Zadnja oznanila

Urnik svetih maš je na tej povezavi. Urnik uradnih ur v župnijski pisarni najdete na tej povezavi.

IZ ŽUPNIJE IN CERKVE

• ZAHVALA: Prejšnjo nedeljo ste pri svetih mašah za brate kapucine darovali 1.420,81 eur. Bog vam povrni.

• ZAHVALA ZA PREŠERNOVO PROSLAVO: Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki se v soboto 4. februarja pripravili Prešernovo proslavo v kulturnem domu v Hrušici. Hvala vsem organizatorjem in vsem nastopajočim. Dvorana je bila polna vzdušje pa zelo lepo.







• SVETOVNI DAN BOLNIKOV bo to soboto, 11. februarja. Papež je ob tej priliki napisal poslanico, ki nosi naslov Poskrbi zanj, ki si ga lahko preberete na tej spletni strani. Naj nas ta dan spodbuja, da bomo našim starejšim vedno stali ob strani.

• SKUPINA ZA STAREJŠE V ŽUPNIJSKEM DOMU V ŠTEPANJI VASI: Starejše vabimo, da se pridružite skupini za starejše, ki jo Vodi Irma Veljić. Skupina se srečuje dvakrat mesečno ob torkih ob 10.00 v prvi učilnici v prvem nadstropju župnijskega doma. Skupina deluje po programu “Želim živeti dejavno in zadovoljno starost.” Dodatne informacije posreduje Irma Veljić na tel. 031 641 719. Starejši lepo vabljeni, da se pridružite. Lepo vabljeni. Obvestite starejše in jih povabite.

• NOV CD JANEZA FERLEŽA: Zadaj v cerkvi lahko kupite nov CD duhovnika Janeza Ferleža, ki nosi naslov Ozdravi me Gospod.

• RADIO OGNJIŠČE: Zadaj v cerkvi lahko brezoblačno dobite novo izdajo revije Prijateljev Radia Ognjišče. Kdor želi lahko postane podpornik Radia Ognjišče. Vse informacije dobiti v tej reviji.

• ROMANJE V LOURD IN PROVANSO: župniji Ljubljana Moste in Ljubljana Fužine vabita na romanje v Lurdu in Provanso od 28. aprila do 2. maja 2023, v organizaciji Aritoursa. Duhovni voditelj romanja bo njihov župnik Simon Kvaternik. Vse informacije dobite na listu, ki ga dobite zadaj v obeh cerkvah. Lepo vabljeni.

TAIZEJSKO NOVOLETNO SREČANJE MLADIH V LJUBLJANI: 29. 12. 2023 do 1. 1. 2024

Ta konec leta od 18. 12. 2023 do 1. 1. 2024 bo v Ljubljani potekalo 47. taizejsko novoletno srečanje mladih. Predvidevajo, da se ga bo udeležilo 5.000 mladih iz vse Evrope.

Društvo Katoliška mladina, ki bo srečanje pomagala soorganizirati župnije prosi, da navdušimo čim več družin, da bodo sprejele mlade na prenočišče. Družine, ki bi v tem času sprejele mlade na prenočišče vabimo, da se javite. Prijave se bodo odprle oktobra. Mlade lahko sprejmejo tudi družine, ki niso povezane s Cerkvijo. Že sedaj Vas vabimo, da si takrat vzamete nekaj dni časa v ta namen. Tudi za gostitelje je zelo lepa izkušnja, ko sprejmejo mlade iz drugih držav.

V nedeljo 31. decembra bodo mladi sodelovali pri dopoldanski nedeljski sveti maši. 1. januarja pa je po župnijah predvidena še posebna maša za udeležence srečanja.

Kako bo potekal posamezni dan srečanja: Mladi bodo prenočevali po družinah. Čez dan pa bo za njih pripravljen sledeč program. Trikrat v dnevu bo taizejska molitev. Zjutraj bo molitev po župnijah, nato bo po župnijah potekalo dopoldansko srečanje. Opoldanska molitev bo v večjih Ljubljanskih cerkvah. Popoldne bodo potekale različne delavnice. Pred večerno molitvijo bo večerja, nato bo sledila skupna večerna molitev. Pogovarjajo se da bo skupno srečanje zvečer potekalo v dvorani v Stožicah, kjer je prostora za 12. tisoč ljudi. To pomeni, da bodo na to molitev lahko prihajali tudi Slovenci v večjem številu.

DELA V ŽUPNIJI

• POPRAVILI SMO URO NA CERKVENEM ZVONIKU V ŠTEPANJI VASI: Velikokrat me je kdo vprašal, zakaj ne deluje ura na cerkvenem zvoniku v Štepanji vasi. Dovolite mi, da na tem mestu navedem kaj se je dogajalo. Že lani spomladi so se pojavile težave pri delovanju ure na cerkvenem zvoniku. Ko so bile kakšne nevihte, se je ura preventivno samodejno izklopila in je obstala. Nato smo jo sami ponovno nastavljali po navodilih mojstrov podjetja Krn sistemi, ki so pred 20 leti inštalirati mehanizem za to uro. To podjetje je uredilo zvonove in ure v več kot 500 cerkvah. Včasih se je ura nastavila, včasih pa ne. Včasih se je zgodilo, da je ura zaostajala le na dveh straneh zvonika. V jeseni pa je ura prenehala delovati.

Ko so se v decembru oglasili mojstri, so iz zvonika odnesli motorje in releje (preklopnike), ki poganjajo kazalce ur. Predvideno je bilo, da bo potrebno popraviti le releje, vendar se je izkazalo, da bo potrebno zamenjati tudi vse štiri motorje, ki poganjajo kazalce. Zato so v Italiji naročili nove motorje skupaj z releji, ker se drugače ne da.

V tem tednu sta dva delavca podjetja Krn inštalirala nove motorje, ki poganjajo kazalce ur. Obenem sta zamenjala tudi inštalacijo, ki vodi do motorjev in vse kable speljala v novo omarico, kjer se krmilijo zvonovi. Sedaj se bo lahko posamezna ura, če bo potrebno, uravnala preko računalnika. Stara omarica za nadzor ure je bila že dotrajana in se je ni dalo več popravljati. Ko smo dobili račune je bila cena še malo višja, kot smo zadnjo nedeljo januarja objavili v tiskanih oznanilih. Celotna dela so stala 1.730 eur. Italijanski motor z releji, ki poganja kazalce ene ure, stane 283 €. Vsi motorji skupaj so stali 1.132 eur. 598€ pa je stalo delo in material.

• MENJAVA DALJINCA ZA ZVONJENJE V ŠTEPANJI VASI: V zadnjem letu so se pojavile težave z vklapljanjem zvonov s pomočjo daljinca med pogrebi. Včasih se zvonovi, ko smo jih vklapljali s cerkvenega sprevoda, preprosto niso hoteli vklopiti, ali pa so se le na za čisto kratek čas vklopili, nato pa so se ustavili. S pomočjo sedanjega daljinca je zvonjenje delovalo le do polovice pokopališča, nato pa se je ustavilo, ker je je bila prevelika razdalja do zvonika in ni bilo več signala za povezavo. Po posvetovanju z Tomažem Kopčičem, direktorjem podjetja Krn, smo v teh dneh zmontirali daljinec za zvonjenje, ki deluje preko mobilnega signala. S pomočjo novega daljinca bo zvonjenje med pogrebom delovalo po celotnem pokopališču. Zvonove pa bomo lahko vklapljali tudi preko naših mobilnih telefonov. To pomeni, da bomo na primer lahko s pomočjo mobilnega telefona na daljavo vklapljali zvonjenje ali pritrkavanje tudi med velikonočno ali telovsko procesijo, ne glede na to, kje bo potekala procesija. Ko smo dobili račune je bila cena še malo višja, kot smo zadnjo nedeljo januarja objavili v tiskanih oznanilih. Ta posodobitev je tako stala 1.026 € (GSM modul za krmiljenje zvonjenja 481 €, daljinski upravljavec 311 €, letna naročnina za GSM 24,4 €, delo in začetni enkratni stroški za mobilno številko 209,6 €).

 

OBNOVA CERKVE V ŠTEPANJI VASI OD – OD POMLADI DO JESENI 2023

STREHA: Že več let ugotavljamo, da je potrebno na župnijski cerkvi zamenjati streho, ker imamo težave z zamakanjem. Opeka na glavni ladji je že zelo stara in se slabo drži na latah. Zato jo moramo zamenjati, da ne bo prišlo do škode na tramovih ostrešja in na sami cerkvi. V zadnjih letih smo pozorni in iz podstrešja cerkve menjamo poškodovano opeko, kjer jo lahko. Z vrha strehe pa je opeko zelo težko menjati, ker takrat, ko mojstri hodijo po strehi poči veliko opeke, ker je dotrajana.

FASADA: Prav tako moramo popraviti fasado na cerkvi. V višini ure na vogalih zvonika na sprednji strani cerkve odpada omet, ki ga je potrebno sanirati, ker razpada. Vsako leto se poškodovano mesto precej poveča. Ob obnovi bo na strehi zvonika, ki je še zelo dobra, potrebno na nekaterih mestih narediti obrobe in okapnike, da bo voda bolje odtekla iz strehe zvonika. Tako voda ne bo več polzela, čez rob strehe in naprej po fasadi, kar povzroča poškodbe na sami fasadi.

OMET: Prav tako je potrebno popraviti omet, ki odpada na zvoniku pri vhodu v cerkev. Na podlagi sklepa gospodarskega sveta in s soglasjem Nadškofije Ljubljana ter s soglasjem našega župnijskega pastoralnega sveta bo obnova potekala od pomladi do jeseni prihodnje leto. Pozno pomladi bomo na cerkvi, kjer bo glede na meritve vlage potrebno, odstranili omet (predvsem ob zvoniku), ki je slabem stanju. Nato se bo zid čez poletje sušil. Od avgusta pa do oktobra prihodnje leto, bomo popravili fasado in menjali streho na cerkvi. Ob menjavi opeke bomo menjali tudi strelovod, late in morebitne poškodovane tramove. Sklenjen imamo že dogovor z izvajalci. Dela bodo delali izvajalci, ki so leta 2018 obnavljali cerkev v Bizoviku. Z njimi imamo zelo dobre izkušnje. V zvezi s samo obnovo smo se v zadnjem obdobju posvetovali z različnimi strokovnjaki. Smo tudi v stiku z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, ki ravno v tem času zaključuje s pripravo kulturno varstvenih pogojev za obnovo. O vseh delih vas bomo sproti obveščali.

SREDSTVA: Nekaj sredstev za obnovo imamo že zbranih. Del teh sredstev je darovalo nekaj dobrotnikov, nekaj pa se jih je v zadnjih dveh letih zbralo pri pogrebnih nabirkah. Veliko sredstev za samo obnovo pa še manjka, zato bomo v tem letu še zbirali sredstva v ta namen. Od sedaj dalje bomo imeli eno nedeljo v mesecu nabirko v ta namen. Načeloma bo to tretja nedelja v mesecu.

Če kdo želi, lahko svoj dar za obnovo prinese v času uradnih ur v župnijsko pisarno ali ga nakaže na transakcijski račun župnije: Župnija Ljubljana Štepanja vas, Mekinčeva 3, TRR: SI56 0430 2000 3309 527; namen: za obnovo cerkve.

Že vnaprej najlepša hvala za vse vaše darove. Bog povrni.

DOHODNINA ZA ŽUPNIJO

• DEL DOHODNINE LAHKO NAMENITE TUDI ZA NAŠO ŽUPNIJO: Državna uredba o namenitvi dela dohodnine za donacije ponovno daje možnost, da 1 % dohodnine ljudje namenijo posameznim župnijam Katoliške cerkve. Več informacij v zvezi z darovanjem 1 % dohodnine je na tej strani.

br. Matej Štravs

Foto: Samo Čarman (naslovna slika in slike s Prešernove proslave), br. Matej Štravs (slike v zvezi z uro in zvonjenjem), Janez Kotar (slike naše župnijske cerkve), Aleš Čerin (Bled)