IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE IN CERKVE NA SLOVENSKEM

Z NOVIM LETOM BO SPREMENJEN URNIK URADNIH UR V ŽUPNIJSKI PISARNI: Po novem letu ne bo več uradnih ur ob petkih od 17. do 18. ure. Uradne ure bodo tako v torek, četrtek in petek od 11. do 12. ure in v ponedeljek, torek in četrtek od 17. do 18. ure.

ZAHVALA ZA DAROVE, KI SMO JIH ZBRALI PRI TRIKRALJEVSKI MISIJONSKI AKCIJI: V soboto, 4. januarja, je v župniji potekala trikraljevska misijonska akcija. Po župniji so hodile štiri skupine kolednikov. Žal nismo uspeli obiskati vseh hiš. Pri zbiranju po hišah smo zbrali 1.526,16 €. Za trikraljevsko misijonsko akcijo smo namenili tudi nabirko na dan Svetih treh kraljev 6. januarja, ki je znašala 658,08 €. Skupaj smo na misijonsko pisarno tako oddali 2.184,24 €. V imenu slovenskih misijonarjev, ki bodo te darove prejeli, se vam najlepše zahvaljujemo za vsak vaš dar.

LETNA NAROČNINA VERSKEGA TISKA: Zelo priporočamo redno letno naročnino. Vsi, ki boste v pisarni plačali letno naročnino za Družino in Ognjišče, boste časopisa prejemali na dom po pošti. Ta dva časopisa pa bosta še naprej na razpolago v cerkvi v prosti prodaji. Naročnine za verski tisk lahko poravnate v župnijski pisarni, ali pa jih naročite in plačate s položnico sami neposredno pri založbah.

Cene:

 • Družina – 119,60 €,
 • Ognjišče – 34,30 €,
 • Prijatelj – 12,60€,
 • Misijonska obzorja – 9 €,
 • Mohorjeve knjige (pred-naročilo šest knjig za 2020) – 48 €,
 • samo Mohorjev koledar– 18 €,
 • Božje okolje – 29,40 €,
 • Beseda med nami – 23,40 €
 • Communio – 34 €,
 • Magnificat – 55,80 €,
 • Mavrica – 39,90 €,
 • Cerkveni glasbenik – 35,40 €,
 • Radovednež – 23,40 €
 • #Najst – 27 €,
 • Cerkev danes – 35,40 €
 • Naša luč – 26,95 €,

TEDEN MOLITVE ZA EDINOST KRISTJANOV 2020: »Domačini so nas sprejeli nadvse ljubeznivo«. (Apd 28,2). Teden molitve za edinost kristjanov bo od 18. 1. do 25. 1. 2020. Gradivo za letošnji teden molitve za edinost so pripravili kristjani različnih Cerkva z Malte, ki je večinsko katoliška dežela. Ne molimo sami, ampak svoj šibki glas pridružujemo glasu Božjega Sina in njegovi prošnji, ki jo bo Oče ob svojem času uslišal.

VABIMO VAS

KAJŽARSKA KAVICA bo zopet v sredo, 15. januarja ob 10.00 v Klančarjevi domačiji v Bizoviku. Gostja bo gospa Petra Stopar iz Radia Ognjišče. Lepo vabljeni!

OBČNI ZBOR SODELAVCEV ŽUPNIJSKE KARITAS bo v torek, 21. januarja 2020 ob 18.00. Sodelavci Župnijske Karitas lepo vabljeni.

VEČER S PISATELJEM IVANOM SIVCEM: bo v torek 21. januarja ob 20. uri v dvorani župnijskega doma. Predstavil bo svoje knjige in delo. Program bodo z narodno zabavnimi pesmimi (besedila pesmi je napisal Ivan Sivec) popestrili Fantje izpod Golovca in Trio Nejca Kastelica. Lepo vabljeni.

MAŠA V DOMU STAREJŠIH OBČANOV bo to sredo, 22. 1. ob 15h.

VEČER ZA STARŠE bo v sredo, 22. januarja, v dvorani župnijskega doma z naslovom (Upo/zlo)raba moderne tehnologije pri vzgoji otrok. Z nami bo Benjamin Tomažič (pri nas v vrtcu ima svoja dva otroka) član Inštituta Integrum, ki se s to tematiko intenzivno ukvarjajo že nekaj let. Najprej si bomo ogledali dokumentarni film 18+, potem pa se pogovorili o dani tematiki, o naših močnih oz. nemočnih točkah, kaj je pri teh tematikah nujno, da vemo starši, in katera vprašanja nas v zvezi s tem najbolj pestijo.

DEKANIJSKO SREČANJE ČLANOV ŽUPNIJSKIH PASTORALNIH SVETOV bo v nedeljo 19. januarja ob 15. uri v Izlakah (zberemo se pri uvodni molitvi v cerkvi). Gost srečanja bo Alojzij Slavko Snoj postulator za svetniškega kandidata Andreja Majcna, ki bo imel predavanje na temo Cerkev je misijonska ali jo pa ni. Vsi člani ŽPS lepo vabljeni.

DUHOVNE VAJE ZA MINISTRANTE, bodo v Vipavskem Križu od 17. – 19. januarja. Ministrante in voditelje priporočamo v vaše molitve.

SPOZNAVNI VIKEND ZA BIRMANCE, bodo od 24. – 26. januarja v novi Štifti. Birmance in animatorje priporočamo v vaše molitve.

NEDELJA SVETEGA PISMA, 26. januar 2020.

DAN CELODNEVNEGA ČEŠČENJA, torek, 28. januar. To je dan, ko molimo v imenu vse nadškofije. Lepo vabljeni.

SVETOPISEMSKI MARATON: pod geslom: »Živite kot otroci luči«, bo potekal v kapeli Antonovega doma na Viču, (Tržaška 85) od nedelje 26. januarja do sobote 1. februarja. Predstavniki naše župnije tam beremo sveto pismo v četrtek, 30. januarja od 8.00. do 10.00. ure. Tisti, ki nimate prevoza na ta dan pridite pred samostan ob 7.30, ostali pa ob 7.50 pred kapelo v Antonovem domu na Viču.

PREŠERNOVA PROSLAVA bo v soboto, 8. februarja v KD v Hrušici.

ŽUPNIJSKO ROMANJE V MEDŽUGORJE: Od ponedeljka 27. do četrtka 30. aprila 2020. Cena 140 eur. Prijave že zbiramo v pisarni.

OBVESTILO O POGREBIH: KAKO BO ODSLEJ POTEKAL KATOLIŠKI POGREB Z RAZTROSOM PEPELA.
»Slovenski škofje so na 115. redni seji Slovenske škofovske konference, ki je potekala 25. in 26. novembra 2019 v Ljubljani, podali naslednje pojasnilo o pogrebnem obredu v primeru raztrosa pepela pokojnika na pokopališču: V skladu z zahtevami Kongregacije za nauk vere in ob upoštevanju razmer v Sloveniji, škofje določajo, da voditelj pogreba v mrliški vežici, cerkvi oz. na drugem primernem mestu ob žari pokojnika pred samim raztrosom opravi ustrezen del pogrebnega obreda (lahko tudi pogrebno sv. mašo) in ga tam zaključi. Voditelj pogreba ne sme prisostvovati pri prenosu pepela pokojnika na mesto raztrosa (sprevodu) in pri dejanju raztrosa. Ob tem škofje vabijo duhovnike, katehiste in katehistinje ter ostale pastoralne delavce, naj vernike poučijo o pomenu, ki ga ima pokop telesa umrlih v krščanstvu ter spregovorijo o spoštovanju do teles umrlih ter molitvi za pokojne. Posebej naj jih povabijo tudi k molitvi za pokojne pred kremacijo in k daritvi svete maše ob 8. in 30. dnevu ter obletnicah.« msgr. Stanislav Zore.

Zato vse župljane prosim, da obvestite čim širši krog ljudi, da bo odslej katoliški pogreb z raztrosom pepela potekal tako, da bo duhovnik imel obred v cerkvi ali na poslovilnem prostoru, na kraj samega raztrosa pepela pokojnika pa ne bo šel. V skladu s krščanskim pojmovanjem spoštovanja teles umrlih, odsvetujemo pogreb z raztrosom pepela pokojnika.

NEDELJA JEZUSOVEGA KRSTA

Iz papeževega pisma: Čudovito znamenje, ki govori o pomenu jaslic. V njem zapiše: »V naše jaslice imamo navado postavljati veliko simboličnih figuric. Predvsem figurice beračev in ljudi, ki ne poznajo nobenega drugega obilja kot obilje srca. Tudi ti so popolnoma upravičeno blizu Deteta Jezusa, ne da bi jih kdo mogel izseliti ali oddaljiti od tako presenetljive zibelke, da reveži okoli nje sploh ne motijo. Nasprotno, reveži so resnično privilegiranci te skrivnosti in pogosto tisti, ki jim v največji meri uspe prepoznati Božjo navzočnost med nami.

Iz jaslic jasno izhaja sporočilo, da se ne smemo pustiti zaslepiti bogastvu in tolikim kratkotrajnim ponudbam sreče. Herodova palača je v ozadju, zaprta, gluha za oznanilo veselja. Z rojstvom v jaslih Bog sam začne edino resnično revolucijo, ki razdedinjenim in odrinjenim daje upanje: revolucijo ljubezni, revolucijo nežnosti. Iz jaslic Jezus s krotko oblastjo razglaša poziv k podelitvi z zadnjimi kot pot k bolj človeškemu in bratskemu svetu, v katerem nihče ne bo izključen in odrinjen. Vse predstavlja vsakdanjo svetost, ko vsakdanje stvari delamo na izreden način, ko Jezus deli svoje boljše življenje z nami. (6)

Srce jaslic začne utripati takrat, ko ob božiču vanje položimo figurico Deteta Jezusa. Bog se predstavi na ta način, kot otrok, da bi ga sprejeli v svoje naročje. V slabotnosti in krhkosti skriva svojo moč, ki vse ustvarja in spreminja. Zdi se nemogoče in vendar je tako: v Jezusu je bil Bog otrok in v tem stanju je hotel razodeti veličino svoje ljubezni, ki se kaže v nasmehu in v stegovanju rok proti vsakomur.(8)

br. Matej Štravs

Foto: Miro Meden (zima), splet

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja