IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE IN CERKVE NA SLOVENSKEM

BIBLIČNA SKUPINA FIGULUS, ki jo vodi Polona Vesel Mušič, bo v času pred božičem imela premišljevanja ob adventnih odlomkih Svetega pisma. Vabljeni, da se pridružite skupini. Skupina ima srečanja vsak torek ob 9. uri ali ob 17. uri v prvi učilnici v 1. nadstropju župnijskega doma.

MAŠA NA GOD SV. MIKLAVŽA V BIZOVIKU: Na god svetega Miklavža, v petek 6., decembra bo sveta maša tudi v Bizoviku, ker je sv. Miklavž zavetnik tamkajšnje cerkve. Lepo vabljeni!

ZA PRAZNIK BREZMADEŽNE v nedeljo, 8. decembra, pripravimo svoje brezmadežno srce, osvobojeno greha in zlega. Brezmadežna Marija je preroško znamenje in podoba, ki tudi nas spodbuja k prizadevanju za svobodo srca in čisto prosojnost pred Bogom. Brezmadežna je tudi zavetnica celotnega kapucinskega reda in Slovenske kapucinske province.

Pred praznikom bomo imeli pri jutranji in večerni sveti maši tridnevnico, ki se bo začela v četrtek 5. decembra.

BOŽIČNA DEVETDNEVNICA, 16. – 23. december, je neposredna priprava na božič. Začenja se v ponedeljek, 16. decembra. V cerkvi bomo prepevali: »Kralja, ki prihaja, pridite molimo!«, poslušali Božjo besedo in devetdnevnično pripoved, obhajali evharistijo-mašo. Vsak dan bodo družine lahko sprejele v goste Marijino podobo ali kip, jo postavile doma k adventnemu venčku in se zbirale k družinski skupni molitvi. Devetdnevnica je v Štepanji vasi ob 19.00, v Bizoviku ob 18.00. Lepo vabljeni, še posebej vsi veroučenci in starši.

VABIMO VAS

MAŠA IN OBISK MIKLAVŽA v DOMU STAREJŠIH OBČANOV bo to sredo, 4. decembra ob 16. uri (ne ob 15. uri)

MIKLAVŽEV ORATORIJ bo v soboto, 7. decembra. Prijave za oratorij in za Miklavževanje zbiramo le še do nedelje 1. decembra. Dopoldanski program bo potekal v župnijskem domu in okolici. Otroci se zberejo ob 9. uri (s seboj naj prinesejo copate). Z nami bo gost, ki nam bo podelil svojo misijonsko izkušnjo iz Brazilije. Popoldne bo ob 14.30 v cerkvi maša, po njej pa bo Miklavževa igrica, ki jo pripravlja naša skupina Vera in luč, po igrici pa bo obisk sv. Miklavža. K maši, igrici in Miklavževemu obisku vabljeni tudi starši in vsi tisti otroci, ki ne bodo na oratoriju. Lepo vabljeni!

MIKLAVŽEVO ROMANJE iz Štepanje vasi čez Golovec v BIZOVIK bo na Miklavževo nedeljo, 8. decembra. Zbiranje v Štepanji vasi pred župniščem in blagoslov romarjev bo ob 13.30. V Bizoviku bodo v cerkvi večernice ob 15.30, nato bo preprosta pogostitev. Na večernice v cerkev vabljeni tudi drugi, ki ne boste šli peš.

KAJŽARSKA KAVICA, bo v sredo, 11. decembra ob 10.00 v Klančarjevi domačiji. Obiskal nas bo sv. Miklavž. Lepo vabljeni.

SREČANJE SLEPIH IN SLABOVIDNIH bo v soboto, 14. 12. ob 9.00 v župnijskem domu v Štepanji vasi.

SLAVILNI VEČER Z GLASBENO SKUPINO ABEND: bo v naši župniji v sredo 18. decembra, v župnijski cerkvi. Ob 18. uri bo sveta maša. Od 18.30 do 19.30 pa bo adoracija ob glasbeni spremljavi skupine Abend. Skupino Abend sestavljajo vrhunski glasbeniki, ki so vsi iskreno verni kristjani. Zagotovo vam ne bo žal, če se boste udeležili tega večera, ki nam bo vsem lahko poglobil našo vero. Rezervirajte si čas!

SREČANJE STAREJŠIH, BOLNIKOV IN INVALIDOV bo v torek, 17. decembra, V JEDILNICI DOMA STAREJŠIH OBČANOV v Štepanji vasi. Od 14.15 dalje bo možnost za sveto spoved, ob 14.30 bo molitev rožnega venca, ob 15.00 sveta maša. Po maši bo preprosta pogostitev. Prostovoljce šoferje prosimo za prevoze, dobre gospodinje pa za pecivo, ki ga prinesite kar k maši v Dom starejših občanov. Lepo vas vabimo, da k tej sveti maši pripeljete tudi bolne in invalide iz župnije. Bog povrni.

SPOKORNO BOGOSLUŽJE kot priprava na božično spoved bo v četrtek, 20. decembra ob 18.30, maša pa ob 19.00. Lepo vabljeni.

SPOVEDNI DAN v naši župnijski cerkvi v petek, 20. decembra, bo ves dan od 8.00 do 19.30 (razen od 12 do 13h); v Bizoviku od 16.00 do 18.00. Lepo vabljeni.

OBISK BOLNIKOV PO DOMOVIH pred prazniki bo v ponedeljek, 23. decembra dopoldne. Sporočite nam tiste, ki ne morejo v cerkev, da jim prinesemo svete zakramente za praznike na dom.

1. ADVENTA NEDELJA – ADVENTI ČAS

Čas duhovne in bogoslužne priprave na božič začenjamo s praznovanjem prve adventne nedelje. Z adventnim časom v Katoliški Cerkvi začenjamo novo cerkveno leto in neposredno pripravo na božič.

Gospodovo rojstvo in prazniki, ki mu sledijo (sv. trije kralji ali obisk treh modrih, Jezusov krst ter Gospodovo darovanje v templju ali svečnica), so priložnost za poglobitev vere. Veselje ob Novorojenem pomeni veselje ob novem življenju in lahko simbolično nagovarja tudi k radosti nad lastnim življenjem.

K zunanjim in materialnim pripravam na cerkvene praznike sodi tudi duhovna priprava v osebni molitvi in duhovni poglobitvi, kar lahko vključuje prejem zakramenta sprave, razne odpovedi, post, dobra dela in miloščino.

Latinska beseda adventus pomeni prihod. Poznamo dva Gospodova prihoda. Gospod je prvikrat na svet prišel kot človek, rojen iz Device Marije, njegov drugi prihod pa pričakujemo na sodni dan. Kristjani verujemo v Gospodovo nevidno prihajanje v srca ljudi po delovanju Svetega Duha, oziroma v skrivnostno Božjo navzočnost v srcu vsakega človeka, kar lahko razumemo in dojemamo samo v moči vere.

Adventni čas ima dvojen značaj: je čas priprave na slovesno praznovanje Gospodovega rojstva, 25. decembra, hkrati pa je to čas, ko nas spominjanje usmerja k pričakovanju drugega Kristusovega prihoda ob koncu časov.

Znamenje zunanje priprave na božič je adventni venec. Tradicionalno se pri nas v cerkvah in po domovih pripravljajo adventni venci s štirimi svečami. Naraščanje luči simbolizira rast dobrega v življenju.

RAZLAGA ADVENTNEGA VENCA

Adventni venec ima več pomenov in razlag. Okrogla oblika pomeni popolnost in večnost. Zimzelene veje govorijo o življenju, o Jezusu Kristusu, ki prihaja med nas. Simbolika vijolične barve predstavlja upanje, da bo tema premagana. Štiri sveče imajo poseben pomen:

  • predstavljajo štiri stvari: stvarjenje, učlovečenje, odrešenje, konec sveta;
  • predstavljajo štiri strani neba: sever, jug, vzhod in zahod, kar govori o univerzalnosti Kristusovega učlovečenja za ves svet in za vse ljudi;
  • predstavljajo štiri letne čase, kar pomeni, da je bilo Kristusovo rojstvo pomembno ne samo za tisti zgodovinski čas, v katerem je živel na Zemlji, ampak je pomembno za vse čase in vsako dobo;
  • predstavljajo človekovo življenje: ob rojstvu prižgana sveča je vsak trenutek manjša, kar govori o tem, da smo vedno bliže sklepu življenja in nas spominja na tuzemsko minljivost.

Ko vsako adventno nedeljo prižgemo eno svečo več in se bližamo Kristusovemu rojstvu, je v prostoru vedno več svetlobe. V duhovnem smislu to pomeni, čim bliže smo Bogu, tem več je svetlobe tudi v naših življenjih.

Nekateri razlagalci štiri sveče in štiri adventne nedelje povezujejo tudi s štirimi obdobji zgodovine odrešenja:

  • 1. od stvarjenja do Abrahama,
  • 2. od Abrahama do judovskih kraljev,
  • 3. od judovskih kraljev do babilonske sužnosti,
  • 4. od babilonske sužnosti do Kristusovega rojstva.

ADVENTNA MOLITEV

GOSPOD STORI, DA BO MOJE SRCE PRIPRAVLJENO SPREJETI TEBE: S SVOJO MILOSTJO NAPRAVI V MOJEM SRCU PROSTOR IN SVOBODO, DA BOŠ MOGEL V NJEM GRADITI, KAR JE TEBI VŠEČ. ODSTRANI V MENI KAR TI JE V NAPOTO. PREŠINI, KAR OVIRA TVOJE DELOVANJE. DOPOLNI, KAR MANJKA, NENEHOMA POMNOŽUJ, KAR VODI K TEBI, DA ME BO TVOJA PREKIPEVAJOČA MILOST OČISTILA V LUČI TVOJEGA PRIHODA. AMEN.

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Miro Meden, spletna stran ABEND, Aleš Čerin

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja