CERKEV NA SLOVENSKEM

NOV APOSTOLSKI NUNCIJ V SLOVENIJI: Papež Frančišek je na praznik sv. Jožefa, 9. marca 2019, imenoval nadškofa msgr. Jean-Marie Speich-a za novega apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji in predstavnika Svetega sedeža na Kosovu. Novi apostolski nuncij bo v Slovenijo prišel predvidoma v drugi polovici maja.

TEDEN MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE, bo potekal od 5. do 12. maja. Geslo letošnjega tedna je Od vidnega k nevidnemu.
Molímo in vabimo k molitvi, poživímo svojo poklicanost, pričujmo in vabímo k pričevanju življenja. V naši župniji bomo v ta namen molili pri jutranji in večerni sveti maši.
Papeževo poslanico za ob tednu molitve za duhovne poklice in knjižico s premišljevanji in molitvami lahko najdete tule.

NAŠA ŽUPNIJA

ZAHVALA: Iz zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru smo prejeli zahvalo za darove, ki smo jih namenili za pomoč pri odkupu stavbe. Bog vam povrni.

NABIRKA ZA KOMBI: Namenski nabirki za kombi bosta še 19. maja in 9. junija. Bog povrni za vaše darove.

ŠMARNICE: Pri jutranji maši ob 8.00 so predvsem za odrasle, zvečer ob 19.00 pa za otroke, mlade in družine. Jutranje šmarnice je napisal Gregor Čušin, večerne šmarnice o misijonarju Ignaciju Knobleharju pa je napisala Berta Golob. Po maši vsak dan molimo ali pojemo litanije Matere Božje. Za vestno obiskovanje šmarnic bodo otroci dobili lep spomin. Lepo vabljeni otroci in starši, še posebej prvoobhajanci in birmanci.

VABIMO VAS

 • GREGOR IN MELITA ČUŠIN NA PRIČEVANJSKEM VEČERU ZA ZAKONCE:  V dvorani župnijskega doma v sredo, 8. maja ob 20.00. Večer bo prav gotovo zelo zanimiv. Vsi zakonci in starši zelo lepo vabljeni!

 • MAŠA v Domu starejših občanov bo v sredo 8. maja ob 15.00.
 • FLORIJANOVO NEDELJO bomo obhajali v Bizoviku v nedeljo, 12. maja. Slovesna maša z bizoviškimi, štepanjskimi in drugimi gasilci bo na dvorišču gasilskega doma ob 9.15. Nabirka pri tej maši bo namenjena za nov gasilski kombi, ki ga kupujejo Bizoviški gasilci.
  Po maši bo pogostitev z domačim pecivom, zato gasilci prosijo gospodinje za pecivo, ki ga lahko prinesete v bizoviški gasilski dom v soboto, 11. maja, od 19.00 do 20.00. Lepo vabljeni iz vse župnije.
  Vsem gasilcem, bizoviškim in štepanjskim, iskreno čestitamo ob prazniku, nanje in na njihovo človekoljubno dejavnost kličemo Božji blagoslov na priprošnjo sv. Florijana. Članom obeh društev, Štepanjskega in Bizoviškega, se iskreno zahvaljujemo za vso pomoč, ki nam jo v župniji nudijo ob različnih slovesnostih in prireditvah: birma, prvo sveto obhajilo, oratorij, itd. Bog vas živi.
 • SREČANJE ZA BIRMANCE IN BOTRE iz naše župnije bo v sredo 15. maja ob 18. uri v dvorani župnijskega doma.
 • SREČANJE ZA MEŽNARJE NA RAVNI NADŠKOFIJE bo v soboto,18. maja,od 9. do 13. ure v župniji Preska (Medvode). Gost srečanja bo stolni župnik Roman Starc, ki bo spregovoril o pomenu mežnarske službe.
 • DUHOVNA OBNOVA za sodelavce Župnijske Karitas bo od 17. do 19. maja 2019, v Vipavskem Križu.
 • SKAVTSKA ORIENTACIJA – DŽUNGLA IN OBLJUBE, 17. – 19. maja 2019: Maša z obljubami bo v nedeljo, 19. maja, ob 13. uri v bližini Komende.
 • PROŠNJI DNEVI: od ponedeljka, 27. maja, do srede 30. maja.
 • VNEBOHOD: V četrtek 30. maja.
 • DOBRODELNI KONCERT za našo župnijsko Karitas bo v torek, 28. maja, po večerni maši. Sodeloval bo Deški zbor Schellenburg in drugi.
 • PRAZNIK FATIMSKE MATERE BOŽJE bo v ponedeljek, 13. maja.
 • PRVO SVETO OBHAJILO v naši župniji bo letos za vse vero-učence 3. razreda v nedeljo, 2. junija ob 9.15 v Štepanji vasi. Vabimo vas, da molimo za prvoobhajance, prvoobhajanke, njihove starše in družine.
 • SKLEP VEROUČNEGA LETA bo v nedeljo, 9. junija. Spričevala bodo delili vsi kateheti najprej v Bizoviku pri maši, ki se bo začela ŽE OB 9. URI, nato pa v Štepanji vasi pri maši ob 10.30.
 • SKLEP SKAVTSKEGA LETA bo v soboto, 15. junija.
 • LETNI ORATORIJ v ŠTEPANJI VASI BO OD 1. DO 5. JULIJA 2019:  Osrednji lik letošnjega oratorija bo Peter Klepec. Oratorij bo potekal vsak dan od 9.00 do 16.00, en dan bomo šli tudi na izlet. Lepo vabljeni!

Ljubiti bolj

Preberi: Apd 5,27-32.40-41; Ps 30; Raz 5,11-14; Jn 21,1-14

Prepričan sem, da bi se v družini rodil najmanj prepir, če bi kdo od otrok dejal, da ga imajo starši raje kot druge. Najbrž bi nam ne bilo vseeno, če bi nekdo trdil, da ga Bog bolj ljubi kot druge. Ta njegov stavek bi si predstavljali kot nekakšno samohvalo v smislu: Poglejte, mene pa ima Bog bolj rad kot vas …

Jezus Petra v drugem delu današnjega evangelija sprašuje:, »Simon (tu je Jezus rekel Petru: »Pasi moje ovce«) Janezov sin, ali me ljubiš BOLJ kot tile?« (Jn 21,15). Zakaj Kristus uporabi tako občutljive besede, ko Petra sprašuje o njegovi ljubezni? Ko Sveto pismo govori, da Bog nekoga bolj ljubi, hoče reči, da mu daje posebno nalogo. Jezus v sklepnem odlomku Janezovega evangelija Petru izroča skrb za Cerkev, ko mu naroči: »Pasi moje ovce«.

Vsakega kristjana Kristus kdaj pa kdaj vpraša, če ga ljubi bolj kot drugi. Zakonce, ko jih zadene kriza zakona, starše, ko pridejo težave pri vzgoji ali ko se jim rodi prizadet otrok, člane družine, ko kdo hudo zboli, samske, ko se počutijo osamljeni, starejše, ko se zdijo odvečni … Duhovnika (in druge), ko doživlja neuspeh svojega dela. Apostol Peter lahko sprejme težjo nalogo, ker ga je Kristus prvi ljubil. Zato ni naključje, da tretjič odgovori Kristusu: »Gospod, ti vse veš«. Dejansko samo Gospod vse ve.

Naj nam Gospod nakloni svojo ljubezen, v moči katere ga bomo tudi mi zmogli BOLJ ljubiti in odgovoriti na njegov klic v vseh, tudi najtežjih trenutkih svojega življenja.

Vir: Božo Rustja, Tvoje obličje iščem

Podoba pastirja

Preberi: Apd 13,14.43-52; Raz 7,9.14b-17; Jn 10,27-30

»Moje ovce poslušajo moj glas; jaz jih poznam in hodijo za menoj« (Jn 10,27). Dobri pastir pozna vsakega po imenu in mu je vsakdo dragocen. To ravnanje je v nasprotju z vsemi tistimi voditelji, katerim s(m)o ljudje le številke, ne pa človeške osebe, ki bi jih poznali in klicali po imenu. Dobri pastir ima z vsakim osebni odnos. Ker ljudje čutijo na sebi njegovo ljubezen in vedo, da so pastirju dragoceni, poslušajo njegov glas. Božje zapovedi bo zato lahko izpolnjeval tisti, ki ima s Kristusom oseben odnos in je izkusil njegovo ljubezen.

Zanimivo je, da je režiser Mel Gibson v filmu Kristusov pasijon Jezusove besede, ko se razodene kot dobri pastir, teološko pravilno in filmsko mojstrsko uvrstil v »flešbek« tik pred prizor križanja. Kristus pove, da je dobri pastir, ki da svoje življenje za svoje ovce. Tako jim bo zaslužil večno življenje: »Dajem jim večno življenje; nikoli se ne bodo pogubile in nihče jih ne bo iztrgal iz moje roke« (28). Kdor posluša glas Kristusa, bo prejel večno življenje in bo občutil varnost njegove roke. Najbrž ni naključje, da je Kristus besede o sebi kot o dobrem pastirju, ki so mu njegovi dragoceni in jih ne bo nihče iztrgal iz njegove roke, povedal učencem tik preden je šel v trpljenje. Hotel jih je opogumiti, da ne bi omagali v težavah. On naj nam pomaga da ga bomo poslušali. Naj nam tudi pomaga prositi, da nam ne bo nikoli zmanjkalo takih duhovnikov, ki bodo podoba dobrega pastirja.

Vir: Božo Rustja, Tvoje obličje iščem

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Pavel Mušič, Matej Štravs, Aleš Čerin

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja