NOVO VEROUČNO LETO 2020 – 2021

Dragi starši in otroci! Kakor trenutno kaže, bo verouk ob ustreznih omejitvah lahko potekal po ustaljenem redu. Takoj, ko s strani škofov glede verouka dobimo točna navodila, vas bomo obvestili. Navodila bodo objavljena na župnijski spletni strani.

Vljudno vas prosimo, da izvenšolske dejavnosti (krožki, šport in glasbeno šolo) skušate uskladiti z veroukom. Če so kakršne koli težave pri tem, se obrnite na kateheta ali župnika. Verjamemo, da bomo za vsakega otroka našli ustrezen skupni dogovor.

K celostni verski vzgoji in duhovnemu življenju spada tudi nedeljska sveta maša. Lepo ste povabljeni, da se jo vsako nedeljo udeležite.

VEROUČNI PRIPOMOČKI:

 • Za vse razrede: LITURGIČNI ZVEZEK (2,90€) in knjiga.
 • V letošnjem letu pri verouku od 4. do 8. razreda ne bomo imeli delovnih zvezkov. Otroci naj k verouku prinesejo A5 črtasti zvezek, v katerega bodo pisali domače naloge.
 • V Štepanji vasi naj imajo otroci s seboj copate.
 • Priporočamo se vam za prispevek 20,60€ (na družino) za vzdrževanje in ogrevanje župnijskega doma in drugih veroučnih prostorov. S tem prispevkom pokrijemo približno 10 odstotkov stroškov v zvezi z veroukom (elektrika, ogrevanje, čiščenje prostorov in drugi stroški). Ostalo se pokrije z darovi vseh vernikov, ki prihajajo v našo župnijsko cerkev. Bog povrni za vaš dar.

SEZNAM UČBENIKOV IN DELOVNIH ZVEZKOV:

 • 1. razred: Praznujmo in se veselimo učbenik 10,50 €, skupaj 34,00 €
 • 2. razred: Praznujmo z Jezusom učbenik 10,5 €, skupaj 34,00 €
 • 3. razred: Verouk po Montessori pedagogiki, Kateheza dobrega Pastirja skupaj 23,50 €, ni učbenika in delovnega zvezka
 • 4. razred: Pot v srečno življenje 8,5 €, skupaj 32,00 €, sami kupite A5 zvezek
 • 5. razred: Znamenja na poti k Bogu 8,50 €, skupaj 32,00 €, sami kupite A5 zvezek
 • 6. razred: Skupaj v novi svet 8,50 €, skupaj 32,00 €, sami kupite A5 zvezek
 • 7. razred: Kdo je Ta? 8,50 €, skupaj 32,00 €, sami kupite A5 zvezek
 • 8. razred: V življenje 8,50 €, skupaj 32,00 €, sami kupite A5 zvezek
 • 9. razred: po dogovoru

VERSKE REVIJE ZA VEROUČENCE:

 • Otrokom v nižjih razredih priporočamo revijo MAVRICA. Letna naročnina je 39,90 € – 10 številk (posamezna številka 3,70 €).
 • Višjim razredom (6. – 9. r.), mladim in študentom, priporočamo ali revijo NAJST, letna naročnina je 27,00€; posamezna številka 4,50€ ali OGNJIŠČE, posamezna številka 3,00 €.
 • Prijavnice za Mavrico in Najst boste prejeli ob vpisu in si jo boste lahko sami naročili na dom.

VPIS K VEROUKU:

 • ZAČETEK: 14. september 2020 (po drugi nedelji v mesecu septembru)
 • KDAJ IN KJE: Vpis in nakup liturgičnih zvezkov ter novih veroučnih knjig in delovnih zvezkov pa bo od 7. do 11. septembra, od 16. do 18. ure v pisarni. V kolikor bo vreme primerno, bo zaradi korona virusa vpis potekal pod nadstreškom na samostanskem vrtu. Tja pridete po levi strani samostana.
  Pomembno! Otroci imajo lahko pri verouku seveda tudi rabljeno knjigo, ki so si jo sposodijo pri znanem starejšem veroučencu.
 • VPIS OTROK V 1. RAZRED: Starši prinesite s seboj družinsko knjižico, kjer je vpisan krst vašega otroka. Če je nimate ali, če je bil otrok krščen v drugi župniji, prinesite od župnije krsta potrdilo o krstu vašega otroka ali kopijo krstne plakete.
 • OSNOVNOŠOLCI iz višjih razredov, ki še niso hodili k verouku in bi želeli obiskovati verouk, se s starši oglasite pri župniku br. Mateju Štravsu in boste zvedeli, kako se vaš otrok lahko vključi k verouku. Vabljeni!

TERMINI IN KATEHETI:

SKUPINA ŠTEPANJA VAS BIZOVIK
Predšolski otroci* ponedeljek 16.30; II. nadstropje, knjižnica; Mina Božič Skupaj z otroki iz Štepanje vasi
1. razred torek 16.15; II. nadstropje, knjižnica; Helena Crček ponedeljek, 16.15; učilnica nad zakristijo; Helena Crček
2. razred sreda 16.15, II. nadstropje; knjižnica; Mina Božič sreda 17.30; učilnica nad zakristijo; Mina Božič
3. razred torek 17.15 – 18.15; atrij, 1. učilnica pritličje; s. Petra Mohorko, Špela Škulj, Teja Černe, br. Matej Štravs v 3. razredu vsi otroci hodijo v Štepanjo vas; torek 17.15 – 18.15; atrij, 1. učilnica pritličje; s. Petra Mohorko, Špela Škulj, Teja Černe, br. Matej Štravs
4. razred ponedeljek 17.30; 1. učilnica II. nadstropje; s. Tina Čerin ponedeljek 16.15; Klančarjeva domačija; s. Tina Čerin
5. razred sreda 16.15; 1. učilnica, I. nadstropje; Robert Farič sreda 17.30; Klančarjeva domačija; Robert Farič
6. razred torek 16.00; 1. učilnica, II. nadstropje; br. Matej Štravs četrtek 16.15; Klančarjeva domačija; br. Matej Štravs
7. razred torek 18.00; 1. učilnica, I. nadstropje; br. Matej Štravs četrtek 17.05; Klančarjeva domačija; br. Matej Štravs
8. razred četrtek 16.15; 1. učilnica, I. nadstropje; br. Luka Modic torek 16.00; Klančarjeva domačija; br. Luka Modic
9. razred četrtek 17.05; 1. učilnica, I. nadstropje; br. Luka Modic torek 17.05; Klančarjeva domačija; br. Luka Modic

SPRIČEVALA IN VARSTVO PODATKOV:

 • Ob vpisu prinesite podpisano spričevalo. Če spričevala od lanskega leta še niste prevzeli ob zaključku veroučnega leta, ga boste v vpogled dobili pri vpisu. Takrat ga boste podpisali in vrnili.
 • V skladu z Evropsko uredbo o varstvu osebnih podatkov vas bomo za tiste otroke, ki jih boste prvič vpisali k verouku prosili, da podpišete obrazec, s katerimi dovolite uporabo osebnih podatkov v pastoralne namene (obhajilo, birma, za obveščanje staršev o sestankih).

TERMINI ZA OSTALE SKUPINE:

 • Knjižnica za veroučence: Zaradi korona virusa letos ne bo knjižnice.
  Ministranti bodo z rednimi srečanji začeli oktobra.
 • Srečanja za srednješolce se začnejo po dogovoru z br. Lukom.
 • Srečanja za oratorijske animatorje bodo predvidoma ob nedeljah ob 18.00 – začetek ob koncu septembra.
 • Skavti začnejo srečanja v oktobru.

BOG IMA PRIPRAVLJENE ČUDOVITE NAČRTE ZA VSE NAS

V letošnjem letu se srečujemo z mnogimi vprašanji, s katerimi se prej nismo ubadali. Sprašujemo se, zakaj in kako je prišla nova bolezen med nas? Bom morda zbolel tudi jaz? Bom moral v karanteno ali v samo-izolacijo? Bom mogoče nevede koga okužil? Bodo zboleli ali celo umrli bližnji, ki jih poznam? Če bo cepivo, ali naj se cepim ali ne? Kako bo pozimi s s šolo, z veroukom, s službo, s sveto mašo? Nas bo doletela še gospodarska kriza? Kdaj se bo bolezen končala?

Vsekakor veliko vprašanj, pa malo odgovorov. Odgovore na ta vprašanja iščemo skupaj in seveda tudi vsak zase. Iz izkušenj lastnega življenja vemo, da smo ljudje prilagodljivi in da se vedno znova učimo živeti v novih razmerah. Ko pogledamo v svoje življenje, vidimo, da smo šli že čez veliko sprememb in se ob tem naučili veliko novega. Ob vsem pa je za nas verne ljudi najbolj osrečujoče dejstvo, da ima Bog za nas tudi v tej situaciji pripravljene čudovite načrte. Bog zagotovo čisto od blizu bedi nad nami in uslišuje naše prošnje. Z nami je sočuten in nas uči, naj bomo sočutni do drugih.

V Jeremijevem pismu izgnancem beremo tele čudovite besede: »Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori GOSPOD: načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje. Klicali me boste in prihajali molit k meni in vas bom uslišal. Iskali me boste in me boste našli. Ko me boste iskali z vsem srcem, se vam bom dal najti, govori GOSPOD« (Jer 29,11-14).

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Aleš Čerin

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja