IZ NAŠE ŽUPNIJE

PREŠERNOVA PROSLAVA ob slovenskem kulturnem prazniku bo v naši župniji v soboto, 8. februarja, ob 17. uri, v Kulturnem domu na Hrušici. Zelo lepo vabljeni!

ŽUPNIJSKO ROMANJE V MEDŽUGORJE: Od ponedeljka 27. do četrtka 30. aprila 2020. Cena 140 eur (akontacija ob prijavi 50 eur). Trenutno je prijavljenih 20 župljanov. Vabljeni, da se prijavite se v pisarni. Več informacij

ŽUPNIJSKA STATISTIKA ZA LETO 2019

 • Krsti: 31 novokrščencev. 27 otrok je bilo krščenih v prvem letu življenja, štirje pa v starosti od 2 do 7 let. Osem jih je bilo krščenih iz cerkvenega zakona, pet iz civilnega zakona, petnajst iz izven-zakonskih skupnosti in trije nezakonski (otrok živi le z enim od staršev).
 • Število otrok pri verouku: 179
 • Prvo sv. obhajilo: 17 prvoobhajancev
 • Birma: 18 birmancev
 • Poroke: 6 parov
 • Pogrebi: 63 pogrebov (28 jih je prejelo poslednje zakramente)
 • Izstopi iz cerkve: ena oseba
 • Obhajila: Razdeljenih je bilo 46.000 svetih obhajil.
 • Bolniško maziljenje: okrog 230 oseb
 • Nedeljska sveta maša: K vsem nedeljskim mašam v povprečju prihaja 700 ljudi. V tem številu je upoštevana tudi sobotna večerna sv. maša.

DAN CELODNEVNEGA ČEŠČENJA – TOREK 28. JANUAR: To je dan, ko želimo biti z Gospodom, navzočim med nami v sveti evharistiji. Obenem je to dan, ko v imenu celotne naše nadškofije častimo Najsvetejše. Naj bo naša odločitev in molitev z Gospodom odgovor na Božjo ljubezen do nas.

SPORED ČEŠČENJA V ŽUPNIJSKI CERKVI*:

 • 8.00: sveta maša, po maši izpostavitev Najsvetejšega;
 • 9.00 – 10.00: H češčenju ste povabljeni vsi, ki se boste udeležili jutranje maše in člani Frančiškovega svetnega reda (OFS);
 • 10.00 – 11.00: Molitev k Brezmadežni in Binkoštna dvorana; vabljeni tudi: iz Skopske, Prištinske. in Novosadske ulice);
 • 11.00 – 12.00: bratje kapucini: sklenemo z dnevno molitveno uro in molitvijo Angel Gospodov; vabljeni tudi: iz ulic Polonce Čude, Vide Janežičeve, Angelce Ocepkove, Nusdorferjeve;
 • 12.00 – 14.00 – molitev v tišini;
 • 14.00 – 15.00: Marijine sestre;
 • 15.00 – 16.00: Biblična skupina, člani gibanj (Marijino delo, Prenova….);
 • 16.00 –17.00: veroučenci in starši; mladinci, študentje, skavti…; vabljeni tudi iz Jakčeve ulice;
 • 17.00 – 18.00: člani Župnijske Karitas; vabljeni tudi iz Bizovika, Hrušice;
 • 18.00 – 19.00: pevci, ŽPS; vabljeni tudi iz Štepanje vasi in Gmajne;
 • 19.00: Slovesen sklep in sveta maša, ki jo bo daroval br. Primož Kovač iz Celja.

*Opomba: Razpored je orientacijski. Kdor ne more ob določeni uri, naj pride takrat, ko lahko. Skupine lepo naprošene, da molitev vodite, ostali pa se po razporedu ulic in vasi skupinam ob določenih urah pridružite.

Lepo vabljeni čez dan k češčenju in zvečer na sklep.

VABIMO VAS

SVETOPISEMSKI MARATON: Pod geslom »Živite kot otroci luči«, bo potekal v kapeli Antonovega doma na Viču (Tržaška 85) od nedelje 26. januarja do sobote 1. februarja. Predstavniki naše župnije tam beremo sveto pismo v četrtek, 30. januarja od 8.00. do 10.00. ure. Tisti, ki nimate prevoza, na ta dan pridite pred samostan ob 7.30, ostali pa ob 7.50 pred kapelo v Antonovem domu na Viču. Za prevoz in branje se javite br. Mateju Štravsu. Več informacij

DUHOVNA OBNOVA ZA SODELAVCE KARITAS iz naše dekanije bo v soboto 1. februarja ob 14.30 v župnišču na Žalah. Zaključila se bo s sveto mašo ob 18. uri. Prijavite se tajnici župnijske Karitas Ivi Žnidaršič.

JEZUSOVO DAROVANJE – SVEČNICA, nedelja, 2. februar 2019. Svečnica je najprej praznik skupine Vera in luč.
Svečnica je tudi dan posvečenega življenja, dan redovnikov in redovnic. Sveta maša z redovniki in redovnicami naše nadškofije bo na Rakovniku s soboto, 1. februarja ob 14.30 uri.

PRAZNIK LURŠKE MATERE BOŽJE in SVETOVNI DAN BOLNIKOV bo v torek, 11. februarja 2020. Slovesna maša in procesija po pokopališču bo ob 19.00. Lepo vabljeni.

SVETOVNI DAN BOLNIKOV – 11. februar: Ta dan naj nas spomni da bomo bolj pozorni do bolnikov in trpečih. Radi jih obiskujmo v bolnišnicah, domovih za starejše, na njihovih domovih. Radi pokličimo duhovnika, da jim ob prvih petkih prinese sveto obhajilo in jih pogosteje mazili. Bolniško maziljenje je predvsem prošnja za ozdravljenje in za pomoč v bolezni. Ne čakajmo na najtežje trenutke bolezni (v naši župniji več kot polovico ljudi umre brez prejema zakramentov).

BOLNIŠKI DUHOVNIK: Če so vaši domači v bolnišnici, pokličite bolniškega duhovnika, da jim prinaša sveto obhajilo in jih po potrebi mazili. Pokličite ga na 041-613-378.

3. NEDELJA MED LETOM

Pridite k meni vsi, ki se trudite in ste obteženi

Kot zapiše papež, ob 28. svetovnem dnevu bolnikov Jezus namenja to povabilo bolnim in zatiranim, revnim, ki znajo neposredno biti odvisni od Boga in ki, ranjeni s težo preizkušnje, potrebujejo ozdravitev. »Jezus Kristus tistemu, ki živi tesnobo svoje situacije krhkosti, bolečine in šibkosti, ne postavlja zakonov, ampak ponuja svoje usmiljenje, torej svojo osebno okrepitev. Jezus gleda ranjeno človeškost. Ima oči, ki vidijo, ki se zavedajo, kajti gledajo v globino, niso brezbrižne, ampak se ustavijo in sprejmejo vsega človeka, vsakega človeka v njegovem zdravstvenem stanju, brez zavračanja kogar koli, pri tem pa vsakega vabijo, da vstopi v njegovo življenje in doživi nežnost.«

Kdor doživi tolažbo, lahko daje tolažbo

Jezus goji takšna čustva, ker je on sam postal slaboten, ko je doživel človeško trpljenje in od Očeta prejel počitek. »Samo kdor to izkusi v prvi osebi, je lahko tolažba za drugega,« izpostavi papež.

Obstajajo različne oblike velikega trpljenja, neozdravljive in kronične bolezni, bolezni, ki potrebujejo rehabilitacijo ali paliativno oskrbo, psihične patologije, različne invalidnosti, otroške in starostne bolezni … V teh okoliščinah se včasih opaža pomanjkanje človečnosti in zato je nujen osebni pristop k bolniku, s tem da se k zdravljenju doda oskrba za celostno človeško ozdravitev. V bolezni oseba ne čuti le pojemanje lastne fizične integritete, ampak tudi odnosne, razumske, čustvene in duhovne razsežnosti. Zato poleg terapij potrebuje tudi podporo, skrb, pozornost, skratka, ljubezen. Poleg tega pa je ob bolniku tudi družina, ki trpi in tudi sama potrebuje tolažbo in bližino.

Cerkev kot gostišče dobrega Samarijana

Papež se obrne na same bolnike: »Dragi bolni bratje in sestre, bolezen vas na poseben način postavlja med tiste, ki ‘utrujeni in obteženi’ pritegujejo Jezusov pogled in srce. Od tu prihaja luč za vaše temne trenutke, upanje za vašo obupanost. Vabi vas, da greste k Njemu: ‘Pridite.’ V njem bodo namreč nemir in vprašanja, ki se v tej noči telesa in duha dvigajo v vas, našle moč, da se jih prestane. Ja, Kristus nam ni dal receptov, ampak nas s svojim trpljenjem, smrtjo in vstajenjem osvobaja zla.«

Ne zanemarjati družbene pravičnosti

Ob koncu poslanice se papež Frančišek obrne na državne oblasti: »Na ta 28. svetovni dan bolnikov mislim na mnoge brate in sestre po vsem svetu, ki nimajo možnosti dostopa do oskrbe, ker živijo v revščini. Obračam se zato na zdravstvene ustanove in vlade vseh držav po svetu, da pri upoštevanju ekonomskega vidika ne bi zanemarjali družbene pravičnosti. Želim, da bi se pri povezovanju načel solidarnosti in subsidiarnosti sodelovalo, da bi tako vsi imeli dostop do ustrezne oskrbe za varovanje in obnovitev zdravja.«

Iz Papeževe poslanice ob svetovnem dnevu bolnikov (11. 2. 2020)

br. Matej Štravs

Foto: Vatikan News, Lojze Mušič, Miro Meden, Aleš Čerin

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja