NAVODILA ZA NAŠO ŽUPNIJO OB COVID-19

Veljajo od 16. 10. 2020

Bratje, ki delujemo v naši župniji, smo na podlagi navodil slovenskih škofov s 15. 10. 2020 sprejeli naslednja konkretna navodila za našo župnijo, ki veljajo do preklica. Naša župnija se nahaja v rdeči epidemiološki regiji.

 • SVETE MAŠE: Svete maše z ljudstvom so do nadaljnjega ODPOVOEDANE. Bratje bomo do nadaljnjega vsak dan maševali v samostanki kapeli. Med tednom bomo imeli mašo ob 6.30 zjutraj, ob nedeljah pa ob 11. uri. Takrat bomo opravili vse mašne namene od tistega dne. Svetih maš ne bomo prenašali preko župnijske spletne strani. V veljavi ostanejo obstoječi prenosi svetih maš po televiziji (TV Exodus, TV Slovenija itd.) radiu (Radio Ognjišče, Radio Slovenija itd.).
 • SVETO OBHAJILO SPOVED IN MOLITEV V CERKVI: Ker zaradi izrednih razmer ni možna sveta maša z udeležbo vernikov, bomo delili sveto obhajilo izven obreda svete maše. Sveto obhajilo bomo delili ob istih terminih kot so bile do sedaj svete maše. Ob teh terminih bo cerkev odprta 45 minut in bo možnost za osebno molitev in sveto spoved v spovednici.
  Termini kdaj bomo delili sveto obhajilo so tako sledeči:
  – Štepanja vas: delavniki: 8:00 (razen v ponedeljek) in 19:00; nedelja: 8:00, 9:15, 10:30, 19:00
  – Bizovik: delavniki: torek, četrtek: 18.00); nedelja: 9.15
  Ob prejemu svetega obhajila boste prejeli tudi blagoslov, ob izhodu pa boste lahko darovali svoj dar za potrebe Cerkve in prejeli oznanila.
  Udeležba pri prejemu svetega obhajila, spovedi in osebni molitvi v cerkvi je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.
  Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore. Ob vstopu v prostor si mora vsak razkužiti roke, nadeti zaščitno masko, ki pokriva nos in usta in ohranjati dva metra medosebne razdalje (to ne velja za družine in člane istega gospodinjstva).
  Ko boste prejeli sveto obhajilo boste šli iz cerkve skozi zakristijo.
 • OSEBNA MOLITEV V CERKVI: Cerkvi bosta odprti za osebno molitev 45 minut ob istih terminih kot so bile prej svete maše. Naenkrat je lahko v cerkvi največ deset vernikov, ki upoštevajo določila za preprečevanje epidemije.
 • SPOVEDOVANJE: Možnost za sveto spoved bo v obeh cerkvah 45 minut ob istih terminih kot so bile prej svete maše. V spovednicah imamo nameščeno PVC folijo na okencu med duhovnikom in spovedancem. Spovednico redno prezračujemo in čistimo. Lahko se na vsakega brata obrnete po telefonu ali e-pošti in se z njim dogovorite za termin svete spovedi ali duhovnega pogovora.
  Naši kontakti:
  – br. Primož Kovač: 041 780 109, primoz.kovac@rkc.si
  – br. Matej Štravs: 031 434 520, matej.stravs@gmail.com
  – br. Klemen Verdev 031 264 858, klemen.verdev@rkc.si
 • KRST, POROKE IN DRUGE SLOVESNOSTI so preloženi na čas, ko se bo epidemiološko stanje izboljšalo oz. ko bo preklican vladni odlok.
 • CERKVENI POGREBI so dovoljeni z upoštevanjem državnih navodil. Pogrebne svete maše opravimo v samostanu in vas vedno obvestimo, kdaj bodo opravljene.
 • VEROUK se bo do preklica za vse razrede izvajal na daljavo. Kateheti bomo starše in veroučence po elektronski pošti obvestili, kako in kdaj bo na daljavo potekal verouk.
 • SKUPINE zakonske skupine, biblične skupine idr.) se bodo do nadaljnjega izvajale na daljavo.
 • ŽUPNIJSKA PISARNA: je odprta v času uradnih ur.
 • NUJNI PRIMERI: Če gre za nujni primer pokličite župnika br. Mateja Štravsa (031 434 520) izven uradnih ur. Lahko pišete tudi na mail: matej.stravs@rkc.si.
 • ŽUPNIJSKA KARITAS: je trenutno zaprta. Sodelavci naše župnijske Karitas bodo družine, ki prejemate pomoč, obvestili, kdaj boste posamezno lahko prišli po pakete hrane. Če v svoji okolici zaznate, da bi še kakšna družina potrebovala pomoč župnijske Karitas, lahko pokličete tajnico naše Karitas gospo Ivo Žnidaršič 031-845 660.
 • OBISK BOLNIKOV: V smrtni nevarnosti kadarkoli pokličite župnika br. Mateja Štravsa (031 434 520). Bolnika bomo zagotovo obiskali v najkrajšem možnem času in mu podelili zakramente. Na nas se obrnite tudi v primeru, da imate v družini bolnika z covid – 19 in se bomo dogovorili kdaj jih bomo bolnika obiskali. Za prve petke obiskujemo bolnike na domovih. Bolniki in domači naj imajo v času obiska duhovnika obvezno zaščitno masko. Duhovnik si bo pred in po vsakem obisku razkužil roke. Obisk bolnikov pred vsemi Svetimi bo v petek 30 oktobra. V domu starejših občanov se za obisk duhovnika naročite pri delovni terapevtki ali nas pokličite v župnijsko pisarno. Duhovnik lahko obišče le posameznega bolnika v skladu z navodili, ki veljajo v Domu starejših občanov.

OBVESTILA OB PRAZNIKU VSEH SVETNIKOV

 • MAŠE ZA RAJNE: V novembru lahko darujete neoznanjene maše »za rajne«, ki jih bomo opravili v samostanu. Kuverto z napisanim mašnim namenom in mašnim darom 20 € boste lahko oddali v nabiralnik »Maše za rajne«. Vse maše bomo opravili v našem samostanu. Bog vam povrni.
 • PRAZNIK VSEH SVETNIKOV: Na praznik vseh svetih, 1. novembra, in spomina na verne rajne, 2. novembra, letos na pokopališčih in v cerkvah niso dovoljena bogoslužja ali blagoslovi z udeležbo vernikov. Prav tako ni dovoljena skupna organizirana molitev vernikov. Duhovniki bomo zato sami blagoslovili pokopališče, župljani pa ste povabljeni, da sami na pokopališču in v domačem krogu molite za rajne (npr. rožni venec).
  Na praznik vseh svetnikov, v nedeljo 1. novembra, bomo delili obhajilo v Štepanji vasi ob: 8:00, 9:15, 10:30, ob 15.00 in ob 19:00, v Bizoviku pa ob 9.15 in ob 14. uri.
 • POPOLNI ODPUSTEK: Na praznik vseh svetih in na dan spomina na rajne lahko podarimo popolni odpustek enemu naših rajnih, če teden prej ali kasneje prejmemo zakrament sprave, če prejmemo obhajilo, obiščemo pokopališče in molimo za rajne, molimo Oče naš in Zdravo Marijo po papeževem namenu, in smo nenavezani na greh. Zakrament svete spovedi lahko v obeh cerkvah prejmete ob istih urah, kot so bile prej svete maše.

29. nedelja med letom – misijonska nedelja

Iz sporočila papeža Frančiška ob misijonski nedelji 2020.

Dragi bratje in sestre!

Rad bi izrazil svojo hvaležnost Bogu za predanost, s katero je vsa Cerkev živela lanski mesec oktober – izredni misijonski mesec. Prepričan sem, da je spodbudil misijonsko spreobrnitev v številnih skupnostih in sicer v smer, ki jo nakazuje geslo »Krščeni in poslani: Kristusova Cerkev, poslana v svet«.

V tem letu, zaznamovanem s trpljenjem in izzivi, ki jih je prinesla pandemija COVID-19, se ta misijonska pot Cerkve, razsvetljena z besedo, ki jo najdemo v poročilu o poklicanosti preroka Izaija: »Tukaj sem, pošlji mene« (Iz 6,8), nadaljuje. To je vedno nov odgovor na Gospodovo vprašanje: »Koga naj pošljem?« 

Ta klic izvira iz srca Boga, iz njegovega usmiljenja, ki izziva tako Cerkev kot človeštvo v sedanji svetovni krizi. »Kot učence evangelija nas je ujela nepričakovana in divja nevihta. Spoznali smo, da smo v istem čolnu, vsi krhki in zbegani, a obenem pomembni in potrebni, vsi poklicani, da veslamo skupaj, vsi potrebni tolažbe drug drugega. Na tem čolnu … smo vsi.«

Kot tisti učenci, ki v stiski v en glas vzklikajo: »Izgubljeni smo« (v. 38), smo tako tudi mi sprevideli, da ne moremo naprej vsak zase, ampak samo skupaj. Resnično smo prestrašeni, zbegani in boječi. Bolečina in smrt sta nas primorali, da smo izkusili našo človeško krhkost; po drugi strani pa sta nas spomnili, da v sebi nosimo tudi neugasljivo željo po življenju in osvoboditvi od zla. V teh okoliščinah se misijonska poklicanost, povabilo da izstopimo iz sebe zaradi ljubezni do Boga in bližnjega, kaže kot priložnost za deljenje, služenje in priprošnjo.

Foto: Miro Meden (macesen), Vatican News (papež Frančišek), Aleš Čerin (Križani v vasi Šentpavel)

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja