Urnik svetih maš je na tej povezavi. Urnik uradnih ur v župnijski pisarni najdete na tej povezavi

IZ ŽUPNIJE

• ZAHVALA: V nedeljo, 27. novembra na 1. adventno nedeljo, ki je tudi nedelja Karitas ste za Karitas darovali 1.193,90 eur. V imenu ubogih, ki bodo ta sredstva prejeli se vam zelo iskreno zahvaljujemo.
• ZAHVALA: Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste v soboto 4. decembra v Štepanji vasi in v Bizoviku pomagali pri organizaciji Miklavževanja. Bog povrni.
• DEL DOHODNINE LAHKO NAMENITE TUDI ZA NAŠO ŽUPNIJO: Državna uredba o namenitvi dela dohodnine za donacije ponovno daje možnost, da 1 % dohodnine ljudje namenijo posameznim župnijam Katoliške cerkve. Več informacij v zvezi z darovanjem 1 % dohodnine.
• ZAHVALA SODELAVCEM KARITAS: Naša župnijska Karitas je odprta vsak torek od 16.30 do 18.00 za brezdomce, in vsako sredo ob 16.30 do 18.00 za socialno ogrožene družine. Po pomoč na Karitas prihaja kar veliko število ljudi. Iskrena hvala vsem sodelavcem naše župnijske Karitas, za vse vaše plemenito delo, ki ga opravljate. Ker se naši sodelavci starajo, se priporočamo, da se jim pridruži še kakšen nov prostovoljec. Novi prostovoljci se lahko obrnete na tajnico naše Karitas Ivo Žnidaršič (031 845 660) ali na br. Mateja Štravsa. Dobrodošli.

• ZAHVALA DOBROTNIKOM: Iskrena hvala tudi vsem dobrotnikom naše Karitas. Hvala vsem, ki na Karitas prinašate obleke in hrano, hvala vsem, ki darujete svoje darove za Karitas v nabiralnik za Karitas v obeh cerkvah. Hvala tudi vsem, ki nam osebno prinesete svoje darove za Karitas, ter vsem, ki svoj dar nakažete na transakcijski račun naše Karitas. Naj Vam Bog vsem bogato povrne in vas blagoslovi.

Župnijska Karitas Hiša Sv. Frančiška, Mekinčeva ulica 1, 1000 Ljubljana TRR Župnijska Karitas: SI56 0206 0009 2047 606

VABIMO VAS

• PRAZNIK BREZMADEŽNE je v četrtek 8. decembra. Pripravimo svoje srce, osvobojeno greha pri sveti spovedi. Brezmadežna Marija je preroško znamenje, ki tudi nas spodbuja k prizadevanju za svobodo srca in čisto prosojnost pred Bogom. Brezmadežna je tudi zavetnica celotnega kapucinskega Reda in Slovenske kapucinske province. Pred praznikom bomo imeli pri večerni sveti maši tridnevnico, ki bo potekala od tega ponedeljka 5. do srede 7. decembra pri večerni maši v Štepanji vasi.

• MIKLAVŽEVO NEDELJO V BIZOVIKU bomo obhajali v nedeljo, 11. decembra pri maši ob 9.15. Lepo vabljeni. Prav tako bo v Bizoviku tudi sveta maša na god sv. Miklavža v torek 6. decembra ob 18. uri. Vabljeni.

MIKLAVŽEVO ROMANJE iz Štepanje vasi čez Golovec v Bizovik bo na Miklavževo nedeljo, 11. decembra, z začetkom ob 13.30.

Oprema:

  • obvezna je nedrseča obutev (najbolj primerni so lahki gojzarji z dobro narezanim podplatom),
  • zelo priporočamo pohodne palice (za starejše so obvezne),
  • obleka primerna za hojo po gozdu (da je ni škoda, če se zamaže),
  • v primeru dežja vzemi zaščito za dež (dežnik, pelerina),
  • perilo za preobleči (možnost bo v Klančarjevi domačiji).

Zbiranje in blagoslov romarjev: V Štepanji vasi pred župniščem ob 13.30.

Prošnja za pecivo: Gospodinje lepo naprošamo za pecivo, ki ga prinesite v Klančarjevo domačijo v soboto 10. 12. od 18.00 do 18.30 ali v nedeljo popoldne.

Ostalo: Obilo dobre volje in pripravljenosti za dobra dela – v duhu Svetega Miklavža (več o našem zavetniku).

Program: Med potjo bomo molili, se pogovarjali in gradili občestvo. V Bizoviku bomo v cerkvi ob 15.30 molili večernice, nato bo preprosta pogostitev. Na večernice vabljeni tudi tisti, ki ne boste mogli na pot.

KAJŽARSKA KAVICA, bo v sredo, 14. decembra ob 10.00 v Gasilskem domu. Obiskal nas bo sv. Miklavž. Lepo vabljeni.

• SPOVEDNI DAN v naši župnijski cerkvi bo v petek, 23. decembra, ves dan od 8.00 do 19.30 (razen od 12 do 13h); v Bizoviku od 16.00 do 18.00. Ta dan bo v času spovedovanja IZPOSTAVLJENO NAJSVETEJŠE.

• Maša za zakonce, ki se soočajo s preizkušnjo, ko otroka ni in ni: Lepo vabljena v Presko pri Medvodah, 10. decembra ob 18.30. uri.

Sveto mašo bo škof msgr. dr. Franc Šuštar daroval posebej za zakonce, ki hrepenijo po potomstvu.

Med mašo bo tudi pričevanje zakonskega para o njunem soočanju s preizkušnjo, ko otroka ni in ni ter molitev za dar življenja.

Vabi Zavod Neplodnost in najina rodovitnost, ki je prvi katoliški zavod namenjen zakoncem, ki se soočajo s preizkušnjo, ko otroka ni in ni. Sedež zavoda je pri frančiškanih v Mariboru.

ADVENT

MOLITEV OB ADVENTNEM VENCU

Dobri in usmiljeni Bog, blagoslovi naš adventni venec, da nas bo spremljal v dneh pričakovanja in upanja. Poživi ob njem našo vero in naše življenje usmerjaj k dobremu. Prosimo te, združi in ozdravi vse, kar je potrto in ranjeno. V naših srcih naj sveti tvoja blaga luč in iz njih prežene temo in obup. Zažarita pa naj tvoja ljubezen in upanje. Prosimo te v teh adventnih dneh, bodi z nami v našem domu, da se bomo v njem počutili varne. Sij sveč na adventnem vencu naj nas spominja na tvojo navzočnost med nami. Če si ti z nami, če si v nas, smo sposobni dojeti, da si neizmerna skrivnost. Naredi iz naše hiše dom, v katerem bomo radi prebivali. Dobri in usmiljeni Bog, Oče, Sin in Sveti Duh. Amen.

Navodilo: Navzoči so povabljeni, da povedo kakšno prošnjo, zmolite desetko rožnega venca. V družinah z osnovnošolskimi otroki lahko preberete besedilo za vsak dan iz adventnega koledarja Otroci za otroke. Oče ali mati zaključi: Gospod naj nas, naš dom in vse ljudi dobre volje blagoslovi, varuje in nas srečno pripelje v veselje nebes. Amen.

PAPEŽ NA 1. ADVENTNO NEDELJO: BRATJE IN SESTRE OSTANIMO ČUJEČI, ČAKAJOČ DA PRIDE GOSPOD.

»Dragi bratje in sestre, dober dan in lepo nedeljo želim! V evangeliju današnjega bogoslužja poslušamo lepo obljubo, ki nas uvede v adventni čas: Vaš Gospod bo prišel (prim. 24,42)«. S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na današnjo 1. adventno nedeljo.
Vaš Gospod bo prišel. To je temelj našega upanja, je to, kar nas podpira tudi v najtežjih in najbolj bolečih trenutkih našega življenja: Bog pride. Bog je blizu in pride. Tega nikoli ne pozabimo! Gospod vedno pride, nas obišče, postane bližnji in se bo vrnil ob koncu časov, da nas bo zbral v svoj objem. Ob tej besedi se vprašajmo: Kako pride Gospod? In kako ga prepoznati ter sprejeti? Na kratko se zaustavimo pri teh dveh vprašanjih.

Prvo vprašanje je: kako pride Gospod? Večkrat smo slišali reči, da je Gospod navzoč na naši poti, nas spremlja in nam govori. Morda pa zaradi raztresenosti mnogih stvari to ostane za nas samo teoretično, vemo, da Gospod pride, a tega ne živimo, ali pa si predstavljamo, da Gospod prihaja na zgovoren način, morda s kakšnim čudežnim znamenjem. Kaj so počeli v Noetovih časih? On je namreč rekel: »kakor v Noetovih časih«. Preprosto normalne in vsakdanje stvari življenja: jedli in pili so, se ženili in se možile« (v. 38). Vzemimo v obzir, da se Bog skriva v našem življenju, vedno je in je skrit v najbolj običajnih in vsakdanjih situacijah našega življenja. Ne pride preko nenavadnih dogodkov, temveč v vsakodnevnih stvareh. Gospod pride v vsakodnevne stvari, kajti On je tam in se razodeva v vsakdanjih stvareh. On je tam, v našem vsakodnevnem delu, v naključnem srečanju, v obličju osebe, ki potrebuje pomoč, tudi ko se soočamo z dnevi, ki so sivi in monotoni, ravno tam je Gospod, ki nas kliče, nam govori in navdihuje naša dejanja.

Pa vendar je še drugo vprašanje: kako prepoznati in sprejeti Gospoda? Biti moramo budni, pozorni, čuječi. Jezus nas opominja o nevarnosti, da ga ne bomo opazili in ne bomo pripravljeni za njegov prihod. Večkrat sem spomnil, kar pravi sv. Avguštin: »Bojim se Gospodovega mimohoda« (Serm. 88,14.13), kar pomeni, bojim se, da bo On šel mimo in jaz ga ne bom prepoznal! Dejansko o tistih osebah iz Noetovih časov Jezus pravi, da so jedle ter pile »in niso opazile, dokler ni prišel potop in vse odnesel« (prim. v. 39). Bodimo pozorni na to, da niso nič opazile. Njene stvari so jih toliko prevzele in niso opazile, da prihaja povodenj. Jezus namreč pravi, da ko bo On prišel bosta dva na polju: eden bo sprejet, drugi puščen (v. 40). V čem je razlika? V kakšnem smislu? Preprosto, eden je bil čuječ, čakal je, sposoben opaziti Božjo navzočnost v vsakdanjem življenju, drugi pa je bil raztresen, lahkotno je živel, kot da ni nič in ni nič opazil.

Dragi bratje in sestre, med tem adventnim časom pustimo, da nas strese iz otrplosti in se zbudimo iz spanja! Poskušajmo se vprašati: se zavedam tega, kar živim, sem pozoren, sem čuječ? Skušam prepoznati Božjo navzočnost v vsakdanjih situacijah, ali pa sem raztresen ali pa me kdaj premagajo stvari? Če danes ne opazimo njegovega prihoda, bomo nepripravljeni, ko bo prišel ob koncu časov. Zato bratje in sestre ostanimo čuječi, čakajoč, da pride Gospod, čakajoč, da se Gospod približa, kajti On je, zato ga pozorno čakajmo.

Sveta Devica, Žena pričakovanja, ki je znala razbrati Božji mimohod v svojem preprostem in skritem življenju v Nazaretu in ga je sprejela v svoje telo, naj nam pomaga na tej poti biti pozorni v čakanju Gospoda, ki je med nami in gre mimo.

Papež Frančišek v začetku adventa: Vstopili smo v advent, ki je čas pričakovanja in upanja ter je poln bogate vsebine. Jezus napoveduje temačne dogodke in stiske, vendar nas hkrati vabi, naj se ne bojimo. Ne strah, ampak budnost, čuječnost je prava drža pričakovanja Gospodov-ega prihoda, je ob tem poudaril sveti oče. Zakaj? Ker bo šlo vse dobro? Ne, ampak zato, ker se bo Jezus vrnil, kot je to obljubil, je dodal.

Kako varovati srce pred lenobo? Ustavil se je tudi ob pomembnem vidiku krščanskega življenja, to je budnosti, povezani s pozor-nostjo. »Danes je torej dobra priložnost, da se vprašamo, kaj bremeni moje srce, kaj bremeni mojega duha, zakaj sedim v fotelju lenobe. Žalostno je videti kristjane v fotelju! Katera mlačnost me hromi, katere so razvade, ki me tiščijo k tlom in mi preprečujejo, da bi dvignil glavo? Sem pozoren ali sem ravnodušen do bremen, ki obtežujejo ramena bratov? Ta vprašanja so dobra za nas, saj nam pomagajo varovati srce pred lenobo.«

Tudi ob naporih ne zanemarjajmo molitve Papež Frančišek je opozoril na še eno bistveno sestavino budnosti – molitev. Molitev je tista, ki ohranja svetilko srca prižgano. Še posebej takrat, ko čutimo, da je naše navdušenje uplahnilo, ga molitev ponovno podžge, saj nas pripelje nazaj k Bogu, v središče stvari. Molitev prebudi dušo iz spanja in jo usmeri na sam namen našega obstoja. Tudi v najbolj napornih dneh ne zanemarjajmo molitve, je še spodbudil sveti oče.« (Papež Frančišek, Rim 27. 11. 2022)

Vir: Vatican news

br. Matej Štravs

Foto: Aleš Čerin (Sveti Tomaž v vasi Vrsnik, freska Sv. Miklavža, Božja mati Marija)

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja