Voščilo bratov kapucinov

Doživeto obhajanje Kristusove in naše velike noči vam želimo »Kristus je zares vstal in živi. Aleluja.« On je naše upanje na večno življenje. Ni nam znana prihodnost, znano nam je veliko več. Znan nam je cilj – objem Vstalega. Sedaj, ko se ne moremo zbirati v cerkvi smo vabljeni, da v naše domove povabimo vstalega Jezusa. Lepo praznovanje želimo.

++ Upokojeni nadškof Alojz Uran in ga. Albina Senica, mama Marka Senica

V tem tednu sta umrla upokojeni nadškof Alojzij Uran in Albina Senica, mama našega sobrata Marka Senica. Vabljeni, da zanju molimo.

Maša za Albino Senica, ki jo bomo v prenašali preko župnijske spletne strani bo jutri na velikonočni ponedeljek ob 8. uri zjutraj. Gospod daj jima večni pokoj. In večna luč naj jima sveti. Naj počivata v miru. Amen.

Božja beseda

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 20,1-9)

Prvi dan tedna je prišla Marija Magdalena navsezgodaj, še v temi, h grobu in je videla, da je kamen odstranjen od groba. Tedaj je stekla in prišla k Simonu Petru in k drugemu učencu, ki ga je imel Jezus rad, ter jima rekla: »Gospoda so vzeli iz groba in ne vemo, kam so ga položili.«

Peter in óni drugi učenec sta šla ven in se odpravila h grobu. Skupaj sta tekla, vendar je drugi učenec Petra prehítel in prvi prišel h grobu. Sklônil se je in videl povôje, ki so ležali tam, vendar ni vstopil. Tedaj je prišel tudi Simon Peter, ki je šel za njim, in stopil v grob. Videl je povôje, ki so ležali tam, in prtič, ki je bil na Jezusovi glavi, a ne ob povôjih, temveč posebej zvit na drugem mestu.

Tedaj je vstopil tudi oni drugi učenec, ki je prvi prišel h grobu; in videl je in veroval. Nista še namreč razumela Pisma, da mora Gospod vstati od mrtvih.

Pomen velike noči

Praznik velike noči je praznik naše vere v Kristusa, ki je med nami kot živi Bog. Krščanski Bog ni oddaljeno božanstvo, temveč je naš prijatelj, spremljevalec, sopotnik in brat. Z nami je v vseh življenjskih situacijah, predvsem v uri trpljenja in smrti.

Naša življenjska zgodba se prepleta s Kristusovim vstajenjem. Njegovo vstajenje je zagotovilo našega vstajenja in večnega življenja.

V postnem času smo molili križev pot. Ta se ne konča pri XIV. postaji, ko Jezusa položijo v grob, ampak s tako imenovano XV. postajo, z Jezusovim vstajenjem na velikonočno jutro.

Žene in učenci so po srečanju z vstalim Gospodom postali velikonočne priče. Vsak izmed nas je Gospodov učenec. Jezus ponavlja svoje besede meni in tebi: »Vstal sem in sem še naprej z vami!«

Kako bomo praznovali?

Cerkev v Sloveniji Župnija Ljubljana Štepanja vas
Škofje vabijo, da se ob 8. uri po družinah zberemo pri velikonočnem zajtrku.

Ob 8.00 po vsej Sloveniji zvonijo zvonovi.

Televizijski prenos sv. maše ob 10.00 na TV SLO 2

Televizijski nagovor nadškofa Zoreta ob 11.38 na TV SLO 1

Papežev blagoslov Mestu in svetu (Urbi et Orbi) ob 11.55 na TV SLO 1

Video prenos svetih maš preko župnijske spletne strani bo ob 6.30, 9.15 in 10.30.

Ob 8. uri zjutraj zvonijo zvonovi v obeh cerkvah. Ob 8.00 se po družinah zberemo pri velikonočnem zajtrku.

Velikonočni zajtrk

Škofje vabijo vse vernike (družine) v Sloveniji, da se ob 8.00 zberejo na velikonočnem zajtrku in zmolijo naslednjo molitev:

Blagoslov velikonočnega zajtrka

Znamenje križa.

Oče naš.

Molimo. Nebeški Oče, blagoslovi ta velikonočni zajtrk. Naj nas velikonočni prazniki tako prenovijo, da bomo vedno bolj hrepeneli po duhovni hrani ter jo našli v tvoji besedi in sveti evharistični skrivnosti. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Protipotresna pobožnost

Na veliko noč, 12. aprila 2020, ob 20.00 bo prenos zaobljubljene protipotresne pobožnosti na Radiu Ognjišče in na nadškofovem Facebook uradnem profilu.

Foto: Marinka Čerin

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja