IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE

OČALA ZA MISIJONE: V župniji smo zbrali 272 očal, ki smo jih že oddali v misijonsko pisarno. Ko jih bodo v optiki še pregledali in razvrstili, jih bodo v kratkem poslali na Madagaskar. Akcija še traja, tako da bosta v obeh cerkvah še vedno dve škatli v ta namen in kdor želi lahko še vedno daruje očala za misijone. V imenu slovenskih misijonarjev se vam najiskreneje zahvaljujem.

POMOČ ZA ZAVOD ANTONA MARTINA SLOMŠKA MARIBORU: Od lanskega adventa do letošnje velike noči po slovenskih župnijah z dovoljenjem slovenskih škofov poteka akcija zbiranja sredstev za odkup te ustanove.

V sklopu zavoda Antona Martina deluje: Škofijska gimnazija, Dijaški dom, Osnovna šola Montessori in Hiša otrok – Vrtec Montessori. Po finančnih težavah v Mariboru so celotno stavbo zasegle banke upnice. V zavodu so s tujimi in domačimi donatorji uspeli zbrati polovico sredstev za odkup. Za drugo polovico so najeli kredit.

Odkup stavbe bo koncu letošnjega marca. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je župnikom v naši nadškofiji dal navodilo, da se vsak župnik sam odloči, ali se bodo v njegovi župniji zbirala sredstva v ta namen ali ne. Sam sem se odločil, da bosta v naši župniji do tihe nedelje, 7. aprila, zadaj v obeh cerkvah nabiralnika z napisom.

ZA ZAVOD ANTONA MARTINA SLOMŠKA (poleg nabiralnika je posebna zgibanka). Kdor želi, lahko tam odda svoj dar, ki ga bomo nakazali v ta zavod v Maribor. Bog vam povrni!

SIMFONIČNA PESNITEV BARVE ZELENEGA SMARAGDA duhovnika Avgusta Ipavca bo danes 24. marca ob 17. uri v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma. To je spomin na prvo svetovno vojno in vse milijonske žrtve, še posebej na soški fronti.

ČLOVEK ZA DRUGE: Društvo katoliških pedagogov Slovenije in njihov program prostovoljstva Človek za druge vabi na dobrodelni koncert Bodi svetloba, ki v bo v torek, 26. marca ob 19.30, v Antonovem domu na Viču. Z zbranimi prostovoljnimi prispevki s koncerta bodo pomagali 250 posameznikom in skupinam, ki potrebujejo pomoč. Več informacij na: http://clovekzadruge.blogspot.si

DUHOVNA PRIPRAVA NA POROD: Agata Hren bo v Ljubljani pod geslom: BOG NE DELA NAPAK vodila duhovno pripravo na porod. Pomagati želi ženam, da se celostno pripravijo na porod, ki vsebuje tudi duhovni vidik. Priprava se začne 2. aprila in obsega 4. srečanja. Več informacij in prijave na: https://rumenordeca.com

POSTNA AKCIJA V NAŠI ŽUPNIJI: Denarne darove za Župnijsko Karitas lahko oddaste v nabiralnika Karitas v obeh cerkvah, lahko pa darujete tudi živila. V obeh cerkvah sta v ta namen postavljeni košari. Otroci ste dobili pri verouku posebne kuverte, v katerih lahko zbirate sadove svojih odpovedi v korist socialno ogroženim družinam.

NAPOVEDNI KOLEDAR

POSTNA POBOŽNOST v pripravi na veliko noč v Štepanji vasi je vsako postno nedeljo ob 17.30. Najprej bo KRIŽEV POT, po križevem potu ob 18.00 pa MAŠA s POSTNIM GOVOROM. Do cvetne nedelje (14. 4.) bo večerna maša v nedeljo ob 18. in ne bo 19. uri. Obiskali nas bodo še naslednji postni pridigarji:

3. postna nedelja, 24. 3. člani župnijske Karitas Karel Gržan
4. postna nedelja, 31. 3. člani ŽPS Miro Šlibar
5. postna nedelja, 7. 4. mladi, skavti br. Luka Modic
cvetna nedelja, 14. 4. rožni venec po maši pasijon

KRIŽEV POT V POSTNEM ČASU: V Bizoviku na nedeljo bo ob 9.00, pred mašo. Križev pot med tednom bo v Štepanji vasi v petek ob 18.30. V Bizoviku bo križev pot v četrtek ob 17.30.

SODELOVANJE VEROUČENCEV PRI KRIŽEVEM POTU bo v Štepanji vasi ob petkih, v Bizoviku pa ob četrtkih ali ob nedeljah.

DEKANIJSKI KRIŽEV POT je danes v nedeljo 24. 3. ob 15h pri sv. Urhu. Zberemo se na spodnjem parkirišču ob cerkvi sv. Urha.

NADŠKOFIJSKO SREČANJE ČLANOV ŽUPNIJSKIH GOSPODARSKIH SVETOV bo v soboto, 30. marca 2019, od 9.00 do 12.00 v zavodu Svetega Stanislava. Vsi člani župnijskega gospodarskega sveta lepo vabljeni. Prijavite se pri župniku.

MATERINSKI DAN v naši župniji bomo praznovali 31. marca pri mašah ob 9.15 v Štepanji vasi in Bizoviku. Iskrena hvala vsem materam za vse kar storite, še posebej za vsa vaša skrita dobra dela. Bog vas blagoslovi.

MAŠA V DOMU STAREJŠIH OBČANOV bo ponovno v sredo 3. aprila ob 16. uri. (ne ob 17. uri

NADŠKOFIJSKO SREČANJE ZA BRALCE po geslom »Branje = oznanjevanje« bo soboto, 6. aprila 2019 ob 9. uri, v Cistercijanski opatiji v Stični. Prijavite se br. Mirotu ali Mateji Šuškovič. Lepo vabljeni.

PASIJON: Tudi letos bodo mladi v naši župniji pripravili pasijon – dramsko uprizoritev Jezusovega trpljenja. Med letošnjim pasijonom bo za glasbeno spremljavo poskrbel aktualni Stična band, ki igra in poje na vseslovenskem srečanju mladih v Stični. Pasijon bo na cvetno nedeljo 14. 4. po maši, ki bo ob 18. uri v torek 16. 4. po maši ob 19. uri. Vabimo vas, da za mlade, ki pripravljajo pasijon molite in da si pasijon ogledate.

36/XXXVIII – 996, 24. 3. 2019: 3. postna nedelja – BLIŽAM SE BOGU, KI MI JE BLIZU

(2 Mz 3,1- 8.13-15; Ps 103; 1 Kor 10,1-6.10-12; Lk 13,1-9)

O vsakem človeku bomo več vedeli, če se mu bomo približali in postali njegovi prijatelji. Bolj ko bomo ljubili človeka, več nam bo povedal o sebi. To je zlato pravilo pristopanja k bližnjemu. Pa tudi k Bogu. Bolj ko bomo prijatelji z njim, bolj ko ga bomo ljubili, več nam bo odkril (razodel) o sebi. Čudovit pouk bližanja Bogu nam da (kraj na Sinaju, kjer je bil goreči grm) današnje prvo berilo, ki govori o Mojzesu pred gorečim grmom.

Mojzes je videl grm, ki »je gorel s plamenom, a ni zgorel« (2 Mz 3,2). Takrat si je rekel: »Moram stopiti tja in si ogledati, … kako da grm ne zgori« (3). Ko Mojzes upošteva Boga in naredi, kar mu veleva, si sezuje čevlje, sprejme logiko ljubezni. Brez ljubezni ne moreš spoznati Boga, pa tudi človeka ne. Bolj ko Mojzes upošteva Boga, bolj ko z njim prijateljuje, bolj kot ga ljubi, več mu Gospod pove o sebi.

Ko ga Mojzes upošteva in ljubi, se mu Bog »predstavi«: »Bog Abrahamov, Bog Izakov in Bog Jakobov« (6). Pokliče ga in mu da življenjsko nalogo: izpeljati Izraelce iz egiptovske sužnosti. Brez božje pomoči ne moremo spoznati Boga. Ne moremo se mu približati, če se ne držimo njegovih besed in naročil. Bog nas prvi ljubi in vabi k sebi s svojo ljubeznijo.

Ko bomo Bogu iskreno prisluhnili in se držali njegovih naročil, se bo tudi nam predstavil. Takrat bomo videli, da je to Bog, ki dobro vidi našo stisko in sliši naše vpitje ter pozna naše bolečine. Bog se nam bo razodel kot Bog neizmerne ljubezni. Stopimo k temu Bogu ljubezni tudi mi.

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

4. postna nedelja – C, 31. 3. 2019: ŠEL BOM K OČETU, KI JE DOBER

(Joz 5,9-12; Ps 34 2 Kor 5,17-21; Lk 15,1-3.11-32)

V priliki o izgubljenem sinu nehote vidim tudi zgodbo številnih današnjih mladih, ki zapustijo starše. Ti jih imajo radi, zato zelo trpijo, ko odidejo in zabredejo na kriva pota. Starši velikokrat trpijo, ko se njihovi otroci izgubijo ali zavrnejo Boga in zapustijo pot, ki so jih jo učili. Zato jih želijo privesti na pravo pot s trdo besedo, morda z zavrnitvijo ali celo grožnjo.

Današnji evangelij izgubljenem sinu, pa uči, »da človek ne spremeni svojega življenja, svoje miselnosti, se ne spreobrne k dobremu zaradi tega, ker bi ga kdo nadrl, mu očital, ga kaznoval, ampak zaradi tega, ker odkrije, da je ljubljen, kljub temu da je grešnik,« piše M. I. Rupnik. Tudi sodobni izgubljeni sinovi se bodo lahko vrnili na pravo pot, če bodo v stiski. Ko se bodo morda znašli na dnu, se bodo lahko spomnili, da jih nekdo ljubi in se lahko vrnejo k njemu. Morda je danes prav zato toliko nesrečnih (mladih) ljudi, ker se v stiski ne morejo spomniti, da so brezpogojno ljubljeni, in ker ni ljudi, ki bi jim to povedali.

Samo človek, ki čuti, da ga Bog neizmerno ljubi, se lahko kesa in spreobrne. Greha se bomo izogibali, ko bomo spoznali, da z njim žalimo tistega, ki nas ima rad. Da nas ima Bog rad, nam najbolj pokaže, ko nam pri spovedi odpušča grehe. Če čutiš, da si ljubljen, ti bo za vsak greh, tudi najmanjši, žal. Oče izgubljenega sina je šel sinu naproti, pravzaprav je tekel, ko je bil slednji še daleč. Tudi vsakemu izmed nas se Bog bliža, ko smo še daleč. Prevzeti od božje ljubezni stopimo na pot, ki vodi k ljubljenemu Očetu, tudi mi.

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

br. Matej Štravs, župnik

Foto: br. Matej Štravs, Pavel Mušič, splet

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja