IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE IN CERKVE NA SLOVENSKEM

ZAHVALA: Na dobrodelnem koncertu, vokalne skupine Krila, ki je bil prejšnjo nedeljo, 10. novembra zvečer, se je za našo župnijsko Karitas zbralo 458,71 €. Bog povrni vokalni skupini Krila in vsem darovalcem.

TEDEN ZAPOROV: V tednu od 17. do 23. novembra 2019 obhajamo teden zaporov. Vsako leto se obhaja v okviru Katoliške Cerkve in tudi drugih krščanskih Cerkva ter skupnosti. Namen tedna zaporov je, da se kristjani v večji meri zavedajo potreb vseh, ki se jih dotika beseda zapor: zaprtih oseb in njihovih družin, žrtev kaznivih dejanj, zaposlenih v zaporskem sistemu in vseh drugih, ki skrbijo za zapornike. Naslov letošnjega tedna zaporov je »Kaj je zate svoboda & si ti svoboden?«. Vabljeni k jutranji in večerni maši in k družinski in osebni molitvi za vse, ki so povezani z zapori.

TEDEN KARITAS: Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 25. 11. 2019, do nedelje, 1. 12. 2019. S Tednom Karitas bomo obeležili 29. letnico organizirane oblike delovanja Karitas v Sloveniji. V tednu Karitas nas bo letos nagovarjalo geslo »Dobro iz vsakega srca« in nas vabilo najprej k sočutju, dobroti in konkretni solidarnosti z ljudmi v stiski.

Vsako človeško srce je zmožno dobrote in ljubezni do bližnjega, vsako človeško srce je poklicano k dobroti in jo lahko izkaže. Iz vsakega srca pa lahko pride dobra misel in želja, dobra beseda in spodbuda, dobro delo.

V sredo, 27. 11., bo romanje sodelavcev Karitas na Slomškovo Ponikvo in v Celje. Sodelavci se za romanje prijavite pri tajnici naše Karitas Ivi Žnidaršič. Ta dan bo ob 20.00 koncert Klic dobrote z neposrednim prenosom na 1. programu TV Slovenija, Radiu Slovenija in na Radiu Ognjišče z dobrodelno akcijo zbiranja sredstev za potrebe, na katere odgovarja Karitas.

Teden Karitas zaključujemo z nedeljo Karitas (1. 12.), ko je po vseh župnijah nabirka namenjena za potrebe, na katere odgovarja Karitas. Ves advent boste lahko v obeh cerkvah oddali v karitasovo košaro živila, ki jih bodo delili v naši župnijski Karitas. Bog povrni. Bog povrni tudi vsem sodelavcem naše župnijske Karitas.

MAŠE ZA RAJNE: V novembru lahko darujete neoznanjene maše »za rajne«, ki jih bomo opravili bratje v našem samostanu. Kuverto z napisanim mašnim namenom in mašnim darom 20 € boste lahko oddali v nabiralnik: »maše za rajne«. Bog vam povrni za vaše darove.

VABIMO VAS

VEČER ZA VSE STARŠE BO TA TOREK, 19. NOVEMBRA OB 20. URI v dvorani župnijskega doma. Predaval bo priznani slovenski strokovnjak dr. Andrej Perko. Naslov predavanja bo: Vloga očeta in matere v družini. Andrej Perko je bil dolga leta koterapevt in sodelavec dr. Janeza Ruglja, zdaj pa nadaljuje njegovo delo. Že več kot dvajset let vodi terapevtske skupine za ljudi s težavami in stiskami. Njegova terapevtska skupnost šteje več kot sto članov.

SESTANEK TAJNIKOV IN SODELAVCEV ŽUPNIJSKIH KARITAS naše dekanije bo v sredo, 20. novembra, ob 20. uri v dvorani župnijskega doma. Lepo vabljeni!

PRAZNIK SVETE CECILIJE bomo v naši župniji proslavili v petek, 22. novembra, pri večerni maši v župnijski cerkvi. K maši na čast sv. Ceciliji lepo vabljeni vsi župnijski pevski zbori in skupine, zborovodje in organisti, voditelji ljudskega petja in vsi ljubitelji cerkvene glasbe in petja. Pol ure pred mašo bo v cerkvi pevska vaja za vse pevce. Po maši bo v župnijskem domu srečanje in pogostitev za vse pevce. Lepo vabljeni!

SLOVESNI PRAZNIK SVETE MARIJE S ČUDODELNO SVETINJO: Sreda, 27. november. To je glavni praznik naših Marijinih sester. Marijinim sestram za praznik iskreno čestitamo. Marijine sestre nas ta dan vabijo k molitvi:
– od 8.00 do 11.00 molitev v samostanski kapeli Marijinih sester,
– od 14.00 do 18.00 tiho češčenje v kapeli Vincencijevega doma
– od 18.00 do 19.00 večernice, večna devetdnevnica, litanije,
– 19.00 sveta maša, h kateri ste vabljeni vsi župljani.
Maše v župnijski cerkvi ta večer ne bo.

MIKLAVŽEV ORATORIJ bo v soboto, 7. decembra. Dopoldanski program bo potekal v župnijskem domu in okolici. Otroci se zberejo ob 9. uri (s seboj naj prinesejo copate). Popoldne bo ob 14.30 v cerkvi maša, po njej pa bo Miklavževa igrica, ki jo pripravlja naša skupina Vera in luč, po igrici pa bo obisk sv. Miklavža. K maši, igrici in Miklavževemu obisku vabljeni tudi starši in vsi tisti otroci, ki ne bodo na oratoriju. V prihodnjem tednu bodo otroci pri verouku dobili prijavnice za oratorijski dan in za miklavževanje. Prijavite se do nedelje 1. 12. Lepo vabljeni!

PRIČAKOVATI GOSPODA 33. nedelja med letom

(Mal 3,19-20a; Ps 98; 2 Tes 3,7-12; Lk 21,5-19)

V današnjem evangeliju nam Jezus govori o koncu zgodovine in koncu sveta, a to ne pomeni sejanja strahu in »paničnega čakanja« na konec. Prav zaradi možnosti napačnih naukov nam Kristus v evangeliju kliče: »Glejte, da se ne daste zavesti!«. Ne smemo se pustiti zavesti krivim naukom o Kristusu, ki nas kot Božji Sin odrešuje. Ko sem bil pred leti v Angliji, me je ob vstopu v veliko knjigarno sprejela reklama: »Kupite si knjigo, ki vam bo razkrila revolucionarne stvari o Kristusu. Knjiga, ki bo uničila Cerkev!« Že skoraj deset let je od tega, a Cerkev še vedno obstaja. Nastajajo pa vedno nove knjige, ki govorijo o Kristusu kot nekakšnem čarodeju, guruju, »reinkarnaciji« te ali one osebnosti. Prav taki nauki, ki sejejo zmedo, so zelo nevarni. Zato nas Kristus, naš Odrešenik in Božji Sin, svari: »Ne hodite za njimi!«

Prav tako nas ne smejo zavesti kriva učenja o človekovem osebnem koncu, to je o smrti ter vrednosti življenja. Ne smejo nas zavesti tisti, ki govorijo, da ima človeško bivanje pomen, dokler je človek dejaven, dokler dela … Ne, vsako življenje je vrednota! Tudi ko je človek star in bolan ali trpi, ima njegovo življenje vrednost. Koliko lahko samo premolijo številni bolniki, koliko trpljenja lahko trpeči darujejo za Cerkev in narod! Ne podlegajmo tistim, ki govorijo, da človeško življenje lahko končamo, kadar se nam zdi (evtanazija). Še kako tukaj velja Jezusov opomin: »Ne hodite za njimi!«

Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

ZAKAJ CERKEV ODSVETUJE POGREB Z RAZTROSOM PEPELA?

Pred kratkim so slovenski škofje v skladu z navodili vesoljne cerkve izdali navodila – pastoralne smernice za krščanski pogreb in žarni pokop. V teh navodilih je v zvezi z raztrosom pepela pokojnika zapisano naslednje:
Če se iz tehtnih razlogov izbere kremacija pokojnika, mora biti pepel pokojnika praviloma shranjen na svetem kraju, torej na pokopališču ali, če je primerno, v cerkvi oziroma na za to s cerkvene strani posebej namenjenem območju. Želja, da bi bil umrli raztresen v morju, gorah, gozdu oziroma na pokopališču, je krščansko nesprejemljiva, saj je v takšnih primerih bolj poudarjena ljubezen do narave, to je želja ostati povezan s tistim, s čimer je bil pokojnik povezan v zemeljskem življenju, kot pa z Bogom in bližnjimi. Pri tem ni prostora za upanje na večno življenje in življenje v Bogu.

Raztros pepela izpušča možnost za molitveno spominjanje pokojnika, ki izhaja iz obiskovanja grobov. Kdor nima groba, ne dopušča spomina, zato hitro pride do pozabljanja. To lahko vodi v panteistično ali nihilistično dojemanje življenja in smrti. Če ni določenega kraja pokopa, groba, ne more biti molitve niti spomina, s tem pa se hitreje izbriše sled o obstoju določene osebe. Naslednjim generacijam se tako odvzame vsaka možnost zgodovinskega spomina.

Da bi se izognili vsaki obliki zmotnega pojmovanja, ni dovoljen raztros pepela v zrak, zemljo, vodo ali na pokopališče kakor tudi pretvorba pepela v spominke, zlatarske izdelke ali druge predmete, saj v teh primerih ne moremo upoštevati higienskih, socialnih ali ekonomskih razlogov, ki bi utemeljevali odločitev za kremacijo.

Če je utemeljen sum o odločitvi za raztros pepela iz krščanski veri nasprotnih razlogov, se odreče tudi cerkveni obred pred upepelitvijo, kakor določa pravo. Več o tem bo objavljeno na spletni strani župnije.

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Aleš Čerin, splet

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja