Urnik svetih maš je na tej povezavi. Urnik uradnih ur v župnijski pisarni najdete na tej povezavi.

MISIJONSKA NEDELJA

• MISIJONSKA NEDELJA 23. 10: Geslo letošnje Misijonske nedelje, ki je to nedeljo 23. oktobra, je vzeto iz Apostolskih del in se glasi »Vi boste moje priče« (Apd 1,8). Vabljeni, da molimo za misijone in za vse slovenske misijonarje. Nabirka to nedeljo bo namenjena za misijone.

Papeževo poslanico ob letošnji misijonski nedelji lahko preberete na tej povezavi.

Pred misijonsko nedeljo vam želimo predstaviti dve obliki pomoči za misijone. Mati Terezija pravi: “Če ne moreš nahraniti sto ljudi, nahrani enega.”

• KLIC V SILI – MADAGASKAR

Misijonar Tone Kerin, ki deluje na Madagaskarju v kraju Befotaka in je trenutno doma, je v teh dneh izvedel žalostne novice z njegovega misijona. Take lakote in žalosti ne pomni, zato se obrača na vaša dobra srca za pomoč.

Takole piše: »S solzami v očeh, nemočen in žalosten sporočam bolečo vest, da v moji fari, kjer delam, ljudje umirajo od lakote. Prvič se je to zgodilo, da res nimajo nič za jesti.  Obračam se na dobra srca, da bi pomagali, kolikor pač morete, da bi zajezili to ‘strašno bolezen’ – lakoto, ki se šopiri po moji fari. Bog naj povrne vsakemu, ki bo to prošnjo v sili in joku razumel. Pomoč potrebujemo že danes.«

Več informacij in kako lahko lahko nakažete sredstva v ta namen najdete na tej povezavi.

Tu si lahko pogledate reportažo o Tonetu Kerinu.

• BOTRSTVO, KI GA IZVAJA MISIJONSKO SREDIŠČE SLOVENIJE: V Sloveniji je vsem otrokom omogočeno šolanje. Vsi imajo možnost, da gredo v življenje vsaj z osnovno izobrazbo. Marsikje po svetu pa ni tako. Mnogo otrok si v revnih deželah želi v šolo, starši pa jih zaradi revščine otrok ne morejo vpisati, ne morejo plačati šolnine, ne morejo si kupiti šolske uniforme … Štipendij in pomoči države pri šolanju ni. V program botrstva je tako vključenih preko tri tisoč botrov, ki pomagajo otrokom v državah Afrike, Azije in Južne Amerike.

Možnosti pomoči preko projekta botrstvo delimo v tri sklope: individualnoskupinsko ter pomoč pri nakupu hrane. Pri individualnem botrstvu boter podpira točno določenega otroka ter prejme tudi sliko in podatke le tega. Pri skupinskem botrstvu pa posameznik podpira skupino otrok (razred, vas, okoliš …). Tretji sklop je pomoč pri nakupu hrane (obrok riža na dan, Lakota Etiopija), kjer pomagamo misijonarjem da otrokom in družinam omogočijo vsaj en topel obrok na dan.

Prispevki so od 5 do 21 € na mesece. Vse natančne informacije najdete na tej spletni strani misijonskega središča. Tu so zelo lepo predstavljena botrstva po posameznih misijonskih državah in se lahko sami odločite, v katero državo želite nakazovati pomoč.

• MARIJINI OBROKI (MARY’S MEALS): Marjini obroki so mednarodno združenje, ki ma sedež na Irskem, katerega glavni cilj je: poskrbeti za prehrano otrok v šolah v tistih okoljih, kjer revščina in lakota preprečujeta otrokom možnost, da bi si pridobili izobrazbo. Vizija Marijinih obrokov se je rodila leta 2002. Ustanovitelj Magnus MacFarlan Barrow je obiskal Malawi v času velike lakote. Srečal je družino, v kateri je mama umirala za AIDS-om. Ko je vprašal najstarejšega sina Edwarda, kaj si želi v življenju, je ta enostavno odgovoril:

Želim imeti dovolj hrane, da bi nekoč lahko šel v šolo. Ta trenutek je bil ključni del navdiha, ki je vodil v ustanovitev Marijinih obrokov. S to pomočjo se številni otroci po svetu lahko šolajo in se tako rešijo revščine.

Večino dela za Marijne obroke opravijo številni prostovoljci. Njihov prispevek za Marijine obroke so drobna dejanja ljubezni. Ker pa je teh dejanj veliko, imajo moč spreminjati svet (več na tej spletni strani in na tej spletni strani). Priporočeni dar na leto je 18,30€; kdor želi lahko seveda prispeva več. Možnost prispevanja darov: DPM-MIR SLOVENIJA, Černetova 20, 1000 Ljubljana, IBAN SI56 6100 0002 0668 137, sklic: SI00 1983-200, namen: Marijini obroki, koda namena: CHAR

VABIMO VAS

• MESEC ROŽNEGA VENCA: Oktober je mesec rožnega venca. V mesecu oktobru radi molimo rožni venec, vsaj eno desetko na dan. V cerkvi molimo rožni venec pol ure pred mašo. Molimo ga tudi doma.

Tule najdete vse dele rožnega venca in navodila kako ga moliti

• SREČANJA ZA MINISTRANTE: Začela so se srečanja za ministrante. Srečanja so vsak torek ob 17.30 v kuhinji župnijskega doma. Vabljeni fantje od 2. razreda dalje. Srečanja vodita br. Domen in br. Ambrož. Vabljeni.

• BIBLIČNA SKUPINA: Začela so se srečanje biblične skupine, ki potekajo vsako sredo ob 20. uri v prvi učilnici v 1. nadstropju župnijskega doma. Skupino bo vodil br. Jurij Slamnik. Vabljeni.

• KATEHUMENI – UVAJANJE ODRASLIH V KRŠČANSTVO: Tudi letos bomo imeli v župniji skupino odraslih katehumenov, ki se bodo pripravljali na zakramente: krst, obhajilo in birmo. Kar nekaj kandidatov, ki se bodo v letošnjem letu pripravljali na zakramente uvajanja v krščanstvo, že imamo. Če poznate kakšnega odraslega, ki nima katerega od teh zakramentov in bi ga želel prejeti, se obrnite na br. Mateja Štravsa. Srečanja se bodo začela v sredo, 9. novembra ob 18.00. Če bo treba, bomo termin prilagodili. K skupini se lahko pridružite tudi tisti župljani, ki bi želeli poglobiti svojo vero. Vabljeni.

• MOLITEV ZA MIR V DUHU ASSISIJA, ki se je začela na pobudo papeža Janeza Pavla II., bo v župnijski cerkvi v Štepanji vasi v to sredo, 26. oktobra od 18.00 do 19.00. Ob 19.00 bo sveta maša za mir. Pri sv. Urhu pa bo molitev za mir, ta četrtek 27. oktobra ob 18.15. Zberemo se pri spomeniku pod sv. Urhom in bomo po poti do sv. Urha molili rožni venec. Nato bo ob 19. uri tam sveta maša. Pri tej molitvi se povežemo s sosednjo župnijo Sostro, z brati minoriti in z župnijo Sv. Peter.

• ZAKONSKI JUBILEJI: Na zahvalno nedeljo, 6. novembra, bomo imeli ob 10.30 uri v Štepanji vasi sv. mašo, pri kateri bomo obhajali zakonske jubileje: 10, 20, 25 (srebrni), 30, 35, 40, 45, 50 (zlati), 55, 60 in dalje. Prosimo vas jubilante, da se sami prijavite za slovesnost v župnijski pisarni, ali na GSM 031-434-520 (v času uradnih ur na tel.: 542-48-72) ali po e-pošti na naslov: matej.stravs@gmail.com. Rok prijave je do četrtka, 3. novembra.
• SKAVTI NAŠEGA STEGA BODO ZBIRALI PAPIR v soboto 19.  in v nedeljo 20. novembra. Takrat bo stal kontejner pred cerkvijo v Štepanji vasi. Naslednja akcija bo še 11. in 12. junija prihodnje leto.  Zbrana sredstva se bodo porabila za izgradnjo skladišča za opremo za naše skavte. Zaradi izgradnje skavtske hiše smo morali podreti prejšnje skladišče, ki se stalo na mestu, kjer sedaj stoji nova skavtska hiša.  Vabljeni da čez celo leto zbirate papir in ga na zgoraj omenjena datuma pripeljete v kontejner pred župnijsko cerkev. Hvala lepa za sodelovanje pri tej akciji.

SEZNAM SKUPIN V NAŠI ŽUPNIJI

Na tem mestu objavljamo seznam skupin, ki delujejo v župniji. Vabimo vas, da se pridružite kakšni skupini.

ŽUPNIJSKI PASTORALNI SVET: mesečno ob ponedeljkih zvečer.
MINISTRANTI: torek ob 17.30. Vabljeni fantje od 2. razreda dalje, v kuhinji župnijskega doma.
SREDNJEŠOLCI: v četrtek ob 18. uri v kuhinji župnijskega doma.
SREČANJA ZA ANIMATORJE: po dogovoru ob nedeljah ob 18.00.
FRAMA – Frančiškova mladina, v ponedeljek ob 19.45. Vabljeni študenti.
FRANČIŠKOV SVETNI RED: zadnjo soboto v mesecu ob 17.30 BIBLIČNA SKUPINA: sreda 20.00. Vodi br. Jurij. Začetek v sredo 19. 10.
BILIČNA SKUPINA – FIGULUS: preko spleta. Vodi Polona Vesel Mušič.
ŽUPNIJSKA KARITAS: Sestanek sodelavcev 2. torek v mesecu ob 18.00. Župnijska Karitas je odprta ob torkih od 16.30 do 18h (program za brezdomce) in ob sredah od 16.30 do 18h (program za socialno ogrožene). Ob teh terminih lahko na Karitas prinesete oblačila.
ZAKONSKE SKUPINE: 1x mesečno po dogovoru.
SKUPINA ZA MOŠKE: 4. ponedeljek v mesecu ob 20.00 v dvorani župnijskega doma
VERA IN LUČ: vsako 3. nedeljo v mesecu ob 15.00 v dvorani župnijskega doma
SKUPINA ŽIVI IN DELI KRISTUSA: ob četrtkih po dogovoru.
KATEHUMENI – sreda ob 18. uri, br. Matej Štravs

MOLITVENE SKUPINE:

BIBLIČNO MOLITVENA SKUPINA: BOG JE LJUBEZEN, torek ob 20. uri v dvorani župnijskega doma. Skupino spremljata br. Luka in br. Jurij
MEDJUGROSKA MOLITVENA SKUPINA: ob petkih ob 17.00 v samostanski kapeli.

PRENOVA V DUHU: po dogovoru (Samo 040 230 543)

MOLITEV ZA MIR: Ob ponedeljkih od 18.00 do 19.00 v župnijski cerkvi

PEVSKI ZBORI:

ŽUPNIJSKI MEŠANI PEVSKI ZBOR: ima vaje po dogovoru in poje ob nedeljah ob 10.30
OTROŠKI PEVSKI ZBOR vsako drugo nedeljo v mesecu ob 8.30 v pevski sobi, nato poje pri maši ob 9.15
MLADINSKA GLASBENA SKUPINA – (BEND), vsako tretjo nedeljo ob v mesecu ob 8.15 v kuhinji župnijskega doma, nato poje pri maši ob 9.15
VOKALNO INSTRUMENTALNA SKUPINA (VIS): sreda ob 20.00.
BI.BEND v Bizoviku: po dogovoru

SKAVTI:

VOLČIČI (VV) v četrtek ob 18.15;
ČETA IZVIDNIKI IN VODNICE(IV): četa 2. ob torkih ob 18.30, četa 1. ob četrtkih ob 18.30
POPOTNIKI IN POPOTNICE (PP) ob petkih zvečer in
SKUPNOST VODITELJEVE (SKVO) na 14 dni ob sredah ob 20.00
ODRASLI SKAVTI, 1. sobota ob 19.00. Skavti so začeli s srečanji z 2. oktobrom.
Vse skavtske veje vabijo nove člane. Več naj tej spletni strani. Prijavite se lahko na tej spletni strani. Dodatne informacije: stegovodkinja Mateja Pestotnik mateicyka.pestotnik@gmail.com

ZBIRANJE POMOČI ZA UKRAJINO

1. DENARNA POMOČ: Slovenska Karitas nadaljuje z zbiranjem denarnih sredstev za Ukrajino na: Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870, Koda namena: CHAR. Položnice bodo v tem tednu na voljo na vseh poštah in po župnijah.

2. SMS darovanje: Prispevek v ta namen višini 5 € je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

3. MATERIALNA POMOČ: V posebno košaro v cerkvi, kjer piše pomoč za Ukrajino, lahko darujete hrano, ki ima daljši rok trajanja in ni zaprta v stekleni embalaži.

br. Matej Štravs

Foto: Primož Hieng (cerkev v Štepanji vasi), Aleš Čerin (rožni venec)

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja