POMEMBNO! Pri nedeljskih in prazničnih svetih mašah boste pri vhodu v cerkev in tudi pri svetih mašah zunaj oddali svojo telefonsko številko (brez imena, priimka in naslova), ki jo bomo hranili 30 dni nato pa jo bomo uničili.

SPREMEMBE V NAŠEM BRATSTVU

  • Br. Matej Nastran s 1. avgustom odhaja za predstojnika v naš samostan v Celje.
  • Br. Miro Pavšek odhaja za kaplana v Vipavski Križ.
  • Br. Primož Kovač iz Celja prihaja v naše bratstvo za predstojnika.
  • V naše bratstvo prihaja br. Luka Modic iz Vipavskega Križa, ki bo v naši župniji duhovni pomočnik.

Br. Matej Nastran je v naši župniji v nedeljo zadnjič maševal nedeljo 19. julija pri maši ob 8. uri.

Br. Miro Pavšek se bo od nas poslovil na žegnanjsko nedeljo 26. julija pri maši ob 9.15 v Štepanji vasi.

ZAHVALA: Br. Miro in br. Matej iskrena hvala za vse, kar sta storila za našo župnijo. Bog vama povrni. Br. Primož in br. Luka pa dobrodošla med nami.

IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE

Žegnanjska nedelja v Štepanji vasi bo v nedeljo 26. julija. Glavna slovesnost bo ob 9.15. Maše ob 10.30 ne bo. Zahvaljujemo se vsem, ki pomagate pri pripravi.

Krištofova nedelja bo v nedeljo, 26. julija, ko se zahvaljujemo in priporočamo Bogu za srečno vožnjo in blagoslavljamo vaše avtomobile. Za vsak srečno prevožen kilometer lahko darujete za akcijo MIVA, s pomočjo katere Misijonsko središče kupuje vozila za slovenske misijonarje. Po maši bo duhovnik na parkirišču blagoslovil vaše avtomobile. Darovali boste lahko ob blagoslovu vašega avtomobila ali pa do druge nedelje zadaj v cerkvi v nabiralnik z napisom ZA MIVO. Bog vam povrni za vaš dar. Zadaj lahko vzemite tudi nalepko in molitev za srečno vožnjo.

Praznik sv. Marije Angelske v Porcijunkuli bo prihodnjo nedeljo, 2. avgusta. Vabljeni k prejemu porcijunkulskega odpustka. Pogoji: maša in sv. obhajilo, spoved, apostolska vera, molitev po papeževem namenu in nenavezanost na greh. Možnost za sveto spoved bo tudi to soboto, 1. avgusta od 18.00 do 19.30 ure. V Bizoviku bo možnost za sveto spoved prihodnjo nedeljo od 8.30 dalje. Lepo vabljeni.

Ta teden je prva sobota v mesecu. Ob 18.00 bo fatimska pobožnost. Vabljeni k zakramentom. Bolnike po domovih bo br. Matej Štravs obiskoval ta petek, br. Klemen pa prihodnji petek.

Žegnanjska nedelja v Bizoviku pa bo v nedeljo, 2. avgusta s slovesno mašo ob 9.15, ki jo bo vodil br. Luka Modic, ki prihaja v našo župnijo. Ob lepem vremenu bo maša kot običajno zunaj pred cerkvijo. Lepo vabljeni iz vse župnije.

Delovna akcija čiščenja in urejevanja cerkve, okolice in Klančarjeve domačije v Bizoviku za žegnanjsko nedeljo bo to sredo 29. od 17.00 naprej. Lepo vabljeni. S seboj prinesite tudi orodje.

IZ ŽIVLJENJA CERKVE

32. Romanje treh Slovenij na Svete Višarje: Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi vabi 2. avgusta 2020 na 32. romanje treh Slovenij na Svete Višarje.

Več o romanju in program

Pogosta vprašanja in odgovori o bogoslužju v slovenskih cerkvah v času začasne krepitve epidemije

I. Sveta maša

1) Ali morajo oddati telefonsko številko vsi člani družine oz. skupnega gospodinjstva?

Dovolj je, da telefonsko številko odda vsaj en član družine oz. skupnega gospodinjstva.

2) Zakaj Katoliška cerkev namesto imen in priimkov ter naslovov vernikov zbira samo njihove telefonske številke?

Katoliška cerkev zbira zgolj in samo telefonske številke obiskovalcev verskih obredov iz naslednjih razlogov:

1. Imen in priimkov ter naslovov vernikov ne zbira ker to predstavlja nesorazmeren poseg v svobodo veroizpovedi iz 41 člena ustave, ki prepoveduje da bi bil kdor koli v kakšni okoli okoliščini prisiljen izpovedati svojo pripadnost določeni cerkvi oz. drugi verski skupnosti.

2. Na SŠK ocenjujemo, da je težko zagotoviti oddajo vseh želenih podatkov pred vsako sv. mašo. To še posebej velja za cerkve, ki imajo večje število obiskovalcev.

3. Ocenjujemo da bo v primeru oddaje večjega obsega podatkov prihajalo do nepotrebnih vrst in gneče pred cerkvami, kar z vidika preprečevanja epidemije ni optimalno.

4. NIJZ oz. druge institucije imajo možnost identifikacije lastnika telefonske številke in pridobiti vse potrebne podatke v primeru iskanja stikov morebitno okužene osebe.

V Katoliški cerkvi ocenjujemo, da je zbiranje zgolj telefonskih številk ustrezna oblika implementacije vladnega odloka z dne 8. julija 2020. Nova navodila je 22. julija 2020 ocenil NIJZ in k njim podal svoje soglasje.

Še več vprašanj in odgovorov najdete na tej spletni strani

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Aleš Čerin

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja