Smo v času svetega postnega časa, hkrati pa tudi v času preizkušnje, ko nam je onemogočeno osebno srečevanje, še vedno (in toliko bolj) pa smo povabljeni k srečevanju z Božjo besedo in tudi med seboj preko poti, ki so mogoče.

Kaj je Figulus?

Ena od njih je branje in premišljevanje Božje besede po metodi »Figulus« (lat. lončar), ki je nastala na Hrvaškem (začetnik je Josip Lončar), pri nas pa jo uvaja Boštjan Hari, ki pravi: »Metoda Figulus pomaga ljudem pri osebnem srečevanju z Bogom, kot tudi v skupnosti. Pomaga spoznavati Boga, ob tem pa tudi sebe. Če se ne spoznavamo vedno globlje, v življenju ne moremo napredovati in rasti. Jezus je tisti, ki razkriva, kdo smo in kaj želi, da postanemo. Dobro je, da Sveto pismo prebiramo sami in ga premišljujemo, a ob tem je nujno, da ga prebiramo tudi v skupnosti, da ne pride do površnih ali napačnih osebnih interpretacij in razumevanja. Zato je tečaj Figulus odlična priložnost.«

Koraki metode Figulus

  1. MOLITEV K SVETEMU DUHU
  2. BRANJE ODLOMKA (počasi, tako da lahko spremljamo dogajanje),
  3. OBNOVA BESEDILA (s preprostimi besedami obnovimo slišani odlomek),
  4. PREMIŠLJEVANJE oz. MEDITACIJA (ob vprašanjih kot otroci, ki vedoželjno sprašujejo Boga; ko utihnejo naša vprašanja, se učimo prepoznavati vzgibe Svetega Duha),
  5. TIHA MOLITEV (obrnemo se k Jezusu in mu v tišini, v srcu izpovemo kratko molitev – to, kar smo na podlagi besedila odkrili, kar nas čudi, veseli …),
  6. PODELITEV Z DRUGIMI ČLANI SKUPINE (svoja spoznanja – kolikor kdo želi – delimo z drugimi),
  7. GLASNA MOLITEV (na podlagi spoznanj in prošenj se obrnemo k Bogu),
  8. MOLITEV DRUG ZA DRUGEGA (dragocena molitev, ki se odpre iz izkušnje živega srečanja z Gospodom).

Povabljeni smo, da preberemo in premišljujemo odlomek Božje besede sami oz. skupaj z domačimi (sozakoncem, otroki …). Lahko pa ob Božji besedi oblikujemo tudi takšno srečanje, ki nas bo vse bogatilo in povezovalo znotraj družin.

Po branju besedila najprej skušajte odgovoriti na vprašanja in podati svoja razmišljanja, šele nato tudi preberete komentarje*.

Lepo povabljeni, da ob branju in premišljevanju Svetega pisma tudi kaj napišete (v komentarje spodaj), da bomo tudi drugi deležni misli, odmevov, spodbud.

Vsi smo povabljeni, da smo v tem času povezani drug z drugim v molitvi, ki je tudi sicer velik del naših srečanj. Jezus tudi nas namreč spodbuja: »Bedite in molite, da ne pridete v skušnjavo! Duh je sicer voljan, a meso je slabotno.« (Mt 26,41)

Ko mine korona virus se lahko srečamo “v živo”

Ko bo zopet mogoče srečevanje, lepo povabljeni, da se nam pridružite pri srečanjih dveh skupin tečaja Figulus v Štepanji vasi. Srečujemo se vsak torek – dopoldan od 9h do 11h in popoldan od 17h do 19h. Če bo dovolj zanimanja, bomo ustanovili tudi torkovo večerno skupinico. Dobrodošli!

Naj nas na naših poteh življenja in še posebej ob druženju z Božjo besedo, spremljata Božji blagoslov in Marijino varstvo. Vse dobro in lepo pozdravljeni!

Več informacij: polona.vmusic@gmail.com

Za ta teden …

Naložite si gradivo in ga (če se da skupaj s sozakoncem, otroki) predelajte.

Povezava do gradiva – Jezus na vrtu Getsemani (Mt 26,36–46)

Hvala Poloni Vesel Mušič in Boštjanu Hariju za velikodušno deljenje Božje besede.

Foto:  MnplatypusPixabay

*Komentarji so bogati, saj je dogajanje ob Jezusovem trpljenju temeljito popisano in opisano. France Rozman , profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti, v svoji knjigi »Razloženi evangeliji« prinaša bogastvo komentarjev Božje besede, njegova knjiga »Velika noč« pa natančno opisuje dogodke Jezusovega trpljenja in vstajenja. Jezuit Silvano Fausti dopolnjuje poglede s svojega, še bolj poglobljeno teološkega vidika.

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja