Oktober je mesec rožnega venca. V tem mesecu (in seveda tudi naprej) ga radi molimo. Vsaj eno desetko na dan.

V cerkvi molimo rožni venec pol ure pred mašo. Molimo ga tudi doma in v naravi – sami, s sozakoncem, z otroki, v skupini.

Kako moliti rožni venec najdete na tej spletni strani.


Kaj je rožni venec

Rožni venec je katoliška molitev. Rožni venec (tudi roženkranc ali molek) se imenuje tudi venec jagod na vrvici, ki se uporablja pri molitvi.

Rožni venec govori o Kristusovi skrivnosti. V litanijah to molitev celo imenujemo sveti rožni venec. To pa zato, ker se v njej poglabljamo v samo skrivnost Božje prisotnosti v našem življenju.

Zgodovina

Zgodovina in izvor rožnega venca se ujemata s staro prakso menihov in posvečenih oseb, da so molili psalme. S temi psalmi je bil prepleten vsakdan posvečene osebe.

Molitev rožnega venca se je izoblikovala ob koncu 16. stoletja in je obsegala 3 dele po 50 zdravamarij (veseli, žalostni in častitljivi). Številka 150 ustreza enakemu številu psalmov v Svetem pismu. Ta oblika je ostala nespremenjena do konca 20. stoletja, ko je sveti papež Janez Pavel II. dodal še četrti del rožnega venca (svetli).

Molitev ponavljanja

Rožni venec je molitev ponavljanja, saj kar 50 krat ponovimo eno molitev zdravamarija v enem samem delu rožnega venca. Zdi se, da se to ne ujema z mislijo sodobnega človeka. Toda molitev rožnega venca ni podajanje informacij, je ustvarjanje Božjega okolja, v katerem mi lahko Bog zelo osebno spregovori.

V Apostolskem Pismu Rožni venec Device Marije (naloži si dokument) je sveti papež Janez Pavel II. govoril o velikem pomenu molitve Rožnega venca: “Rožni venec Device Marije, ki se je postopoma razvil v drugem tisočletju ob navdihovanju Božjega Duha, je priljubljena molitev mnogih svetnikov in jo je priporočalo cerkveno učiteljstvo. Dejansko je rožni venec, čeprav ga zaznamuje marijanskost, kar najgloblje kristološka molitev.

V treznosti svojih prvin zedinja v sebi globino celotnega evangeljskega oznanila in je hkrati njegov povzetek. V njem odmeva Marijina molitev, njen nenehni magnifikat za odrešenjsko učlovečenje, ki se je začelo v njenem deviškem naročju. Krščansko ljudstvo se z rožnim vencem podaja v Marijino šolo, da bi se dalo uvesti v premišljevanje lepote Kristusovega obličja in v izkustvo globine njegove ljubezni.

V premišljevanju skrivnosti rožnega venca verujoči zajema polnost milosti, ki jih prejema tako rekoč iz rok Odrešenikove Matere”.

Danes je rožni venec molitev mnogih laikov in družin. Obenem pa je postal skupna molitev vse Cerkve, kraj, kjer se različni stanovi v Cerkvi srečamo.

Ob poplavi duhovnih tehnik, ki zasužnjujejo, ker grobo in nesvobodno preoblikujejo našo dušo, spoznavamo rožni venec kot blago šepetanje skrivnosti Gospoda Jezusa Kristusa, ki po Mariji vstopa v naš svet in v naša srca.

Rožni venec nam pomaga, da na poti upodabljanja po Kristusu rastemo naproti cilju, ki je svetost. Najpomembnejši razlog za ponovno odkritje in poživitev molitve rožnega venca je poklicanost vseh k svetosti.

Vir: www.marija.si, Wikipedija

Foto: Angelo Senchuke, Cathopic (rožni venec v roki), Myriam ZillesPixabay (rožni venec na Svetem pismu), Isabella and Louisa Fischer, Unsplash (molitev z rožnim vencem), L’Osservatore Romano (sv. Janez Pavel II.), PrierlechapeletPixabay

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja