IZ ŽUPNIJE

Urnik svetih maš je na tej povezavi. Urnik uradnih ur v župnijski pisarni najdete na tej povezavi. Dar za sveto mašo od 1. septembra dalje znaša 23 eur.

• OD OKTOBRA DALJE NI  VEČ SVETIH MAŠ ZUNAJ ob nedeljah ob 9.15 na travniku v Štepanji vasi in ob nedeljah ob 9.15 Bizoviku pred cerkvijo, ampak bodo te maše v cerkvi.

• VEROUK: Tisti, ki še niste vpisali svojih otrok k verouku ste vabljeni, da to storite v tem tednu v času uradnih ur v župnijski pisarni. Urnik verouka in seznam katehetov je objavljen na tej povezavi.

OSNOVNOŠOLCI IZ VIŠJIH RAZREDOV, ki še niso hodili k verouku in bi želeli obiskovati verouk, se s starši oglasite pri župniku br. Mateju Štravsu in zvedeli boste, kako se vaš otrok lahko vključi k verouku. Vabimo vas, da postanete misijonarji in za verouk navdušite še druge otroke, ki še ne hodijo k verouku!

VABIMO VAS

• PRAZNOVANJE SV. TERZIJE DETETA JEZUSA V ŽUPNIJI KODELJEVO in žegnanjska nedelja je to nedeljo 2. oktobra. Ob 9.00 bo sveta maša z glasbeno skupino PESEM TISOČERIH ZVONOV.

• ZAČETEK SKAVTSKEGA LETA je to nedeljo, 2. oktobra ob 16.30 na župnijskem travniku. Ob 17.00 bo sveta maša. Po maši bodo srečanje posameznih skupin in sestanki za starše.

• ROŽNOVENSKA NEDELJA in MESEC ROŽNEGA VENCA:
– Rožnovenška nedelja je to nedeljo, 2. oktobra.
– Praznik rožnovenske matere Božje je petek, 7. oktobra. Vabljeni k rožnemu vencu in maši.
– Oktober je mesec rožnega venca. V mesecu oktobru radi molimo rožni venec, vsaj eno desetko na dan. V cerkvi molimo rožni venec pol ure pred mašo. Molimo ga tudi doma.

• PRAZNIK SV. FRANČIŠKA ASIŠKEGA je ta torek, 4. oktobra. Pred praznikom bomo imeli v Štepanji vasi tridnevnico pri večernih svetih mašah. Tridnevnica poteka od sobote 1. do ponedeljka 3. oktobra. Na predvečer praznika, v ponedeljek 3. oktobra, bo pri maši tranzitus – poročilo o smrti sv. Frančiška. Na sam praznik, v torek, 4. oktobra, ste še posebej lepo vabljeni k slovesni večerni maši ob 19.00, po maši pa na bratsko srečanje v naš kapucinski samostan. Dobrodošli!

• SPOMINSKA MAŠA ZA VSE ŽALUJOČE bo ta četrtek, 6. oktobra ob 19.00 v Štepanji vasi. Dogodek organizira društvo Ljubhospic, ki ima svojo hišo, kjer spremljajo umirajoče, na Hradeckega 20 v Ljubljani. Sveto mašo bo daroval Jezuit p. Silvo Šinkovec. Pri maši bo predvidoma igral violinist Vasilij Melnikov. Vsi žalujoči lepo vabljeni.

• MOLITEV ZA DUHOVNE POKLICE, ki jo pripravljamo bratje kapucini in Marijine sestre bo ta četrtek, 6. 10. po večerni maši ob 19.45. Lepo vabljeni.

• BOLNIKE po domovih v Štepanjskem naselju bomo obiskovali ta petek. Če veste za kakšno starejšo osebo, ki bi si želela obisk duhovnika nam to poročite.

• CELODNEVNO ČEŠČENJE IN SLAVILNA ADORACIJA: Ta petek 7. 10. in vsak prvi petek bo v župnijski cerkvi celodnevno češčenje od jutranje do večerne sv. maše. Prostovoljci, ki ste pripravljeni ta petek čez dan eno uro dežurat pred Najsvetejšim, se javite br. Mateju. Namen molitve je za mir na svetu, za duhovne poklice in dobre družine.

Zvečer od 20.00 do 21.30 bo slavilna adoracija ob živi slavilni glasbi, ki jo pripravlja Bena Briški in bratje kapucini.

• FATIMSKA POBOŽNOST ob prvi soboti bo to soboto ob 18.15 v Štepanji vasi.

• PRIČEVANJE O POLETNEM DELU Z BEGUNSKIMI OTROKI V GRČIJI, bo imela naša katehistinja Valentina Čermelj v ponedeljek 10. oktobra ob 20.00 v dvorani župnijskega doma. V maju smo za ta tabor pri mašah v Štepanji vasi zbirali prostovoljne prispevke. Lepo vabljeni.

ŽUPNIJSKO ROMANJE V MEDŽUGORJE od 7.10. – 9. 10. 2022

Cerkev Sv. Jakoba Medžugorje Foto: Aleš Čerin

– Odhod: V petek 7. 10. zjutraj ob 5h izpred kapucinskega samostana v Štepanji vasi. Vrnemo se v nedeljo 9. 10. 2022 proti večeru.
– Vodenje: Romanje bo vodila, naša župljanka Petra Černivec. Duhovno vodenje romanja bo imel župnik br. Matej Štravs.
– Okvirni program: Križev pot na Križevcu, molitev na Hribu prikazovanj, pričevanje, večerni program s sveto mašo in češčenjem Križa in Najsvetejšega in še več. Bo tudi možnost za sveto spoved.
– Prenočevanje: Spali bomo v penzionu Kika, ki je 3 minute oddaljen od cerkve v Medžugorju.
– Cena: 120 eur (avtobus in polpenzion). Akontacija ob prijavi je 50€, s tem je tudi potrjena tudi rezervacija romanja. V primeru podražitve goriva, bo cena temu primerno tudi višja.
– PCT: Trenutno PCT pogoji niso potrebni.
– Obvezno morate imeti s seboj veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list)
– PRIJAVE: Prijavite se čim prej v času uradnih ur v župnijski pisarni. V primeru, da ne bo dovolj prijav iz domače župnije, bomo na romanje povabili še druge vernike. Avtobus je skoraj poln trenutno so še štiri prosta mesta. Vabljeni, da se prijavite še ostali.

• KATEHUMENI – UVAJANJE ODRASLIH V KRŠČANSTVO: Tudi letos bomo imeli v župniji skupino odraslih katehumenov, ki se bodo pripravljali na zakramente: krst, obhajilo in birmo. Kar nekaj kandidatov, ki se bodo v letošnjem letu pripravljali na zakramente uvajanja v krščanstvo, že imamo. Če poznate kakšnega odraslega, ki nima katerega od teh zakramentov in bi ga želel prejeti, se obrnite na br. Mateja Štravsa. Srečanja se bodo začela v sredo, 19. oktobra ob 18.00. Če bo treba, bomo termin prilagodili. K skupini se lahko pridružite tudi tisti župljani, ki bi želeli poglobiti svojo vero. Vabljeni.

TEDEN ZA ŽIVLJENJE

• 31. TEDEN ZA ŽIVLJENJE pod geslom: Ne zavrzi življenja, bo potekal od nedelje 2. do nedelje 9. oktobra.

• Nedelja, 2. oktober, Brezje: ZAČETEK TEDNA ZA ŽIVLJENJE 15.00: Molitvena ura za življenje, 16.00: evharistično bogoslužje, vodi nadškof Marjan Turnšek.

• Četrtek, 6. oktober, TF Ljubljana: 18.00: Okrogla miza »Klic po smrti ali klic na pomoč? O vprašanjih evtanazije« V sodelovanju z Radiem Ognjišče. Sodelujejo: prof. dr. Roman Globokar, moralni teolog; Maja Ebert Moltara, onkologinja, dr. Andrej Kravos, družinski zdravnik iz Žalca; dr. Blaž Ivanc, profesor Zakonodaje na Zdravstveni fakulteti UL. Vodi s. Meta Potočnik, novinarka Radia Ognjišče. Na spletni stani Gibanja za življenje, bodo objavljene duhovne misli in drugi prispevki. V tem tednu lepo vabljeni, k svetim mašam tudi med tednom.

ZBIRANJE POMOČI ZA UKRAJINO

1. DENARNA POMOČ: Slovenska Karitas nadaljuje z zbiranjem denarnih sredstev za Ukrajino na: Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870, Koda namena: CHAR. Položnice bodo v tem tednu na voljo na vseh poštah in po župnijah.

2. SMS darovanje: Prispevek v ta namen višini 5 € je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

3. MATERIALNA POMOČ: V posebno košaro v cerkvi, kjer piše pomoč za Ukrajino, lahko darujete hrano, ki ima daljši rok trajanja in ni zaprta v stekleni embalaži.

PRVA SEJA V POSTOPKU ZA RAZGLASITEV ZA BLAŽENO MAGDALENO GORNIK

Na praznik Povišanja sv. Križa, 14. septembra 2022, je bila na nadškofiji v Ljubljani prva seja v postopku za beatifikacijo Magdalene Gornik. Sejo je vodil pomožni škof in generalni vikar dr. Franc Šuštar. Na prošnjo postulatorja msgr. mag. Francija Petriča je nadškof msgr. Stanislav Zore potem, ko je prejel dovoljenje Dikasterija za svetnike iz Rima, odprl škofijski postopek. Seje so se udeležili člani sodnega zbora in zgodovinske komisije, ki so izrekli prisego, da bodo skrbno opravljali zaupano nalogo, in da ne bodo »govorili ali storili ničesar, kar bi moglo škodovati resnici ali pravičnosti«. Navzoči so bili tudi duhovniki iz župnij, s katerimi je bila povezana Božja služabnica Magdalena Gornik, ali imajo vlogo v tem procesu.

Več na tej spletni strani.

ŠE NEKAJ SLIK O LETOŠNJI BIRMI, 24. 9. 2022

br. Matej Štravs

Foto: Lojze Mušič (vse slike o birmi), Aleš Čerin (križ v Assisiju, cerkvica v Mariji Angelski v Porciunkuli, slavljenje)

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja