V torek, 19. novembra 2019 je bil v naši župniji gost večera za starše dr. Andrej Perko, psiholog, terapevt z dolgoletno prakso, naslednik dr. Janeza Ruglja. Večer na katerem se je zbralo se je okrog 90 staršev je bil zelo lep.

Andrej Perko je spregovoril o vlogi moža in očeta ter žene in matere v današnji družini in družbi, ki moškemu ni naklonjena in ga pogosto izriva iz svoje srede.

Temeljne faze razvoja osebe po Eriksonu

 • I. Temeljno zaupanje: Otrok opazuje svet iz maminega naročja, zato je v tem obdobju najpomembnejša mama, naloga očeta pa je, da poskrbi zanjo, da je pomirjena in lahko nudi otroku, kar potrebuje – tako se lahko ustvarjajo pogoji za temeljno zaupanje.
 • II. Obdobje avtonomije: Otrok shodi in začne razvijati samostojnost, očetova vloga postaja vse večja.
 • III. Obdobje iniciativnosti: V času od 4. do 6. leta se oblikuje vest – otrok prehaja vse bolj na očetovo stran, ki postavlja meje in ima vlogo pri razvoju odgovornosti otroka.
 • IV. Obdobje delavnosti: Oblikujejo se delovne navade, kjer je vloga očeta zelo pomembna – oče prevzame vlogo učenja otrok. Če je oče korekten, ga bo otrok poslušal in ubogal.
 • V. Iskanje identitete: Gre za temeljna vprašanja: kdo sem, kaj sem, zakaj živim, otrok se upira vrednotam, družini, staršem, kar je normalen psihološki proces. S kom naj se mladostnik identificira, če ni očeta, če je ta izrinjen iz družine in družbe? V tem obdobju se vzgoja konča in se začne dogovarjanje.

Nekaj misli dr. Perka

 • Občutki, ki se začnejo v človeku, imajo nastavke v otroštvu, ko otrok ponotranja sporočila najbolj pomembnih oseb. Svojih staršev ne moremo spremeniti, lahko pa spreminjamo sebe, da v odnosu do staršev ne čutimo več bolečine in krivde.
 • Mama predstavlja pribežališče za otroka, je tolažnica in če mu mora postavljati še meje, je v dvojni vlogi, kar ni dobro. Tu vstopa oče, da postavi meje in ima nalogo, da odpelje otroka od matere v realno življenje. Mati pa mu mora dati možnost, da to nalogo korektno izpelje.
 • Može je potrebno vpeti v vzgojni proces. Če izrivamo moža oz. očeta iz družine in družbe, s kom se bo mladostnik oblikoval, se identificiral? Postaja nekritičen potrošnik.
 • Vprašanje je, kako pridobiti može, da bodo tvorno sodelovali. Žena vzgaja moža in mora zahtevati, da je korekten in da svojo vlogo opravi tako, kot se spodobi. Tu gre za vprašanje njenega dostojanstva – pod kakšnimi pogoji je pripravljena živeti z moškim, z možem? Če je ne upošteva, ko ga prosi, naj mu postavi ultimat.
 • Oče ne sme nikoli udariti hčere, saj ta preko odnosa z očetom vstopa v odnos z bodočim izbrancem. Od odnosa z očetom je odvisno, kako bo doživljala moški svet. Če je dobila občutek, da je lepa, vredna, bo izbirala prave moške.
 • Otroci ponesejo v življenje notranje spoznanje, ali se imata oče in mama rada, to je dota. Vzgaja odnos med očetom in materjo. Otroci hrepenijo po očetu in materi, ki se imata rada.
 • Vzgajamo po notranjem redu in to otroci srkajo. Vsi nasveti strokovnjakov so tu nesmiselni.
 • Izogibajte se strokovnjakov, zlasti pedagogov in psihologov,« pravi dr. Perko.

Zapisala in povzela: Polona Vesel Mušič

Foto: Lojze Mušič

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja