽUPNIJSKO ROMANJE: Letos bo župnijsko romanje 18. oktobra. Program romanja: 6.30: odhod iz Štepanje vasi iz pred samostana

– maša pri bratih kapucinih v Varaždinu, ogled Varaždina – obisk romarskega kraja Ludbreg, v bližini Varaždina – obisk cerkvice Rotunde v Selu v Prekmurju – ob 17.30 večerja v Domu duhovnosti v Kančevcih, kjer se bomo srečali z br. Stanetom, br. Jurijem, br. Milanom in br. Gregorjem. Cena romanja bo objavljena pozneje. Prijavite se že lahko v župnijski pisarni. Lepo vabljeni!

Dobrodelna akcija Za srce Afrike 2019 – pomoč iz Slovenije ljudem v Afriki prinaša preživetje v domačem okolju

Slovenska karitas je v drugi polovici avgusta letos začela s 14. dobrodelno akcijo Za srce Afrike. Namenjena je humanitarni in razvojni pomoči najrevnejšim otrokom in družinam v Afriki, ki zaradi splošne revščine, posledic podnebnih sprememb ali konfliktov, nimajo osnovnih dobrin in pogojev za preživetje in za dostojno življenje. S pomočjo letošnje akcije bomo podprli:

– V Safi v Centralnoafriški republiki bomo nadaljevali z nakupi hrane za pomoč več kot 300 podhranjenim otrokom in za njihove matere, ki dojijo.

– V Bujumburi v Burundiju bomo v sodelovanju s sestro Vesno Hiti v sklopu Centra Akamuri, kjer imajo v dnevni oskrbi 160 otrok in mladih z duševnimi motnjami

– V okrožju Karongi v Ruandi bomo ob podpori MZZ nadaljevali s projektom za trajnostno preživetje 600 družin. V Ampitafi na Madagaskarju nas Janez Krmelj ponovno prosi za podporo pri nakupu riža za več kot 230 osnovnošolcev, da se ne bodo lačni učili.

Darovalci svoj dar Za srce Afrike 1 EUR ali 5 EUR lahko prispevajo s SMS-sporočilom AFRIKA ali AFRIKA5 na 1919 ali na Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 LJ, TRR: SI56 02140-0015556761, sklic: SI 00 2127 namen: Za srce Afrike. Zgibanka s položnico bo na voljo tudi v septembrski številki revije Ognjišče. Več na http://www.karitas.si/akcije/za-srce-afrike/ »HVALA vsakemu za vsak dar!«

BOG NA PRVEM MESTU – VSE NA PRAVEM MESTU

(Mdr 9,13-18b; Flm 9b-10.12-17; Lk 14,25-33)

Pred leti je mlade na srečanju v Stični nagovorila nekdanja uspešna smučarka. Dokler je zmagovala, se je vse vrtelo okrog nje. Biti na prvih straneh časopisov, je bilo nekaj običajnega. Ko pa je prenehala, je v njenem življenju zazijala praznina. Ni bila več v središču pozornosti. Šport, za katerega je toliko žrtvovala, ji ni pomenil nič več. V tej veliki krizi bi se lahko z njo zgodilo marsikaj, a ji je prav tedaj prišla tiho na pomoč njena ostarela teta, globoko verna žena, jo seznanila s krščanstvom in ji posredovala smisel življenja. Mlada športnica je začela obiskovati katehumenat, prejela je krst in druge zakramente. Ko je mladim pripovedovala, kaj je srečala v veri, jim je dejala, naj se držijo Kristusa in izrekla stavek: Ko je Bog na prvem mestu, je vse na pravem mestu.

Ko v življenju postavimo Boga na prvo mesto, bo vse drugo na pravem mestu. Ljubiti Boga nad vse in ga postaviti na prvo mesto, zahteva Jezus v današnjem evangeliju,ko pravi: »Če kdo pride k meni in ne zavrača svojega očeta, matere, žene, otrok, bratov, sester in celo svojega življenja, ne more biti moj učenec« (Lk 14,26).  Ljudje pa se bojimo Boga postaviti na prvo mesto. Zdi se nam, da ne bo potem nič ostalo za nas. Kdo ne pozna staršev, ki se bojijo, da bi njihovi otroci vzeli vero preveč zares, zato jim branijo, da bi »preveč« hodili k maši, kaj šele na duhovne vaje ali druge oblike verske poglobitve. Drugi starši v svoji brezbrižnosti otrokom ne posredujejo vere. Kako zelo grešijo, kaže izpoved znane smučarke, ki jo je v življenjski krizi pred nesmislom rešila prav vera. Kaj pa bo dajalo trdnost otrokom v življenju, če ne vera? Česa pa se bo oklenil mlad človek, ko bo v stiski? Na čem bo gradil svoje življenje, če ga niso starši vzgojili v odpovedi za žrtev, za ideale, za katere se splača kaj žrtvovati? Ne smemo se potem čuditi, če mladi, ki jim starši in družba niso posredovali smisla življenja, tako pogosto segajo po različnih zasvojenostih  

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

br. Matej Štravs, župnik

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja