IZ ŽUPNIJE

Urnik svetih maš je na tej povezavi. Urnik uradnih ur v župnijski pisarni najdete na tej povezavi. Dar za sveto mašo od 1. septembra dalje znaša 23 eur.

 • OD OKTOBRA DALJE NE BO VEČ SVETIH MAŠ ZUNAJ ob nedeljah ob 9.15 na travniku v Štepanji vasi in ob nedeljah ob 9.15 Bizoviku pred cerkvijo, ampak bodo te maše v cerkvi.

 • SVETE MAŠE MED TEDNOM: Od 1. septembra dalje so v Štepanji vasi ponovno sv. maše od torka do petka ob 8. uri zjutraj. Po maši je češčenje do 9.00.

• BIRMA: Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste včeraj pomagali pri pripravi svete birme. Zakrament svete birme je prejelo 22 birmancev. Verouk za birmance je v četrtek ob 18.00 v kuhinji župnijskega doma.

• VABIMO VAS, DA MOLITE ZA BIRMANCE: Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni. Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo – in prenovil boš obličje zemlje. Molimo. Bog naš Oče, Sveti Duh nas razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in vselej radi sprejemali njegove spodbude. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

NOVO VEROUČNO LETO

Tisti, ki še niste vpisali svojih otrok k verouku ste vabljeni, da to storite v tem tednu v času uradnih ur v župnijski pisarni. Katehetska nedelja je danes v nedeljo 25. septembra.

Urnik verouka in seznam katehetov je objavljen na tej povezavi.

OSNOVNOŠOLCI iz višjih razredov, ki še niso hodili k verouku in bi želeli obiskovati verouk, se s starši oglasite pri župniku br. Mateju Štravsu in zvedeli boste, kako se vaš otrok lahko vključi k verouku. Vabimo vas, da postanete misijonarji in za verouk navdušite še druge otroke, ki še ne hodijo k verouku!

VABIMO VAS

• VABLJENI NA SHOD V PODPORO DRUŽINI PRED PARLAMENT V TOREK, 27. 9. ob 17.00. Kot že veste bo v teh dneh slovenski parlament spreminjal družinski zakonik, ki bo na področju zakonodaje izenačil tradicionalne družine z istospolnimi skupnostmi. V Sloveniji se želi razvrednotiti vlogo in pomen mame in očeta za otroka, češ da mame in očeta otrok ne potrebuje. Poleg tega hočejo uvesti LGBT posvojitve otrok ter v vrtce in šole vzgojo, ki vključuje spreminjanje spola in spolne usmerjenosti pri otrocih. Učbenik Ljubezen je ljubezen za šole imajo že pripravljen, in si ga lahko pogledate na internetu. Vsi vemo, da to ni prav. Te spremembe nasprotujejo Svetemu pismu in so zelo škodljive za otroke. To kažejo tudi izkušnje iz tujine. Prav je, da kot kristjani pokončno množično javno pokažemo medijem in najbolj odgovornim v državi, da se s tem ne strinjamo. V ta namen se ta torek, 27.9., ob 17.00 pred Državnim zborom organizira Velik družinski shod za zaščito otrok in družin. Vabljeni, da se tudi iz naše župnije tega shoda udeleži čimveč ljudi, ker gre res za usodne eksperimente v škodo otrok in družin. Zaščita naših otrok in vnukov je naša očetovska in materinska dolžnost. Lepo vabljeni na shod pred parlament.

• BOLNIKE po domovih na Gmajni, v Hrušici in v Bizoviku bomo obiskovali že ta petek. Bolnike v Štepanjskem naselju pa prihodni petek. Če veste za kakšno starejšo osebo, ki bi si želela obisk duhovnika nam to poročite.

• VABIMO VAS NA POHOD ZA ŽIVLJENJE, ki bo na Prešernovem trgu v Ljubljani v soboto, 1. oktobra 2022, ob 9.30. Na pohod se je potrebno prijaviti, kar lahko storite na tej povezavi.

Zakaj je pomembno, da pridemo na Pohod za življenje? Zato, ker je to odlična preventiva za naše otroke, vnuke in druge sorodnike, da se bodo izognili tragični izkušnji splava. Program bo lep, pester in živopisen, na kožo pisan vsem generacijam. Zato res prav vsi dobrodošli. Pohod za življenje je enkratna priložnost v letu, da javno pokažemo, da nam gre za pravico do življenja nerojenih otrok, da se zavzemamo za pomoč mamam in očetom v stiski, tako da bi vsi spočeti otroci lahko zagledali luč dneva in lepoto sveta.

• TRIDNEVNCA PRED PRAZNIKOM SV. FRANČIŠKA bo od te sobote 1. do ponedeljka 3. oktobra pri večerni sveti maši v Štepanji vasi. Prihodnji ponedeljek bomo pred večerno mašo obhajali Tranzitus – spomin smrti sv. Frančiška. Prihodnji torek pa bomo pri vseh mašah obhajali praznik sv. Frančiška.

• ZAČETEK SKAVTSKEGA LETA ZA NAŠ STEG LJUBLJANA 4 bo prihodnjo nedeljo 2. oktobra ob 16.30 na župnijskem travniku. Ob 17.00 bo sveta maša. Po maši bodo srečanje posameznih skupin in sestanki za starše. V primeru slabega vremena bo sveta maša v župnijski cerkvi, srečanja in sestanki pa v župnijskem domu.

• PRAZNOVANJE SV. TERZIJE DETETA JEZUSA V ŽUPNIJI KODELJEVO bo to soboto 1. in nedeljo 2. oktobra. V soboto, 1. oktobra, bo potekalo celodnevno češčenje Najsvetejšega od 9.00 do 12.00 in od 15.00 do 18.45. Ob 19.00 bo sklep češčenja in romarski shod s sveto mašo. V nedeljo, 2. oktobra, bo župnijsko žegnanje. Ob 9.00 bo sveta maša z glasbeno skupino PESEM TISOČERIH ZVONOV.

ŽUPNIJSKO ROMANJE V MEDŽUGORJE od 7.10. – 9.10.2022

Cerkev Sv. Jakoba Medžugorje Foto: Aleš Čerin

– Odhod: V petek 7. 10. zjutraj ob 5h izpred kapucinskega samostana v Štepanji vasi. Vrnemo se v nedeljo 9. 10. 2022 proti večeru.
– Vodenje: Romanje bo vodila, naša župljanka Petra Černivec. Duhovno vodenje romanja bo imel župnik br. Matej Štravs.
– Okvirni program: Križev pot na Križevcu, molitev na Hribu prikazovanj, pričevanje, večerni program s sveto mašo in češčenjem Križa in Najsvetejšega in še več. Bo tudi možnost za sveto spoved.
– Prenočevanje: Spali bomo v penzionu Kika, ki je 3 minute oddaljen od cerkve v Medžugorju.
– Cena: 120 eur (avtobus in polpenzion). Akontacija ob prijavi je 50€, s tem je tudi potrjena tudi rezervacija romanja. V primeru podražitve goriva, bo cena temu primerno tudi višja.
– PCT: Trenutno PCT pogoji niso potrebni.
– PRIJAVE: Prijavite se čim prej v času uradnih ur v župnijski pisarni. V primeru, da ne bo dovolj prijav iz domače župnije, bomo na romanje povabili še druge vernike. Trenutno je prijavljenih 37 romarjev. Trenutno je še deset prostih mest. Vabljeni, da se prijavite še ostali.

• KATEHUMENI – UVAJANJE ODRASLIH V KRŠČANSTVO: Tudi letos bomo imeli v župniji skupino odraslih katehumenov, ki se bodo pripravljali na zakramente: krst, obhajilo in birmo. Kar nekaj kandidatov, ki se bodo v letošnjem letu pripravljali na zakramente uvajanja v krščanstvo, že imamo. Če poznate kakšnega odraslega, ki nima katerega od teh zakramentov in bi ga želel prejeti, se obrnite na br. Mateja Štravsa. Srečanja se bodo začela v sredo, 19. oktobra ob 18. uri. Če bo treba, bomo termin prilagodili. K skupini se lahko pridružite tudi tisti župljani, ki bi želeli poglobiti svojo vero. Vabljeni.

ZBIRANJE POMOČI ZA UKRAJINO

1. DENARNA POMOČ: Slovenska Karitas nadaljuje z zbiranjem denarnih sredstev za Ukrajino na: Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870, Koda namena: CHAR. Položnice bodo v tem tednu na voljo na vseh poštah in po župnijah.

2. SMS darovanje: Prispevek v ta namen višini 5 € je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

3. MATERIALNA POMOČ: V posebno košaro v cerkvi, kjer piše pomoč za Ukrajino, lahko darujete hrano, ki ima daljši rok trajanja in ni zaprta v stekleni embalaži.

PRVA SEJA V POSTOPKU ZA RAZGLASITEV ZA BLAŽENO MAGDALENO GORNIK

Na praznik Povišanja sv. Križa, 14. septembra 2022, je bila na nadškofiji v Ljubljani prva seja v postopku za beatifikacijo Magdalene Gornik. Sejo je vodil pomožni škof in generalni vikar dr. Franc Šuštar. Na prošnjo postulatorja msgr. mag. Francija Petriča je nadškof msgr. Stanislav Zore potem, ko je prejel dovoljenje Dikasterija za svetnike iz Rima, odprl škofijski postopek. Seje so se udeležili člani sodnega zbora in zgodovinske komisije, ki so izrekli prisego, da bodo skrbno opravljali zaupano nalogo, in da ne bodo »govorili ali storili ničesar, kar bi moglo škodovati resnici ali pravičnosti«. Navzoči so bili tudi duhovniki iz župnij, s katerimi je bila povezana Božja služabnica Magdalena Gornik, ali imajo vlogo v tem procesu.

Več na tej spletni strani.

ŠE NEKAJ SLIK O BIRMI

br. Matej Štravs

Foto: Lojze Mušič (vse slike o birmi), Pixabay (novorojeni)

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja