Na Štefanovo 26. decembra smo praznovali našega župnijskega zavetnika sv. Štefana. Slovesno mašo ob 9.15 uri je vodil nadškof Anton Stres. Po maši je bil blagoslov konj, na katerega je prišlo okrog 20 konjenikov.

Ob 15. uri je bila v Domu starejših občanov sveta slovesna maša ki jo je prav tako daroval nadškof Anton Stres. Z njim sva po maši obiskala kar lepo število starejših po sobah, ki so bili najinega obiska zelo veseli.

Sveti Štefan je bil jeruzalemski diakon, ki so ga zaradi oznanjanja krščanske vere obsodili na smrt s kamenjanjem. Po tradiciji Cerkve je Sveti Štefan zavetnik konj in živine. Blagoslov konj ob godu svetega Štefana, 26. decembra, prvič omenja nek rokopis iz Triera v Nemčiji iz 10. stoletja.

Na Slovenskem je o tem obredu prvič poročal Janez Vajkard Valvasor. Pri nas v Štepanji vasi je znano, da so kmetje iz okolice pripeljali k blagoslovu že med obema vojnama. Po pripovedovanju je bil to praznik, ki so ga kmetje obhajali kar cel dan.

Člani konjeniškega društva iz Sostrega so letos že 27-tič sodelovali pri maši in po maši ljudem postregli s toplo pijačo.

Foto: Lojze Mušič

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja