IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE

 • POPRAVILO OZVOČENJA V OBEH CERKVAH: V teh dneh smo v obeh cerkvah s strokovnjakom pogledali ozvočenje.
  Ker je potreba, bomo v počitniškem času v cerkvi v Bizoviku zamenjali mikrofone in zvočnike, v cerkvi v Štepanji vasi pa bomo prav tako v tem času zamenjali mikrofone. To nas bo stalo okrog 1.300 evrov.
  Ko bomo obnavljali notranjost cerkve v Štepanji vasi, pa bo potrebno zamenjati tudi vse zvočnike. Ozvočenje bo prenovil Marko Sevšek, ki ima sedež svojega podjetja na Litijski cesti v naši župniji in je na novo ozvočil že zelo veliko cerkva po vsej Sloveniji.

VABIMO VAS

 • LETNI ORATORIJ Letošnji poletni oratorij se začne v nedeljo 28. junija in bo potekal do srede 1. julija. Prvi dan oratorija bo namenjen staršem in otrokom. Dobimo se pri maši na župnijskem travniku ob 9. v Štepanji vasi. Po maši bo sledil krajši program za otroke in starše, ki bo trajal predvidoma do 10.45. Če kakšna družina ne more priti v nedeljo, se otrok pridruži oratoriju v ponedeljek. Priporočamo se za finančno pomoč.
  Osrednji lik letošnjega oratorija, ki bo potekal pod geslom Zaupam, zato si upam, bo kraljica Estera. Celoten oratorij bo letos po potekal po manjših skupinah, tako da se otroci iz različnih skupin ne bodo mešali med seboj. Ker bo program v večini potekal zunaj, bomo na župnijskem travniku postavili več šotorov. Na oratorij se je prijavilo 40 otrok in 25 animatorjev in animatorjev pomočnikov. Oratorij priporočamo v vaše molitve.
 • CELODNEVNO ČEŠČENJE v Bizoviku bo v soboto, 11. julija. Sveta maša bo ob 8.00, nato češčenje Najsvetejšega do 11.00. Popoldne bo češčenje od 16.00 dalje. Litanije Srca Jezusovega in evharistični blagoslov bo ob 18.30, sklepna maša pa ob 19.00.
 • KRIŠTOFOVA NEDELJA bo v nedeljo 26. julija 2020, pod geslom: »ZA VSAK SREČNO PREVOŽEN KILOMETER STOTIN ZA MISIJONSKI AVTO.« Zahvaljevali se bomo za Božje varstvo na naših cestah in poteh. Radi sodelujmo v misijonski akciji MIVA z zbiranjem sredstev za avtomobile in druga prevozna sredstva, ki jih naši misijonarji in misijonarke nujno potrebujejo za misijonsko delo. Že vnaprej Bog povrni. Po vsaki maši bomo blagoslavljali avtomobile, kjer boste lahko oddali vaš dar, ki ga bomo posredovali misijonski pisarni.
 • ŽEGNANJSKA NEDELJA v Štepanji vasi bo v nedeljo, 26. julija ob 9.15, v Štepanji vasi. V primeru lepega vremena bo sveta maša zunaj na travniku. Lepo vabljeni. Pevska vaja za vse pevce bo v petek, 24. julija ob 20.00, v župnijskem domu.

Ta dan ne bo maše ob 10.30 v Štepanji vasi, maša v Bizoviku bo že ob 8.00.

 • ŽEGNANJSKA NEDELJA v Bizoviku bo v nedeljo, 2. avgusta 2020. Slovesna maša bo ob 9.15. V primeru lepega vremena bo sveta maša zunaj na travniku. Pevska vaja za vse pevce bo v petek, 31. julija ob 20.00 (v Bizoviku). Maše v Štepanji vasi bodo kot ob drugih nedeljah.
 • SKAVTSKI POLETNI TABORI 2020: volčiči: od 17. do 23. avgusta, četa od 15. od 24. julija, noviciat popotnikov in popotnic od 13. do17. julija, popotniki in popotnice od 7. do 13. julija.
 • URADNE URE V POČITNICAH: Uradne ure: 1. 7. do 31. 8. bodo v ponedeljek, torek, četrtek in petek po večerni maši, to je ob 19.40.
 • SPREMENJEN URNIK MAŠ:
  – ŠTEPANJA VAS: Nedelje 8:00, 9:15 (ob lepem vremenu čez celo poletje na travniku pred cerkvijo), 10:30, 19:00. Enak urnik je na zapovedane praznike.
  Maše med tednom v počitnicah: od 1. julija do 31. avgusta med tednom ne bo jutranje svete maše.
  – BIZOVIK: Nedelje in zapovedani prazniki: 9.15 (ob lepem vremenu čez celo poletje pred cerkvijo).
  Od 1. 6. do 31. 8. ni svetih maš med tednom.
  Svete maše preko spletne strani: Vse maše v Štepanji vasi lahko spremljate preko avdio povezave na župnijski spletni strani.
 • Pravila ravnanja pri sveti maši v cerkvi: Občasno bomo bratje pri nedeljskih mašah imeli obred blagoslova vode in kropljenje vernikov od oltarja. Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore. Ob vstopu v cerkev si mora razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in v cerkvi ohranjati medosebno razdaljo 1,5 metra (to ne velja za družine in člane skupnega gospodinjstva). Na koru so lahko organist in pevci, ki med seboj ohranjajo ustrezno razdaljo 1,5 metra. Pevci morajo uporabljati maske. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. Delivec obhajila pri obhajanju nosi masko. Pred obhajilom in po njem si mora razkužiti roke.

IZ ŽIVLJENJA SLOVENSKE CERKVE

 • Diakonska in mašniška posvečenja v Sloveniji v letu 2020: V Katoliški cerkvi v Sloveniji bo leta 2020 v štirih škofijah ter v eni redovni skupnosti posvečenih 6 novih diakonov in 7 novih duhovnikov.
  – Misijonska družba (CM) – lazaristi: Diakon Rok Vinko Žlender iz župnije Maribor – Sv. Marija bo prejel mašniško posvečenje v ljubljanski stolnici 29. junija 2020 ob 9. uri.
  – Škofija Koper: Diakonsko posvečenje bo 25. junija ob 10.00 v koprski stolnici. V diakona bo posvečen Tilen Kocjančič iz župnije Bertoki.
  – Nadškofija Ljubljana: Diakonsko posvečenje bo 25. junija v župniji Ježica ob 10.00, mašniško posvečenje pa v ljubljanski stolnici 29. junija ob 9.00. V diakona bosta posvečena Peter Čemažar iz župnije Ljubljana – Ježica ter Boštjan Dolinšek iz župnije Stranje. V duhovnika bodo posvečeni: Janez Potisek iz župnije Dol pri Ljubljani, Anže Cunk iz župnije Sv. Lovrenc-Kokrica, Martin Leban iz župnije Jesenice, Matej Rus iz župnije Šentvid pri Stični ter Tilen Oberwalder Zupanc iz župnije Jarše. Mašniško posvečenje bo neposredno prenašal Radio Ognjišče.
  – Nadškofija Maribor: Diakonsko posvečenje bo 28. junija ob 16.00 v mariborski stolnici. V diakona bo posvečen Simon Lampreht iz župnije Sv. Andrej-Svečina.
  – Škofija Novo mesto: Diakonsko posvečenje in mašniško posvečenje bo v novomeški stolnici 29. junija ob 16.00. V diakona bosta posvečena Jakob Piletič iz župnije Kostanjevica na Krki ter Janez Meglen iz župnije Krka. V duhovnika bo posvečen Blaž Franko iz župnije Šentjernej.

Papež Frančišek dodal nove vzklike v Lavretanske litanije

Kongregacija za bogoslužje je 20. junija 2020 objavila pismo predsednikom škofovskih konferenc o novih vzklikih v lavretanskih litanijah: Mati usmiljenja, Mati upanja in Tolažba beguncev.

Prefekt omenjene Kongregacije kardinal Robert Sarah je v pismu zapisal, da Marija “kot romarica proti svetemu Jeruzalemu, da bi uživala v neločljivem občestvu s Kristusom, svojim Ženinom in Odrešenikom, Cerkev stopa po poteh zgodovine v zaupanju Vanjo, ki je verovala Gospodovi besedi. Iz evangelija vemo, da so se namreč Jezusovi učenci od samih začetkov naučili slaviti »blagoslovljeno med ženami« in računati na njeno materinsko priprošnjo. Krščanska pobožnost je Devici Mariji, ki je privilegirana in zanesljiva pot do srečanja s Kristusom, skozi stoletja prihranila nešteto naslovov in vzklikov. Tudi v današnjem času, ki je prepreden z razlogi za negotovost in zmedenost, se Božje ljudstvo še posebno z naklonjenostjo in zaupanjem pobožno zateka k njej.

Kardinal Sarah še dodaja, da “kot razlagalec tega čutenja je papež Frančišek, ko je sprejel izražene želje, odločil, da se v obrazec litanij blažene Device Marije, ki jim pravimo »Lavretanske«, vnesejo vzkliki »Mati usmiljenja«, »Mati upanja« in »Tolažba beguncev«. Prvi vzklik bo umeščen za »Mati Cerkve«, drugi za »Mati milosti božje«, tretji pa za »Pribežališče grešnikov«.”

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Miro Meden (gorsko cvetje, gorska cerkvica), Vid Rus (cerkev v Bizoviku) – letalo je pilotiral naš novi skavtski voditelj Matej Jurca, naslovnica Družine (Tatjana Splichal), Aleš Čerin (cerkvica sv. Sobote, Bukov vrh nad Poljanami)

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja