SVETO MAŠO LAHKO DESET POSAMEZNIKOV ALI GOSPODINJSTEV SPREMLJA TUDI ZUNAJ CERKVE.

• Škofje nas vabijo, da več molimo za prenehanje epidemije.

• Po novih pravilih od 30. aprila dalje lahko v cerkev v Štepanjo vas in v Bizovik pride na enkrat pride 14 posameznikov ali gospodinjstev.

• Dovoljeno je, da je pri sveti maši na prostem lahko navzočih 10 posameznikov ali gospodinjstev. Zato bomo do nadaljnjega imeli tudi vse nedeljske maše v cerkvi. Maše zunaj bomo imeli, ko bo pri teh mašah dovoljeno večje število ljudi.

• Ob nedeljah dopoldne pa svete maše v Štepanji vasi in v Bizoviku lahko 10 družin spremlja tudi zunaj cerkve. Tudi zunaj bo ozvočeno in postavili bomo nekaj stolov. Razdalja med člani posameznih družin, ki mašo spremljajo zunaj mora biti najmanj 1,5 metra. Imejte maske. Če bo potrebno bomo tudi pri večernih svetih mašah med tednom vklopili ozvočenje zunaj.

• Znova je dovoljeno cerkveno ljudsko petje. Zborovsko petje je prepovedano razen v primeru, da ga izvajajo osebe iz skupnega gospodinjstva.

URNIK SVETIH MAŠ OSTAJA NESPREMJEN. PONOVNO JE ADORACIJA MED TEDNOM PO JUTRANJI MAŠI.

• Urnik svetih maš:
– Štepanja vas: Delavniki: ob 8.00, 18.00 in ob 19.00. Nedelja in zapovedan praznik: 6.30, 8.00, 9.15, 10.30, 18.00 in 19.00
– Bizovik: torek in četrtek: ob 19.00, nedelja: 9.15 in 10.30

Prejem svetega obhajila izven svete maše: Štepanja vas: delavniki: 8.30, 18.30 in ob 19.30, nedelja in zapovedan praznik: 7.05, 8.35, 9.50, 11.05, 18.35 in 19.35. Bizovik: torek in četrtek: 18.30, nedelja: 9.50 in 11.05

Maše preko spleta: so od ponedeljka do sobote ob 19.00 in v nedeljo ob 10.30.

VABILO K MOLITVI VEČERNIC: Od ponedeljka do sobote ob 18.40.

ADORACIJA: od ponedeljka do petek od 8.30 do 9.00

ŠMARNICE

• Šmarnice v naših cerkvah: S 1. majem se začnejo šmarnice, ki jih bomo imeli pri vseh svetih mašah, to je zjutraj ob 8.00 zvečer ob 18.00 in ob 19.00 ter v Bizoviku ob 19.00. Vabljeni, da na šmarnice prihajate v Cerkev.

Šmarnice za otroke in družine: Od ponedeljka do sobote ob 19.00 in v nedeljo ob 10.30 preko župnijske spletne strani spremljate na naslednji povezavi.

Šmarnice na spletu: Letošnje šmarnice za otroke avtorja Aca Jeanta Svetniki so bili čisto (ne)navadni ljudje bodo družine lahko spremljale s pomočjo aplikacije (zgodba in izziv za vsak dan), kjer se registrirate in za vsak dan sproti boste se vam bo odprla nova zgodba in izziv v obliki podcasta na Radiu Ognjišče, kjer bo zgodbe prebiral Jure Sešek.

• Šmarnice za odrasle: Prav tako bodo v zvočni obliki na voljo tudi šmarnice Marka Rijavca z naslovom Camino – pot, ki se začne na koncu. Avtorjevemu uvodu lahko prisluhnete na tej povezavi.

OBVESTILA

Praznovanje Florjanove nedelje, ki je bilo predvideno za prihodnjo nedeljo 9. maja pri gasilskem domu v Bizoviku, je zaradi trenutnih zdravstvenih razmer prestavljeno na kasnejši čas.
Molitvena ura za duhovne poklice bo v župnijski cerkvi ta četrtek 6. maja po maši ob 19.00 to je okrog 19.40. Prenašali jo bomo tudi preko spleta.

VEROUK IN OSTALE SKUPINE

• Omejitev števila oseb ne velja v primeru verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, medosebna razdalja med udeleženci pa mora biti najmanj 1,5 metra.

• Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno le pod pogojem, da osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje, enkrat tedensko oziroma pred samo izvedbo verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, če to izvajajo občasno, opravijo PCR ali hitro antigensko (HAG) testiranje. Pri čemer lahko versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje opravljajo le tiste osebe, ki imajo negativni rezultat testa. Testiranja so oproščeni tudi posamezniki, ki izpolnjujejo v odloku navedene pogoje (sedmi odstavek, 2. člena, Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji).

Verouk: V maju začenjamo z veroukom v živo, po urniku, kot je verouk potekal preden smo začeli z veroukom na daljavo. Urnik verouka je objavljen na tej povezavi. O podrobnostih v zvezi z veroukom boste starši obveščeni po elektronski pošti.

Sklep veroučnega leta je predviden v nedeljo 6. junija.

Oratorij: Predviden je od 28. junija do 2. julija. O tem ali ga bomo izvedli ali ne, vas bomo obvestili ob koncu maja ali začetku junija. Vse je odvisno od zdravstvenih razmer.

Prva sveta obhajila, birme: Ko se bo epidemiološka slika začela izboljševati, bodo škofije pripravile navodila za obhajanje prvih svetih obhajil in svetih birm ter jih posredovali župnikom.

PRESVETA MARIJA

»In porodila je otroka, dečka, ki mu je bilo namenjeno, da bo pasel vse narode z železno palico.« (Knjiga razodetja 12,5)

Toda kaj ima presveta Marija z menoj?

Spodbude patra Pija: »Kadar pomislim na nepreštevne milosti, ki sem jih prejel od naše ljube Matere, se sramujem, saj nisem nikoli dovolj cenil njenega srca in roke, ki sta me z veliko ljubeznijo zasipala s temi dobrotami. Najbolj me muči, da sem naši Materi nežno skrb vračal z žalitvami. Kolikokrat sem ji zaupal boleče bojazni, ki so mi vznemirjale srce. In velikokrat me je potolažila …« »Veliko dolgujem naši Materi Mariji, ker odganja sovražnikove skušnjave. Se boste tudi vi zahvalili tej dobri Materi?« Gospod, hvala ti za presveto Marijo. Prosim, posreduj ji mojo hvaležnost za pomoč, ki mi jo nenehno naklanja. Nauči me, da jo bom ljubil kakor ti. Amen.
(Iz knjige Besede upanja patra Pija, Družina 2020)

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Marina PershinaPixabay

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja