IZ ŽIVLJENJA SLOVENSKE CERKVE

SPOROČILO NADŠKOFA msgr. STANISLAVA ZORETA PRED EVROPSKIMI VOLITVAMI: Pojdimo na volitve in podprimo Evropo, ki bo spoštovala krščanske korenine in vrednote.

Slovenski škofje vabimo vse državljanke in državljane, da se volitev v Evropski parlament, ki bodo prihodnjo nedeljo, 26. maja 2019, zanesljivo udeležijo in podprejo kandidatke in kandidate ter stranke, ki si prizadevajo za evropsko Slovenijo in Evropo krščanskega izročila.

Volilni rezultat bo naslednjih pet let pomembno vplival na življenje vseh prebivalcev Evropske unije. V času migrantske krize, nepredvidljivih ekonomskih razmer, varnostnih izzivov in verjetnem odhodu Velike Britanije iz Evropske unije moramo s temi volitvami podpreti Evropsko unijo kot jamstvo za varnost in red ter mirno sožitje in sodelovanje v Evropi.

Obenem pričakujemo, da bodo poslanci nove sestave Evropskega parlamenta podprli tiste rešitve, ki bodo učinkovito odgovorile na pojav verske nestrpnosti do kristjanov v Evropi in po svetu, prav tako pa aktivno skrbeli za spoštovanje vseh človekovih pravic in solidarnosti med ljudmi. Zato vas lepo vabimo, da se prihodnjo nedeljo udeležite volitev in tako izpolnite svojo državljansko dolžnost.

MOLITEV PRED VOLITVAMI V EVROPSKI PARLAMENT
Bog naš Oče,
Gospod zgodovine,
hvala ti za snovalce združene Evrope,
ki so po vojni prepoznali,
da kličeš vse narode k spravi,
solidarnosti in miru.
Hvala Ti za vse,
ki so se v totalitarnih časih
pogumno zavzemali za našo svobodo in dostojanstvo.
Prosimo Te,
prebudi v nas duha odgovornosti,
da bomo za Evropski parlament izbrali predstavnike,
ki bodo zvesti tvoji Besedi,
spoštovali krščansko izročilo
in se zavzemali za vrednote,
ki si nam jih zaupal.
Naj bo naša Evropa
domovina spoštovanja družine,
človekovega življenja
ter prostor odpuščanja, pravičnosti in miru.
Sv. Benedikt – prosi za nas.
Sv. Brigita Švedska – prosi za nas.
Sv. Katarina Sienska – prosi za nas.
Sv. Edith Stein – prosi za nas.
Sv. brata Ciril in Metod – prosita za nas.
Amen.

VABIMO VAS

 • ŠMARNICE: v maju vas vabimo k obisku šmarnic zjutraj ali zvečer.
 • SKAVSTSKA MAŠA Z OBLJUBAMI bo danes, 19. 5. ob 13. uri, v bližini Komende. V primeru dežja bo obred potekal v cerkvi Spreobrnjenja apostola Pavla v Križu pri Komendi. Skavte priporočamo v vaše molitve.
 • MAŠA v Domu starejših občanov bo v sredo, 22. maja ob 15.00.
 • PROŠNJI DNEVI: od ponedeljka, 27. maja, do srede, 3290. maja.
 • VNEBOHOD je v četrtek 30. maja.
 • DOBRODELNI KONCERT za našo župnijsko Karitas bo v torek, 28. maja, po večerni maši. Sodeloval bo Deški zbor Schellenburg in drugi.
 • SKLEP ŠMARNIC BO V PETEK, 31. maja, pri večerni maši ob 19. uri v Štepanji vasi in v Bizoviku.
 • PRVO SVETO OBHAJILO v naši župniji bo letos za vse veroučence 3. razreda v nedeljo, 2. junija ob 9.15 v Štepanji vasi. Molimo za prvoobhajance, prvoobhajanke, njihove starše in družine.
 • MAŠA ZA BREZDOMCE BO v torek, 4. junija ob 16.30. v Štepanji vasi. Sveto mašo bo imel upokojeni ljubljanski nadškof Alojzij Uran.
 • SKLEP VEROUČNEGA LETA bo v nedeljo, 9. junija. Spričevala bodo delili vsi kateheti najprej v Bizoviku pri maši, ki se bo začela ŽE OB 9. URI, nato pa v Štepanji vasi pri maši ob 10.30.
 • SKLEP SKAVTSKEGA LETA: nedelja, 16. junij pri maši ob 9. 15.
 • LETNI ORATORIJ v ŠTEPANJI VASI, 30. JUNIJ – 5. JULIJ 2019. Osrednji lik letošnjega oratorija bo Peter Klepec. Oratorij bo potekal vsak dan od 9.00 do 16.00, predvidoma v sredo bo oratorijski izlet. Prijavnice dobite pri verouku in zadaj v cerkvi. Prijavite se do 9. junija. Vabljeni!
 • ROMANJE ZA MLADE V ASSISI: Bratje kapucini vabimo mlade od 17. do 30. leta na romanje v Assisi od 22. do 28. julija; Romanje vodijo: br. Jakob Kunšič, br. Jurij Štravs, br. Luka Modic, s. Anja. Informacije in prijave
 • ROMANJE ZA ODRASLE V SAN GIOVANI ROTONDO K SV. P. PIJU bo od 17. do 22. avgusta. Romanje vodijo: br. Stane, br. Miha in br. Primož in s. Petra. Več o romanju. Informacije in prijave

NOVA ZAPOVED LJUBEZNI

(Apd 14,21b-27; Ps 145; Raz 21,1-5a; Jn 13,3r-33a.34-35)

Časnikarji in predstavniki oblasti ter različnih organizacij so se zbrali na železniški postaji v Chicagu, da bi pozdravili Nobelovega nagrajenca za mir leta 1952. Ko je stopil iz vlaka, so kamere začele snemati in predstavniki oblasti so mu podajali roke in govorili, kako velika čast je za njih, da ga lahko pozdravijo. Prijazno se jim je zahvalil. Nato je pogledal čez njihove glave in jih prosil, če mu za trenutek oprostijo. Stopil je skozi množico in se približal starejši črnki, ki se je mučila s prenašanjem težkega kovčka. Vzel ji ga je in ga prenesel do avtobusa. Ženi je še pomagal vstopiti, ji zaželel srečno vožnjo in se poslovil. Medtem je množica čakala. Obrnil se je k ljudem in rekel: »Oprostite, ker ste morali tako dolgo čakati.« To je bil Albert Schweitzer, znani zdravnik in misijonar, ki je svoje življenje preživel tako, da je pomagal ubogim v Afriki. Eden od članov odbora za sprejem je nekemu časnikarju takole komentiral dogodek: »Takrat sem prvič videl hodečo pridigo« (Drobne zgodbe z biserom, 121).

Ko danes Kristus v evangeliju pravi: »Otroci, novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj!« (Jn 13,34), hoče poudariti, da je temeljna in pravzaprav edina zapoved, ki nam jo daje, zapoved medsebojne ljubezni. Seveda Jezus ni samo govoril o ljubezni, ampak nam je dal zgled ljubezni,
saj pravi: »Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj!«

(Po: Božo Rustja: Tvoje obličje iščem)

OBVESTILO V ZVEZI S POGREBI V NAŠI ŽUPNIJI

Po možnosti najprej pokličite župnika. Nato vse za pogreb uredite na Žalah, kjer tudi najavite cerkveni pogreb. Spodbujamo, da se dogovorite za pogreb z mašo, ker je dragoceno, da je pokojnik navzoč pri sveti maši. Če je pogreb z sveto mašo v uradu Žalah, ko naročite pogreb, doplačate storitev pogrebnega moštva izven delovnega časa. Pogrebci počakajo, da je sveta maša končana. Nato pogreb uredite v naši župniji. Od oktobra 2017 zaradi novega zakona o pogrebni dejavnosti pokojniki pred pogrebom ne morejo več ležati v cerkvi.

POGREB NA ŽALAH

Kadar je cerkveni pogreb iz naše župnije na starih – Plečnikovih Žalah ali na novih Žalah, pogreb vodi nekdo od duhovnikov iz naše župnije. Sveta maša je lahko po pogrebu v stari cerkvi sv. Križa na Žalah ali pa ob ponedeljkih zvečer ob 19. uri v Štepanji vasi. Kadar pokojnik leži v vežici na starih – Plečnikovih Žalah je lahko tudi pogreb s sveto mašo. To pomeni, da gremo iz vežice v cerkev sv. Križa, kjer je sveta maša, nato sledi pogreb.

POGREB V ŠTEPANJI VASI

Kadar je cerkveni pogreb v Štepanji vasi pokojnik pred pogrebom leži v vežici na pokopališču. Spodbujamo, da se odločite za pogreb s sveto mašo. Pokojnika ob uri pogreba iz vežice pospremimo v cerkev, kjer je sveta maša, nato sledi pogreb. Če je cerkveni pogreb brez svete maše, je sveta maša lahko po pogrebu v cerkvi v Štepanji vasi ali pa ob ponedeljkih zvečer ob 19. uri v Štepanji vasi. V štepanji vasi je v prihodnjih letih s strani Mestne občine previdena gradnja nove vežice in povečanje pokopališča.

POGREB V BIZOVIKU

Ker ni več možno, da bi pokojniki ležali v cerkvi, sedaj lahko pred pogrebom ležijo v vežici na Žalah, v Štepanji vasi ali v Sostrem. Spodbujamo, da se odločite za Sostro, ker je najbližje in ker je tam nova vežica, ki je ogrevana in ima urejene sanitarije in lep prostor, kjer se lahko zadržijo svojci in tisti, ki pridejo pokropit pokojnika. Spodbujamo, da se odločite za pogreb s sveto mašo. Pokojnika ob uri pogreba pripeljejo iz vežice v cerkev v Bizovik, kjer je sveta maša, nato sledi pogreb. Če je cerkveni pogreb brez svete maše, je pogrebni obred lahko v cerkvi in nato odidemo na pokopališče ali pa je celoten obred na pokopališču. Pogrebna sveta maša pa je lahko po pogrebu v cerkvi v Bizoviku ali ob ponedeljkih zvečer ob 19. uri v Štepanji vasi. Skupaj s četrtno skupnostjo Golovec smo začeli zbirati informacije za gradnjo nove vežice v Bizoviku.

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja