IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE

ZAČETEK VEROUKA: V tem tednu smo začeli z veroukom. Pri verouku bomo upoštevali navodila slovenskih škofov in priporočila NIJZ-ja. Prosimo vas, da k verouku prihajajo le otroci, ki so zdravi.

V letošnjem šolskem letu bomo imeli le sestanke za starše birmancev in prvoobhajancev za starše ostalih razredov pa ne. Za vsa vprašanja in predloge smo vam kateheti na razpolago pred in po verouku (zunaj), po telefonu in po elektronski pošti.

Vabimo vas, da tudi vi v svoji okolici spodbudite starše, ki še oklevajo, ali vpisati ali ne vpisati otroke k verouku, da otroke vpišejo k verouku. Če kdo še ni vpisal otroka k verouku, naj ga čim prej vpiše v uradnih urah v župnijski pisarni.

OTROCI, KI SE BODO NA NOVO PRIDRUŽIL VEROUKU V VIŠJIH RAZREDIH: Tudi letos bomo v primeru, da bo dovolj zanimanja pri verouku imeli posebno skupino za otroke, ki se bodo k verouku na novo pridružili v višjih razredih. Če poznate, kakšno družino, v kateri imajo osnovnošolske otroke od 3. do 9. razreda, pa bi se želeli pridružiti verouku, se lahko obrnete na župnika. Ti otroci bodo hodili k rednemu verouku poleg tega pa se bomo še nekaj krat srečali v posebni skupini.

PREDŠOLSKI VEROUK: Zaradi korona virusa in premajhnega zanimanja smo se odločili, da letos ne bo predšolskega verouka.

KATEHETSKI MAŠI – maši za blagoslov v tem veroučnem in šolskem letu, bosta prihodnjo nedeljo, 27. septembra ob 9.15 v Štepanji vasi in ob 9.15 v Bizoviku. Ob lepem vremenu bosta ti maši zunaj. Lepo vabljeni!

KATEHUMENI – UVAJANJE ODRASLIH V KRŠČANSTVO: Katehumeni preteklega leta: V teh dneh se bo ponovno začela srečevati skupina katehumenov, ki se je lansko šolsko leto pripravljala na prejem zakramentov, pa smo zaradi korona virusa srečanja prekinili. Člani te skupine bodo zakramente prejeli v drugi polovici oktobra.

Katehumeni tega veroučnega leta: Tudi letos bomo imeli v župniji skupino odraslih katehumenov, ki se bodo pripravljali na zakramente: krst, obhajilo in birmo. Kar nekaj kandidatov, ki se bodo v letošnjem letu pripravljali na zakramente uvajanja v krščanstvo že imamo. Če poznate kakšnega odraslega, ki nima katerega od teh zakramentov in bi ga želel prejeti, se obrnite na br. Mateja Štravsa. Srečanja se bodo začela v sredo, 21. oktobra ob 18. uri. Če bo treba bomo termin prilagodili. K skupini se lahko pridružite tisti župljani, ki bi želeli poglobiti svojo vero. Vabljeni.

BIRMA: Danes je v naši župniji birma. Med nami je bil birmovalec nadškof Stanislav Zore, ki je 17. mladim podelil zakrament svete birme. Vse birmance priporočamo v vaše molitve.

VESELA NOVICA: V našo bratsko skupnost je v teh dneh prišel naš ponovinec br. Ambrož Brezovšek, ki je v zadnjih letih preživel svoja vzgojna in študijska leta v naših samostanih v Italiji (Lendinara, Tortona, Milano). Sedaj bo nadaljeval s študijem na Teološki fakulteti v Ljubljani. Br. Ambrož bo imel večne obljube prihodnjo nedeljo 27. 9. ob 17. uri v župnijski cerkvi sv. Jerneja v Vojniku. Priporočamo ga v vaše molitve. Br. Ambrož veselimo se te. Dobrodošel med nami!

VABIMO VAS

ROMARSKI SHOD OB GODU SV. PATRA PIJA BO V SOBOTO 26. 9. V KAPUCINSKEM SAMOSTANU V ŠKOFJI LOKI.
Program romarskega shoda:

 • 8.00 sveta maša z nagovorom, ki jo bo vodil br. Vlado Kolenko, sledi sobotna pobožnost k sv. Piju z litanijami
 • od 10.00 do 15.30 – skupine molijo pred Najsvetejšim
 • 15.30 pričevanja
 • 16.30 rožni venec s »Pijevo pesmijo«
 • 17.00 slovesna romarska maša, ki jo bo vodil g. Franci Trstenjak.

Lepo vabljeni!

NOVI BRALCI: Vabimo vas, da se na novo pridružite skupini bralcev Božje besede. Bralci pridete na vrsto za branje približno enkrat mesečno pri nedeljskih svetih mašah. Javite se gospe Mateji Šuškovič (041 715 433) ali br. Mateju Štravsu.

ČIŠČENJE ŽUPNIJSKE CERKVE: Prav tako vabimo nove prostovoljce, ki bi bili pripravljeni enkrat mesečno čistiti župnijsko cerkev. Javite se gospe Miri Škufca (030 520 025), ali br. Mateju Štravsu. Bog povrni vsem, ki čistite naši cerkvi.

LIKANJE CERKVENIH PRTOV: Do sedaj sta cerkvene prte v Štepanji vasi likali gospa Marija Velečič in gospa Lojzka Miklavec. Gospa Lojzka zaradi starosti ne more več opravljate tega prostovoljnega dela. Za njeno dolgoletno požrtvovalno delo, se ji iskreno zahvaljujemo. Zelo bomo veseli, če se lahko namesto gospe Lojzke javi kakšna gospa, ki bi bila pripravljena gospe Mariji pomagati pri likanju cerkvenih prtov v Štepanji vasi. Javite se br. Mateju Štravsu.

BIBLIČNA SKUPINA: Ponovno se redno vsako sredo ob 20. uri v prvi učilnici v 1. nadstropju v župnijskem domu srečuje biblična skupina. Letos jo vodi br. Primož Kovač. Lepo vabljeni.

VEROUK ZA SREDNEJŠOLCE: Vsak četrtek ob 18. bo v kuhinji župnijskega doma potekal verouk za srednješolce in 9. razred, ki ga bo vodil br. Luka Modic. Prvo srečanje bo ta četrtek 24. septembra. Lepo vabljeni! Animatorji pa se bodo občasno srečevali ob nedeljah zvečer.

25. nedelja med letom Z VESELJEM SE VRNIMO K EVHARISITIJI

Iz pisma o obhajanju bogoslužja med in po pandemiji COVID-19, ki ga je predsednikom škofovskih konferenc Katoliške cerkve poslal prefekt kongregacije za bogoslužja kardinal Robert Sarah.

»Takoj pa, ko bodo okoliščine to dopuščale, se je treba nujno in neodložljivo vrniti k normalnosti krščanskega življenja, v katerem je cerkvena stavba kot dom, obhajanje bogoslužja, zlasti evharistije, pa kot »vrhunec, h kateremu teži delovanje Cerkve, in hkrati vir, iz katerega izvira vsa njena moč«.

Zavedajoč se dejstva, da Bog nikdar ne zapusti človeštva, ki ga je ustvaril, in da tudi najhujše preizkušnje lahko rodijo sadove milosti, smo sprejeli oddaljenost od Gospodovega oltarja kot čas evharističnega posta, koristnega za ponovno odkritje njegovega življenjskega pomena, lepote in neizmerne dragocenosti. Takoj ko bo mogoče, pa se moramo vrniti k evharistiji z očiščenim srcem, z obnovljenim začudenjem, s povečano željo, da bomo srečali Gospoda, da bomo z njim, da ga bomo prejeli, da bi ga nesli bratom s pričevanjem življenja, polnega vere, ljubezni in upanja.

 • Kratek izraz povzema veliko bogastvo odtenkov in pomenov, ki se danes ponujajo naši meditaciji:
  Ne moremo živeti kot kristjani, ne da bi bili deleži žrtve Križa, v kateri se Gospod Jezus daje brez zadržkov, da bi s svojo smrtjo rešil človeka, ki je umrl zaradi greha; Odrešenik pridružuje sebi človeštvo in ga vodi nazaj k Očetu; v objemu Križanega najde luč in tolažbo vsako človeško trpljenje;
 • Ne moremo brez evharistične gostije, Gospodove mize, h kateri smo povabljeni kot sinovi in bratje, da bi prejeli istega vstalega Kristusa, navzočega v telesu, krvi, duši in božanstvu, v tistem nebeškem Kruhu, ki nas podpira v veselju in naporih zemeljskega romanja;
 • Ne moremo brez krščanske skupnosti, Gospodove družine: potrebno je, da srečamo brate, ki z nami delijo Božje otroštvo, bratstvo s Kristusom, poklicanost in iskanje svetosti in odrešenja njihovih duš v bogati različnosti let, osebnih zgodb, karizem in poklicev;
 • Ne moremo brez Gospodove hiše, ki je naša hiša, brez svetih krajev, kjer smo se rodili v veri, kjer smo odkrili previdnostno Gospodovo navzočnost in odkrili njegov usmiljeni objem, ki dviga padle, kjer smo posvetili svojo poklicanost redovniški hoji za Njim ali poročenosti, kjer smo prosili in se zahvaljevali, se veselili in jokali, kjer smo Očetu zaupali svoje drage, ki so dopolnili svoje zemeljsko romanje;
 • Ne moremo brez Gospodovega dneva, brez nedelje, ki daje luč in smer zaporedju delovnih dni ter družinskim in družbenim odgovornostim.«

Celotno pismo je objavljeno na župnijski spletni strani.

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Aleš Čerin (cerkev sv. Marka v Vrbi), Miro Meden (Jalovec)

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja