“V težkih trenutkih hvalímo Gospoda”, pravi papež Frančišek in nadaljuje: “Hvalno molitev se mora moliti ne samo, ko je življenje napolnjeno s srečnostjo, ampak predvsem v težkih in temnih trenutkih, ko pot postane strma. Tudi to je čas za hvaljenje. Kakor Jezus, ki v temnem trenutku hvali Očeta. Kajti naučimo se, da se preko vzpona, preko tiste naporne poti, preko tistih napornih delov, dospe do novega razgleda, do bolj prostranega obzorja. Hvaliti je kakor dihati čisti kisik: očisti ti dušo, pomaga ti gledati daleč, da ne ostaneš vklenjen v težki trenutek, v mrak težav.

“V težkih trenutkih hvalímo Gospoda.” – papež Frančišek

Zelo pomemben nauk je v tej molitvi, ki skozi osem stoletij ni nikoli nehala utripati in ki jo je sv. Frančišek sestavil ob koncu svojega življenja: Hvalnica bratu soncu ali stvarstvu.

Asiški ubožec je ni sestavil v trenutku veselja, v trenutku dobrega počutja, ampak nasprotno – sredi muk. Frančišek, že skoraj slep , je v svoji duši začutil težo samote, ki je nikoli prej ni doživel: svet se ni spremenil odkar je začel svoje oznanjevanje, še vedno je kdo, ki se pusti razjedati prepirom, in poleg tega še sluti korake smrti, ki postajajo vedno bližji. Lahko bi to bil trenutek skrajnega razočaranja in sprejetja lastnega neuspeha. A Frančišek v tistem trenutku žalosti in teme moli: “Hvaljen, moj Gospod …”. Moli s hvaljenjem. Frančišek hvali Boga za vse, za vse darove stvarstva, in tudi za smrt, ki jo pogumno imenuje sestra, sestra smrt.”

Ob prazniku Jezusovega vstajenja skupaj hvalimo Gospoda, ki je do nas resnično dober. Podarja nam naše odrešenje in spremstvo skozi celo naše življenje. Veselo praznovanje velike noči vam voščimo bratje kapucini iz Ljubljane.

Foto: Cristian Gutiérrez, LC, Cathopic (trnova krona), Il ragazzo, Cathopic (sv. Frančišek)

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja