IZ ŽIVLJENJA SLOVENSKE CERKVE

FESTIVAL DRUŽIN, ki se ga v zadnjih letih udeleži nekaj sto udeležencev, bo potekal med 14. in 16. junijem 2019 na dvorcu Visoko v Poljanski dolini. Celoten program je oblikovan tako, da se lahko vključi cela družina (ne le otroci). Dogajanje poteka v naravi, tempo programa pa je tak, da lahko vsak najde nekaj zase – izbirali boste lahko med športnimi in ustvarjalnimi aktivnostmi, se udeležili delavnic in predavanj, se učili novih spretnosti … ali pa le klepetali (s starimi ali novimi) znanci in uživali v pristnem druženju. Prijave in informacije

POSTANITE PRIJATELJI RADIA OGNJIŠČE: Pridružite se družini Prijateljev Radia Ognjišče, ki šteje nekaj manj kot 15.000 članov, poslušajte ta katoliški Radio in ga tudi finančno podprite s 30 € na leto, (to je 2,5 eur na mesec – lahko pa darujete po svojih zmožnostih). Prijavite se tako, da pokličete na Radio na 01/512-11-26 ali pošljete mail: na pro@ognjisce.si. Prijatelji Radia Ognjišče omogočajo, da ta Radio lahko obstaja. Več informacij

ROMANJE BOLNIKOV IN INVALIDOV NA BREZJE: Revija Ognjišče in Slovenska Karitas tudi letos, v soboto 15. junija 2019, organizirata 51. narodno romanje bolnikov, invalidov in ostarelih k Mariji Pomagaj na Brezje. Romarsko mašo ob 10. uri bo letos vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Pred mašo bo skupna molitev rožnega venca, zgodaj popoldne pa bodo v cerkvi litanije Matere Božje z odpevi.

IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE

PRVE ZAOBLJUBE NAŠE ŽUPLJANKE TINE ČERIN: Naša župljanka Tina Čerin, ki je v naši župniji tudi katehistinja, bo to soboto, 8. junija, naredila prve zaobljube v skupnosti Družina Kristusa Odrešenika. Priporočamo jo v vaše molitve. Tini iskreno čestitamo in ji želimo veliko blagoslova na njeni poti Bogu posvečenega življenja.

DOBRODELNI KONCERT ZA NAŠO ŽUPNIJSKO KARITAS: Ta torek, 28. 5., je bil zelo lep dobrodelni koncert, za našo župnijsko Karitas, ki ga je pripravil Deški zbor Schellenburg. Na koncertu se je zbralo 552,30 eur za župnijsko Karitas. Hvala za vse vaše darove. Tisti, ki niste mogli priti na koncert lahko slike in krajši posnetek tega dobrodelnega koncerta.

AVDICIJA ZA DEŠKI ZBOR SCHELLENBURG: Deški zbor vabi na avdicijo, za nove člane zbora. Avdicija, ki bo v Uršulinskem samostanu na Plečnikovem trgu v 1A v Ljubljani, bo 10. 6., 13. 6. in 18. 6., vsakič ob 16. uri, je namenjena fantom od 7. leta do mutacije. Zbor ima vaje ob torkih od 16.00 do 17.45. Prijave na deskizbor.schellenburg@gmail.com

VABIMO VAS

  • PRVO SVETO OBHAJILO v naši župniji bo letos za vse veroučence 3. razreda v nedeljo, 2. junija ob 9.15, v Štepanji vasi (17 prvoobhajancev). Molimo za prvoobhajance, prvoobhajanke, njihove starše in družine!
  • MAŠA ZA BREZDOMCE BO v torek, 4. junija ob 16.30 v Štepanji vasi. Sveto mašo bo imel upokojeni ljubljanski nadškof Alojzij Uran.
    – SKLEP VEROUČNEGA LETA bo prihodnjo nedeljo, 9. junija. Spričevala bodo delili vsi kateheti najprej v Bizoviku pri maši, ki se bo začela ŽE OB 9. URI, nato pa v Štepanji vasi pri maši ob 10.30.
  • SKLEP SKAVTSKEGA LETA: nedelja, 16. junij, pri maši ob 9.15 v Štepanji vasi.
  • PROJEKCIJA IGRANO DOKUMENTARNEGA FILMA O BLAŽENEM LOJZETU GROZDETU z naslovom SRCE SE NE BOJI bo v torek, 18. junija ob 20. uri, v dvorani našega župnijskega doma. Film so pripravili v studiu Davida Sipoša (pripravili so tudi film o škofu Antonu Volku, ki smo ga pri nas predvajali oktobra 2017). Več informacij
  • LETNI ORATORIJ v ŠTEPANJI VASI, 30. JUNIJ – 5. JULIJ 2019. Osrednji lik letošnjega oratorija bo Peter Klepec. Oratorij bo potekal vsak dan od 9.00 do 16.00, predvidoma v sredo bo oratorijski izlet. Prijavnice dobite pri verouku, zadaj v cerkvi in na spletni strani. Prijavite se do 9. junija. Vabljeni!
  • Posebnost letošnjega oratorija je dan za starše in otroke, ki se bo začel v nedeljo, 30 junija, z mašo ob 9.15 v Štepanji vasi, zaključek do 12.30.
  • ROMANJE ZA MLADE V ASSISI: za mlade od 22. do 28. julija; Informacije in prijave
  • ROMANJE ZA ODRASLE V SAN GIOVANNI ROTONDO K SV. P. PIJU bo od 17. do 22. avgusta. Informacije in prijave

POSTOPEK ZA BEATIFIKACIJO ŽRTEV KOMUNISTIČNEGA TOTALITAIZMA MED NJIMI TUDI JANEZ PAVČIČ IZ BIZOVIKA

Postulator kapucin br. Metod Benedik OFMCap me je v imenu pobudnika Slovenske škofovske konference z dopisom z dne 10. aprila 2018 prosil za začetek škofijskega postopka za beatifikacijo žrtev komunističnega totalitarizma.

Žrtve komunističnega totalitarizma so: duhovnik Lambert Ehrlich, bogoslovec Alojzij Breznik, duhovnik Franc Cvar, učiteljica in organistka Anica Drobnič, cistercijan p. Placid Grebenc, duhovnik Srečko Huth, duhovnik Franc Kek, duhovnik Janko Komljanec, duhovnik Franc Kramarič, duhovnik Franc Nahtigal, učiteljica Marica Nartnik, učiteljica Ivanka Novak-Škrabec, duhovnik Valentin Oblak, duhovnik Jakob Omahna, dijak učiteljišča Janez Pavčič iz Bizovika, Marijina sestra Antonija Premrov, križnik p. Ivan Anton Salmič, laik Lenart Velikonja, laik Anton Murgelj, laik Alojzij Murgelj, študent Jaroslav Kikelj, duhovnik Matej Krof, duhovnik Ignacij Nadrah, bogoslovec Bernard Štuhec, bogoslovec Emil Kete in učiteljica Veronika Lestan.

Ker je bilo v dosedanjih postopkih v zvezi z ugotavljanjem mučeništva omenjenih žrtev komunističnega totalitarizma potrjeno, da obstaja gotovost o njihovem mučeništvu, prošnjo sprejemam v skladu s čl. 43, § 1 navodila »Sanctorum Mater« in to objavljam v Sporočilih slovenskih škofij.

Po določilih čl. 43, § 3 navodila »Sanctorum Mater« pozivam vse vernike, naj sporočijo vse podatke, ki bi bili koristni za ta postopek, možne ovire oz. nasprotovanja glede katerega izmed kandidatov ter morebitna uslišanja na priprošnjo žrtev komunističnega totalitarizma na naslov: Nadškofija Ljubljana, Ordinariat, Ciril-Metodov trg 4, p. p. 1990, 1001 Ljubljana.

Vernike naših škofij tudi vabim, da za beatifikacijo žrtev komunističnega totalitarizma molijo in se priporočajo njihovi priprošnji.

msgr. Stanislav Zore OFM nadškof

7. Velikonočna nedelja – ENO V KRISTUSU

Apd 7,55-60; Ps 9; Raz 22,12-14.16-17.20; Jn 17,20-26

Ko mi ljudje pripovedujejo o smrti svojih najbližjih, je pretresljivo slišati, kako se nekaterim vtisnejo v spomin zadnje besede umirajočih. Morda gre za zadnje naročilo očeta ali matere, moža ali žene. »Storil sem, kakor mi je naročil(a),« pogosto povedo. Zadnje besede nekega človeka so tistim, ki ga imajo radi, dragocene, na neki način svete. Vsem, ki ljubimo Kristusa, bi morale biti njegove poslovilne besede, izrečene pri zadnji večerji, dragocene in še bolj svete od drugih.

Kristus v svoji velikoduhovniški molitvi prosi, da bi tisti, ki »bodo verovali« vanj, »bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi« (Jn 17,21) ter »da bi bili eno, kakor sva midva eno: jaz v tebi in ti v meni, da bi bili popolnoma eno« (23). V nekaj vrsticah evangelija kar trikratna želja po edinosti. In to po popolni edinosti! Zgodovina skupnosti njegovih učencev nam govori drugače. Razdelili smo se in se še delimo. Seveda pa edinost med Kristusovimi učenci ne pomeni uniformiranosti, ki bi zanikala enkratnost in neponovljivost vsakega posameznika. Edinosti ne moremo graditi na zanikanju človekove osebnosti.

Sam Gospod prosi za nas! Čeprav je Kristus odšel k Očetu in je »že povišan nad nebesa; vseeno pa na zemlji trpi ob vsem, kar čutimo težkega mi kot njegovi udje« (sv. Avguštin). Odšel je k Očetu, da bi nam poslal Svetega Duha, ki bo počelo edinosti. Prosimo, naj nam Gospod pošlje tega Duha edinosti.

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

br. Matej Štravs, župnik

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja