IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE IN CERKVE NA SLOVENSKEM

MAŠE ZA RAJNE: V novembru lahko darujete ne-oznanjene maše »za rajne«, ki jih bomo opravili v samostanu. Kuverto z napisanim mašnim namenom in mašnim darom 20 € boste lahko oddali v nabiralnik: »maše za rajne«. Vse maše bomo opravili v našem samostanu. Bog vam povrni.

OBISK BOLNIKOV: Pred praznikom vseh svetnikov bomo v sredo 30. oktobra dopoldne obiskali bolnike po domovih. Zelo lepo vas prosimo, da nam sporočite, če bi si še kdo od starejših želel obisk duhovnika na domu.

VSI SVETI IN DAN VERNIH DUŠ, petek in soboto 1. in 2. november. Slovesni in zapovedani praznik Vseh svetih, ki govori o našem vstajenju in življenju, predvsem pa tudi o občestvu svetih v nebesih pri Bogu in z nami na zemlji. Osnovna poklicanost vsakega kristjana je svetost, bližina in povezanost z Bogom, ki bo v polnosti uresničena v nebesih.
V mesecu novembru bomo našim rajnim posvečali molitev rožnega venca pred delavniškimi mašami zjutraj in zvečer, v Štepanji vasi in Bizoviku.
Svete maše: 1. november, po nedeljskem sporedu, (razen maše ob 6.30 ne bo): v Štepanji vasi bo molitev rožnega venca za rajne ob 14.00, maša ob 15.00, molitve na pokopališču pa po maši.
V Bizoviku bo molitev rožnega venca za rajne ob 13.15, maša ob 14.00, molitve na pokopališču pa po maši.

POPOLNI ODPUSTEK: Na praznik Vseh svetih in na dan spomina na rajne lahko podarimo popolni odpustek enemu naših rajnih, če teden prej ali kasneje prejmemo zakrament sprave, če smo pri maši in prejmemo sveto obhajilo, da obiščemo pokopališče in molimo za rajne, molimo Oče naš in Zdravo Marijo po papeževem namenu, da smo nenavezani na greh.

BOGOSLUŽJA PRI SV. KRIŽU NA LJUBLJANSKIH ŽALAH: V cerkvi Vseh svetih bodo maše na praznik vsako uro od 7.00 do 18.00. Ob 15.00 bo predvidoma maševal nadškof Stanislav Zore. Molitve za rajne bodo ob 14.15 na novem delu pokopališča pri spomeniku padlih v vojni za Slovenijo in ob 16.00 na duhovniških grobovih. Ob 19.00 molitev rožnega venca. Ob 20.00 bo MOLITEV MLADIH.
2. november: maše v Štepanji vasi ob 8.00 in 19.00, v Bizoviku ob 18.00.

DUHOVNA AKADEMIJA: Vpišite se v program Duhovne akademije pri Teološki fakulteti v Ljubljani! Predavanja bodo vsakih 14. dni ob četrtkih ob 18. uri. (začetek 24. oktobra) V akademskem letu 2019/2020 bo program obsegal 13 predavanj uveljavljenih strokovnjakov in poznavalcev človeka, družbe, duhovnosti in Svetega pisma. Več informacij dobite na spletni strani: www.duhovna-akademija.si, kjer se lahko do 30. oktobra v zavihku »Vpis« vpišete.

VABIMO VAS

VEČER O SVETNIŠKI KANDIDATKI MAGDALENI GORNIK: bo v torek, 22. oktobra, ob 20. uri v dvorani župnijskega doma. Večer bo pripravila MARTINA KRALJIČ, ki je napisala knjigo o tej svetniški kandidatki in mistikinji, na priprošnjo katere se v zadnjem obdobju dogajajo milostna uslišanja in ozdravljenja. Martina nam bo spregovorila o njenem življenju in njeni duhovnosti. Lepo vabljeni.

MOLITEV ZA MIR V DUHU ASSISIJA: Papež Janez Pavel II. in vrhovni predstojniki Frančiškovih redov so spodbudili molitev za mir v duhu Assisija. Sv. Frančišek je bil kot evangeljski človek tudi izjemen glasnik miru in sprave. Molitev za mir bo v župnijski cerkvi v Štepanji vasi v soboto, 26. oktobra ob 18.00, ob 19.00 bo sveta maša.

PRI SV. URHU v nedeljo, 27. oktobra, ko se v tej molitvi povežemo s sosednjo župnijo Sostro, z brati minoriti in z župnijo sv. Peter. Zberemo se ob 17.20 pri spodnjem spomeniku v Dobrunjah od koder bomo peš poromali k sv. Urhu, kjer bo ob 18.00 v cerkvi sveta maša, ki jo bo daroval frančiškan Ambrož Mušič.

BREZJE: V soboto 26. oktobra: Program: 9.30: molitev za mir, 10.00: sveta maša, somaševanje vodi ljubljanski nadškof Stanislav Zore, 11.30: pričevanja o edinosti (sestra Metka Kos, duhovnik Blaž Jezeršek in zakonca Lojze in Tantely Gabršček), 14.00: dramska uprizoritev Mož miru.

PRESTAVITEV URE: iz sobote 26. na nedeljo 27. oktobra prestavimo uro za eno uro nazaj.

ZAKONSKI JUBILEJI: Na zahvalno nedeljo, 3. novembra, bomo pri župnijski maši ob 8. uri obhajali zakonske jubileje: 10, 20, 25 (srebrni), 30, 35, 40, 45, 50 (zlati), 55, 60 in dalje. Prosimo vas jubilante, da se sami prijavite za slovesnost v župnijski pisarni čim prej, ali na GSM 031-434-520 (v času uradnih ur na tel.: 542-48-72) ali po e-pošti na naslov: matej.stravs@rkc.si. Rok prijave je do četrtka, 31. oktobra. Po slovesnosti v cerkvi bo preprosto srečanje v dvorani župnijskega doma. Jubilanti, lepo vabljeni. Če eden od zakoncev ne more priti, lahko pride le en zakonec.

MISIJONI: MOLITEV ZA MISIJONE V MESECU OKTOBRU: Nebeški oče, ko je tvoj Sin Jezus Kristus vstal od mrtvih, je svojim učencem naročil: »Pojdite in učite vse narode in jih napravite za moje učence.« Ti nas opominjaš, da smo v moči našega krsta tudi mi deležni misijonskega poslanstva Cerkve in smo zanjo odgovorni.

Podari nam darove Svetega Duha, da bomo pogumne in goreče priče tvojega evangelija. Misijonsko poslanstvo, ki ga je Kristus zaupal svoji Cerkvi, še zdaleč ni dovršeno. Zato te prosimo za nove spodbude in učinkovite oblike, da bomo znali Življenje in Luč prinašati v sedanji svet. Pomagaj nam, da bi se vsa ljudstva srečala z odrešujočo ljubeznijo in usmiljenjem Jezusa Kristusa, ki s teboj živi in kraljuje v edinosti Svetega Duha zdaj in vekomaj. Amen.

POROČILO O LANSKI NABIRKI NA MISIJOSNKO NEDELJO: Pri lanski misijonski nabirki se je v vsej Sloveniji zbralo 197.151,12 eur. Z sredstvi, ki ste jih darovali je Sveti sedež odgovoril na naslednji dve od številnih prošenj:
1. BENIN, ŠKOFIJA N’DALI: ozvoč-enje v Katedrali sv. Marka in gradnja dveh kapel (Angaradebou, Gbessazi).
2. BENIN, ŠKOFIJA PARAKOU: gradnja samostana (Bogo, Sansom) pastoralnega centra in škofijskega Marijinega svetišča.

29. NEDELJA MED LETOM – MISIJONSKA NEDELJA

Iz kateheze papeža Frančiška (16. 10. 2019): Evangelizirati pomeni spodbujati srečanje z Očetom.
Izstopiti iz samih sebe in se odpreti za druge. »Potovanje evangelija po svetu«, o katerem pripoveduje sv. Luka v Apostolskih delih, spremlja velika ustvarjalnost Boga, ki se razodeva na presunljiv način. Bog želi, da bi njegovi otroci presegli vsak partikularizem in se odprli za univerzalnost zveličanja. Kot je dejal papež, je cilj naslednji: »Preseči partikularizme in se odpreti za univerzalnost zveličanja, kajti Bog nas hoče vse rešiti. Tisti, ki so ponovno rojeni iz vode in Duha, torej krščeni, so poklicani izstopiti iz samih sebe in se odpreti za druge, slog skupnega življenja, ki preoblikuje vsak medosebni odnos v izkušnjo bratstva«.

Ali oviram srečanje z Očetom? »Dragi bratje in sestre, od prvaka apostolov se učimo, da evangelizator ne more biti ovira za ustvarjalno delo Boga, ki želi, da se vsi ljudje rešijo, ampak nekdo, ki spodbuja srečanje src z Gospodom,« pri čemer je papež usmeril k vprašanjem: »In mi, kako se obnašamo s svojimi brati, predvsem s tistimi, ki niso kristjani? Smo ovira za srečanje z Bogom? Oviramo njihovo srečanje z Očetom ali ga olajšamo?«

Katehezo je sklenil s povabilom: »Prosimo danes za milost, da bi si dopustili osuplost pred Božjimi presenečenji, da ne bi ovirali njegove ustvarjalnosti, ampak prepoznali in pospeševali vedno nove poti, po katerih Vstali izliva svojega Duha v svet in priteguje srca, s tem ko se daje spoznati kot ‘Gospod vseh’« (Apd 10,36).

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Aleš Čerin

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja