Francetu Prešernu in Antonu Martinu Slomšku je bila posvečena tokratna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je 8. februarja 2020 znova do zadnjega kotička napolnila dvorano Kulturnega doma Hrušica, s tem pa ustvarjalcem in nastopajočim dala potrditev za njihov trud in vzpodbudo za naprej.

 • Čast in hkrati obveza, da nagovori zbrane, je letos pripadla župniku Mateju Štravsu. Slavnostni govornik je med drugim povedal: »Letos mineva 220 let od rojstva Franceta Prešerna kot tudi od rojstva Antona Martina Slomška. Pesnik Oton Župančič o njem zapiše: Nihče pred Prešernom, nihče za Prešernom se ne da primerjati z njim … On je zase, vse drugo je vrsta … Prešernovo delo je delo genija, je enkraten in nenadomestljiv. Vsem, ki živimo v Sloveniji, želim, da bi se znali veseliti drug drugega in se med seboj spoštovati. Naj nas naša različnost dopolnjuje in bogati. Držimo skupaj in lažje nam bo. Albert Camus pa: Brez kulture in s tem povezane svobode se zdi še tako popolna družba kot džungla. Zato je pristna ustvarjalnost darilo prihodnosti.«
 • Kot potrditev slavnostnemu nagovoru je moški pevski zbor Bizovik pod vodstvom dirigenta Ivana Kocipra zapel nekaj lepih narodnih pesmi.
 • Z vzpodbudnim aplavzom je dvorana pozdravila dolgoletnega recitatorja Igorja Semiča in prisluhnila njegovima dvema interpretacijama Slomškovih literarnih zapisov.
 • Oder je napolnila mladost in razigranost v izvedbi razigranih mažoretk pod vodstvom Brigite Kastelic.
 • Prešernovo pesem Ribič je deklamiral Janez Pogorelec.
 • Sledila je glasbeno-pevska predstava družine Primc s solistkama Evo in Elizabeto. Dvorano so napolnili s pesmijo: K tebi, sveto božje dete.
 • Prikaže se Krjavelj, nastane tišina, sliši se le pritajeno hihitanje v dvorani. Nakar priropota na oder gostilničarka Mici, ki najprej povzroči veseli špetir, da Krjavelj pobegne. Sedaj nastopi njenih pet minut za duhoviti prikaz raznih dogodkov in oseb, ki so se v preteklem letu izstopajoče obnašali v Štepanjski fari. Radi smo veseli in to so obiskovalci tudi pokazali z glasnim aplavzom.
 • Sledi prikupen par mladih plesalcev standardnega in latinsko ameriškega plesa Kaliste Švarc in Vita Smrekarja.
 • Vokalno instrumentalna skupina BI.BEND pod vodstvom Katje Anžič navduši s pesmijo Šuštarski most (priredba T. Krstič) in Kadar ljubljen si (priredba T. Krstič, T. Ban), ki poleg petja prikažejo tudi ritmične spretnosti.
 • Prikupna in neustrašna Veronika Čarman in Igor Pigac napovesta zadnji del proslave: nastop okteta Fantje izpod Golovca s skladbama Ljubezen mamina (Franc Flere) in Po rožah se pozna (Lojze Slak, Niko Zlobko). Obe skladbi je napisal naš nedavno gostujoči pisatelj Ivan Sivec.
 • Sledilo je presenečenje v zahvalo Petru Bergantu za dolgoletni trud. Bizoviški slikar in donator Franci Habič mu je v zahvalo za dolgoletno delo podaril oljno sliko Bohinja, ki je menda nastajala kar dolgo, saj se barva nikakor ni hotela posušiti.
 • Peter Bergant, pobudnik in soorganizator prireditve, se je zahvalil za darilo in vsem, ki so kakorkoli sodelovali pri tej slovesnosti, ob tem pa izrazil željo, da bo tako tudi v prihodnje. Posebna pohvala je šla mladi napovedovalki Veroniki, ki je svoj prvi nastop opravila z odliko. Pa tudi občinstvu, ki je z gromkim aplavzom poskrbelo za dobro vzdušje.
 • Zaključilo se je z vabilom na skupno praznovanje Prešernovega dne tudi v letu 2021.

Bog živi vas Slovenke,
prelepe, žlahtne rožice;
ni take je mladenke,
ki naše je krvi dekle;
naj sinov
za rod nov
iz vas bo strah sovražnikov!
(F. Prešeren)

Hvaliti svoje rajne dobrotnike,
povzdigovati njihova lepa dela
in znamenite zasluge,
nam je prav toliko dolžnost,
kakor posnemati njihove zglede.
Kdor ne časti svojih slavnih prednikov,
ne zasluži biti njih naslednik.
Hvalimo torej sloveče može, rodoljube naše,
obnavljamo njihov spomin!
(A. M. Slomšek)

(Iz knjižice Slomškove drobtinice za 8. februar)

Foto: Milan Boštele

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja