IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE IN CERKVE NA SLOVENSKEM

ZAHVALA: Pri pogrebni maši za pokojno Pavlo Vrhovec ste za potrebe župnije darovali 225,69 eur in za 11 neoznanjenih svetih maš za pokojno Pavlo. Bog povrni!

ZBIRANJE STAREGA PAPIRJA: Skavti bodo na cvetno soboto 4. aprila, zbirali star papir. Na ta dan bo kontejner za papir stal pred samostanom v Štepanji vasi. Tudi letos bo možnost, da pridejo papir iskat na vaš dom. Zbrana sredstva bodo namenjena za financiranje novega skavtskega skladišča. Vabljeni, da do dneva zbiralne akcije zbirate papir. Več informacij še sledi. Že vnaprej iskrena hvala.

POSTNI ČAS 2020 – PEPELNICA, 26. FEBRUAR: Maše na pepelnico so: v Štepanji vasi ob 8.00 in ob 19.00, v Bizoviku ob 18.00. Pri vseh mašah je tudi obred pepeljenja. Lepo vabljeni.

POSTNA POSTAVA: Postni čas, ki se začne s pepelnično sredo, nas vsako leto pripravlja na veliko noč. Naj bo to res čas milosti, duhovne poglobitve in dobrih del, ki jih bomo darovali za potrebe Cerkve in vsega sveta. Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti.

Strogi post je na pepelnično sredo (letos 26. februarja) in na veliki petek (letos 10. aprila). Ta dva dneva se enkrat do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta starosti.

Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb…), post in zdržek odpadeta.

VABIMO VAS

 • SKAVTSKA ZIMOVANJA: Volčiči: 21. –23. 2., Noviciat 21. do 23. 2., popotniki: 28.2 -1. 3.
 • DEKANIJSKI MOLITVENI DAN ZA DUHOVNE POKLICE bo v soboto, 29. februarja 2020, od 9. do 19. ure v župnijski cerkvi na Fužinah. Naša župnija moli od 15. do 16. ure. Zberemo se ob 14.45 pred cerkvijo na Fužinah. Lepo vabljeni.
 • POMLADANSKO SREČANJE ZA ČLANE ŽPS-ja, bo za naše področje nadškofije v soboto, 7. marca, ob 9. uri v zavodu sv. Stanislava. Kdor pa takrat ne more pa lahko gre tudi v soboto 21. marca. Gost srečanja bo g. Ervin Mozetič, (župnik na Markovcu pri Kopru), ki bo imel predavanje: Veselje in težave ŽPS. Lepo vabljeni.
 • VEČER Z OTTOM NEUBAUERJEM: Župnija Žale nas vasi na večer z Ottom Neubauerjem, ki bo v ponedeljek, 9. marca ob 18. 45 v cerkvi Vseh svetih na Žalah. Otto, ki na Dunaju oznanja evangelij neverujočim, nam bo spregovoril na temo: Ali je evangelij namenjeni tudi neverujočim?
 • VEČER ZA STARŠE z naslovom Dobri odnosi nas delajo srečne in zdrave bo, v torek 10. marca, ob 20. uri v dvorani župnijskega doma. Tokratno predavanje bo vodil g. Miha Ruparčič (ko je bil mlad, je živel in sodeloval v naši župniji), družinski terapevt, ki svoje bogate izkušnje in znanje pridobljeno doma in v tujini (npr. pri dr. Tini Payne Bryson, dr. Danielu Sieglu in na Inštitutu dr. Gordon Neufeld v Kanadi ) prenaša v številne družine. Miha, ki je zelo dober govornik, nam bo spregovoril tudi o pomenu varne navezanosti pri vzgoji otrok. Lepo vabljeni.
 • POSTNA POBOŽNOST v pripravi na veliko noč v Štepanji vasi je vsako postno nedeljo ob 17.30. Najprej bo križev pot, po križevem potu ob 18.00 pa maša s postnim govorom. Od prve postne nedelje (1. 3.) do cvetne nedelje (5. 4.) bo večerna maša v nedeljo ob 18. in ne bo 19. uri. Letos nas bodo obiskali naslednji postni pridigarji:
 • KRIŽEV POT ob 17.30; PRIDIGAR pri maši ob 18h: 
  1. postna nedelja, 1. 3. pevci iz vseh zborov: pridigar kapucin br. Bernard Jauk iz Škofje Loke
  2. postna nedelja, 8. 3. biblična skupina, pridigar Simon Kvaternik, župnik – Moste Fužine
  3. postna nedelja, 15. 3. člani Karitas, pridigar frančiškan Miran Špelič iz Bežigrada
  4. postna nedelja, 22. 3. po maši molitev za ozdravljenje in osvoboditev, člani ŽPS, pridigar frančiškan Peter Vrabec iz Novega Mesta
  5. postna nedelja, 29. 3 mladi, skavti, pridigar Marko Čižman, župnik v Podutiku
  cvetna nedelja, 5. 4. rožni venec po maši pasijon pri katerem poje p. Janez Ferlež

KRIŽEV POT V POSTNEM ČASU je še: v Bizoviku ob nedeljah ob 9.00, pred mašo. Križev pot med tednom bo v Štepanji vasi v petek ob 18.30. V Bizoviku bo križev pot v četrtek ob 17.30.

SODELOVANJE VEROUČENCEV PRI KRIŽEVEM POTU bo v Štepanji vasi ob petkih, v Bizoviku pa ob četrtkih ali ob nedeljah.

IZBIRA NOVIH ČLANOV ŽUPNIJSKIH PASTORALNIH SVETOV (ŽPS) bo po določilu slovenskih škofov potekale po vseh župnijah po svetih mašah na 4. postno nedeljo, 22. marca. Predstavitev novih članov ŽPS-ja župniji pa bo v nedeljo, 24. maja.

Kako bo izbira novih članov župnijskih pastoralnih svetov potekala v naši župniji?

V skladu s pravilnikom za izbiro članov župnijskih pastoralnih svetov, boste v nedeljo, 22. marca, po svetih mašah lahko obkrožili določeno število kandidatov za vaše področje župnije. Pravico do izbire članov ŽPS s kandidatne liste ima vsak župljan, ki je dopolnil 16 let ter je prejel krst, obhajilo in birmo. (5. člen). Kandidatno listo bo skupaj z župnikom pripravila posebna komisija, ki jo je izbral trenutni župnijski pastoralni svet. Ker pa si želimo, da vsi župljani sodelujete pri izbiri tistih, ki bodo na kandidatni listi, boste prihodnjo nedeljo, 1. marca, po vseh svetih mašah lahko na poseben list napisali, koga iz vašega dela župnije predlagate, da kandidira za člana ŽPS. Izmed omenjenih kandidatov bo komisija pripravila kandidatno listo za volitve, ki bodo v nedeljo 22. marca. Vsak, ki bo na kandidatni listi bo seveda dal soglasje h kandidaturi.

Koga lahko predlagate za člana župnijskega pastoralnega sveta?

Glede tega statut pravi naslednje: »Pravico biti izbran ima vsak, ki je star 16 let in je prejel krst, obhajilo in birmo in ga odlikujejo trdna vera, nravno življenje in razsodnost.« (6. člen)

Smernice, ki so nam lahko v pomoč pri izbiri novih članov župnijskega pastoralnega sveta. Na tem mestu navajam besedilo iz priročnika za izbiro članov pastoralnega sveta: »Člani župnijskega pastoralnega sveta so župnikovi najožji pastoralni sodelavci, zato od njih upravičeno pričakujemo, da bodo po sprejemu povabila k sodelovanju v župnijskem pastoralnem svetu res dejavno sodelovali v življenju župnije. Ob spremembah, s katerimi se nekatere naše župnije že soočajo, preostale pa se bodo v bližnji prihodnosti, in ki od župnika zahtevajo še več dela, je velikodušna pomoč članov ŽPS na najrazličnejših področjih dela v župniji izjemnega pomena. Ob izbiri vsakega izmed novih članov župnijskega pastoralnega sveta bodite zato še posebno pozorni na to, ali je vsak izmed predlaganih novih članov res pripravljen dejavno sodelovati v župniji ter k sodelovanju v župniji pritegniti še druge vernike. Preudarno izbiro novih članov župnijskega pastoralnega sveta nam lahko olajšajo naslednja vprašanja:

 1.  Ali je predlagana oseba praktičen kristjan?
 2. Ali predlagana oseba že dejavno sodeluje v življenju župnije oz. je pripravljena dejavno sodelovati v župniji v prihodnje? Na katerih področjih?
 3. Ali je predlagana oseba sposobna sodelovati z župnikom in drugimi župljani?
 4. Ali smo bili pri izbiri članov pozorni na starostno strukturo članov ter uravnoteženo razmerje članstva glede na moške in ženske?«

Priporočamo se, da za blagoslov pri izbiri novih članov ŽPS-ja vsi molimo.

MOLITEV ZA MODRO IZBIRO ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA: Dobri Bog, pred nami je za našo župnijo pomemben dogodek, dan, ko bomo izbirali člane župnijskega pastoralnega sveta. Pomagaj nam, da bomo v svojih bratih in sestrah po navdihu Svetega Duha prepoznali tiste, ki bodo to nalogo v naši župniji opravljali najbolje in jo bodo sprejeli z odprtim srcem in odgovornostjo. Pomagaj nam, da jim bomo tudi vsi ostali župljani pri tem odgovornem delu, vsak po svojih močeh, pomagali s svojimi darovi, in bomo tako skupaj skrbeli za bogato življenje naše župnije.

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Matjaž Maležič (planika), Aleš Čerin (Sv. Lovrenc nad Dragomerjem), splet (pepeljenje)

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja