Urnik svetih maš je na tej povezavi. Urnik uradnih ur v župnijski pisarni najdete na tej povezavi

IZ ŽUPNIJE

• ZAHVALA: V nedeljo, 20. novembra, ste po dopoldanskih mašah v Štepanji vasi za medicinsko odpravo, ki letos poleti potuje na humanitarno odpravo v Ugando, darovali 668 €. Z zbranimi sredstvi bo ekipa nabavila zdravila in medicinske pripomočke, ki jih bodo potrebovali. V imenu članov odprava se vam zelo lepo zahvaljujemo.
• ZAHVALA: Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste prejšnji konec tedna prinesli papir za skavte. Izkupiček od prodaje bo namenjen izgradnji skladišča za naše šotore. Naslednja akcija zbiranja papirja bo prihodnje leto 10. junija.
• MAŠE ZA RAJNE: V novembru lahko darujete neoznanjene maše »za rajne«. Kuverto z napisanim mašnim namenom in mašnim darom 23 € boste lahko oddali v nabiralnik: »maše za rajne«. Te svete maše bomo oddali v redovno skupnost misijonarjev lazaristov v Kijev v Ukrajino, ki jo vodi Mihal Talapkanich. Ker jim tam zelo primanjkuje mašnih namenov, se že vnaprej zelo lepo zahvaljujejo za maše, ki jih boste darovali in jih bodo opravili v njihovi skupnosti. Ta skupnost lazaristov v Kijevu sodeluje s slovenskimi Marijinimi sestrami, ki delujejo v Kijevu.

• DEL DOHODNINE LAHKO NAMENITE TUDI ZA NAŠO ŽUPNIJO: Državna uredba o namenitvi dela dohodnine za donacije ponovno daje možnost, da 1 % dohodnine ljudje namenijo posameznim župnijam Katoliške cerkve. Več informacij v zvezi z darovanjem 1 % dohodnine.

• MOLITVE ZA RAJNE: Vabimo vas, da v novembru več molite za rajne. Tukaj je na razpolago kratka molitev:
Gospod, ti nisi Bog mrtvih, ampak živih ljudi. V tebi živijo vsi, ki si jih poklical k sebi.
Spominjamo se vseh rajnih, ki smo jih ljubili, s katerimi smo živeli.
Z njimi nas povezuje tvoja dobrota, s katero ljubiš nje in nas.
Pred teboj se spominjamo vseh umrlih, Vseh pozabljenih in zabrisanih imen.
Umrlih, ki jih nihče ne objokuje, pogrešanih, katerih usoda nam je neznana, obupanih, ki so si vzeli življenje, vseh tistih, ki so jih ljudje umorili.
Vemo, da so v tvoji roki in te prosimo: Sprejmi vse med svoje srečne otroke.
(J. Zink)

• ROŽNI VENEC ZA RAJNE: V mesecu novembru bomo našim rajnim posvečali molitev rožnega venca pred delavniškimi mašami zjutraj in zvečer, v Štepanji vasi in v Bizoviku.

NEDELJA KARITAS

• NEDELJA KARITAS: Danes na 1. adventno nedeljo obhajamo nedeljo Karitas. Nabirka današnje nedelje je namenjena za potrebe, na katere odgovarja Karitas. Ves advent lahko v obeh cerkvah oddate v Karitasovo košaro živila, ki jih bodo delili v naši župnijski Karitas. Bog povrni.

• ZAHVALA SODELAVCEM: Naša župnijska Karitas je odprta vsak torek od 16.30 do 18.00 za brezdomce, in vsako sredo ob 16.30 do 18.00 za socialno ogrožene družine. Po pomoč na Karitas prihaja kar veliko število ljudi. Iskrena hvala vsem sodelavcem naše župnijske Karitas, za vse vaše plemenito delo, ki ga opravljate. Ker se naši sodelavci starajo, se priporočamo, da se jim pridruži še kakšen nov prostovoljec. Novi prostovoljci se lahko obrnete na tajnico naše Karitas Ivo Žnidaršič (031 845 660) ali na br. Mateja Štravsa. Dobrodošli.

• ZAHVALA DOBROTNIKOM: Iskrena hvala tudi vsem dobrotnikom naše Karitas. Hvala vsem, ki na Karitas prinašate obleke in hrano, hvala vsem, ki darujete svoje darove za Karitas v nabiralnik za Karitas v obeh cerkvah. Hvala tudi vsem, ki nam osebno prinesete svoje darove za Karitas, ter vsem, ki svoj dar nakažete na transakcijski račun naše Karitas. Naj Vam Bog vsem bogato povrne in vas blagoslovi.

Župnijska Karitas Hiša Sv. Frančiška, Mekinčeva ulica 1, 1000 Ljubljana TRR Župnijska Karitas: SI56 0206 0009 2047 606
Več o tednu karitas je na tej povezavi.

VABIMO VAS

• BLAGOSLOV ADVENTINIH VENCEV IN VABILO NA SVETO SPOVED: Na prvo adventno nedeljo bomo pri vseh svetih mašah blagoslovili adventne vence. Vabljeni da tudi opravite sveto spoved, možnost je med vsemi svetimi mašami.

• SLOVESNI PRAZNIK SVETE MARIJE S ČUDODELNO SVETINJO bo v nedeljo, 27. novembra. To je glavni praznik naših Marijinih sester. Marijinim sestram za praznik iskreno čestitamo.

Ob tej priliki bodo imele Marijine sestre tridnevnico, ki bo potekala od četrtka 24. do soboto 26. novembra po večerni maši v župnijski cerkvi. Na sam praznik v nedeljo 27. novembra pa bodo Marijine sestre sodelovale pri svetih mašah. Lepo vabljeni.

• MIKLAVŽEVANJE ZA OTROKE BO V SOBOTO, 3. decembra. ob 15. uri v župnijski cerkvi v Štepanji vasi, ob 17. uri pa v cerkvi v Bizoviku. Na obeh krajih bodo mladi pripravili Miklavževo igrico nato pa nas bo obiskal Miklavž. Starši prijavite otroke na miklaveževanje do ponedeljka 28. novembra v času uradnih ur v župnijski pisarni ali pri katehetih. Prijavnice za miklaveževanje dobite v obeh cerkvah na mizici za tisk in v župnijski pisarni. Lahko si pa prijavnico tudi natisnete sami.

Obvestite in povabite še druge družine, do katerih še ni prišla ta informacija. Lepo vabljeni.

• VEČER Z MARIJINO SESTRO KATJO VASYLENKO: Katja prihaja iz Ukrajine in bo to sredo, 30. novembra ob 20.00, v dvorani župnijskega doma s slikami predstavila svojo domovino. Nato bo sledil pogovor z njo. Na koncu pa bomo skupaj molili za mir v Ukrajini. Sestra Katja je doma na severu Ukrajine in letošnje leto živi v samostanu naših Marijinih sester, kjer med drugimi pomaga v vrtcu Nazaret. Po novem letu se vrača nazaj v Ukrajino. Lepo vabljeni.

• MOLITEV ZA DUHOVNE POKLICE, ki jo pripravljamo bratje kapucini in Marijine sestre, bo ta četrtek 1. decembra, po večerni maši ob 19.45. Lepo vabljeni.

OBISK BOLNIKOV PO DOMOVIH bo ta petek, 2. decembra. Sporočite nam za tiste, ki ne morejo v cerkev, da jih obiščemo in jim prinesemo svete zakramente za prvi petek na dom.

• CELODNEVNO ČEŠČENJE IN SLAVILNA ADORACIJA: Ta petek in 2. decembra in vsak prvi petek bo v župnijski cerkvi celodnevno češčenje od jutranje do večerne sv. maše. Prostovoljci, ki ste pripravljeni ta petek čez dan eno uro dežurati pred Najsvetejšim, se javite br. Mateju. Namen molitve je za mir na svetu, za duhovne poklice in dobre družine. Zvečer od 20.00 do 21.30 bo slavilna adoracija ob živi slavilni glasbi, ki jo pripravlja Bena Briški s sodelavci in bratje kapucini. Med adoracija je priložnost za sveto spoved.

• PRAZNIK BREZMADEŽNE je v četrtek 8. decembra. Pripravimo svoje srce, osvobojeno greha pri sveti spovedi. Brezmadežna Marija je preroško znamenje, ki tudi nas spodbuja k prizadevanju za svobodo srca in čisto prosojnost pred Bogom. Brezmadežna je tudi zavetnica celotnega kapucinskega Reda in Slovenske kapucinske province. Pred praznikom bomo imeli pri večerni sveti maši tridnevnico, ki bo potekala od ponedeljka 5. do srede 7. decembra pri večerni maši v Štepanji vasi.

• MIKLAVŽEVO NEDELJO V BIZOVIKU bomo obhajali v nedeljo 11. decembra pri maši ob 9.15. Lepo vabljeni. Prav tako bo v Bizoviku tudi sveta maša na god sv. Miklavža v torek 6. decembra ob 18. uri. Vabljeni.

• MIKLAVŽEVO ROMANJE iz Štepanje vasi čez Golovec v BIZOVIK bo na Miklavževo nedeljo, 11. decembra. Zbiranje v Štepanji vasi pred župniščem in blagoslov romarjev bo ob 13.30. V Bizoviku bodo v cerkvi večernice ob 15.30, nato bo preprosta pogostitev. Na večernice v cerkev vabljeni tudi drugi, ki ne boste šli peš. Gospodinje lepo naprošamo za pecivo, ki ga prinesite v Klančarjevo domačijo v soboto 10. 12. od 18.00 do 18.30 ali v nedeljo popoldne.

KAJŽARSKA KAVICA, bo v sredo, 14. decembra ob 10.00 v Gasilskem domu. Obiskal nas bo sv. Miklavž. Lepo vabljeni.

ADVENT

MOLITEV OB ADVENTNEM VENCU

Dobri in usmiljeni Bog, blagoslovi naš adventni venec, da nas bo spremljal v dneh pričakovanja in upanja. Poživi ob njem našo vero in naše življenje usmerjaj k dobremu. Prosimo te, združi in ozdravi vse, kar je potrto in ranjeno. V naših srcih naj sveti tvoja blaga luč in iz njih prežene temo in obup. Zažarita pa naj tvoja ljubezen in upanje. Prosimo te v teh adventnih dneh, bodi z nami v našem domu, da se bomo v njem počutili varne. Sij sveč na adventnem vencu naj nas spominja na tvojo navzočnost med nami. Če si ti z nami, če si v nas, smo sposobni dojeti, da si neizmerna skrivnost. Naredi iz naše hiše dom, v katerem bomo radi prebivali. Dobri in usmiljeni Bog, Oče, Sin in Sveti Duh. Amen.

Navodilo: Navzoči so povabljeni, da povedo kakšno prošnjo, zmolite desetko rožnega venca.
V družinah z osnovnošolskimi otroki lahko preberete besedilo za vsak dan iz adventnega koledarja Otroci za otroke.
Oče ali mati zaključi: Gospod naj nas, naš dom in vse ljudi dobre volje blagoslovi, varuje in nas srečno pripelje v veselje nebes. Amen.

PAPEŽ FRANČIŠEK OB VSTOPU V ADVENT

Papež Frančišek v začetku adventa: Vstopili smo v advent, ki je čas pričakovanja in upanja ter je poln bogate vsebine. Jezus napoveduje temačne dogodke in stiske, vendar nas hkrati vabi, naj se ne bojimo. Ne strah, ampak budnost, čuječnost je prava drža pričakovanja Gospodov-ega prihoda, je ob tem poudaril sveti oče. Zakaj? Ker bo šlo vse dobro? Ne, ampak zato, ker se bo Jezus vrnil, kot je to obljubil, je dodal.

Kako varovati srce pred lenobo? Ustavil se je tudi ob pomembnem vidiku krščanskega življenja, to je budnosti, povezani s pozor-nostjo. »Danes je torej dobra priložnost, da se vprašamo, kaj bremeni moje srce, kaj bremeni mojega duha, zakaj sedim v fotelju lenobe. Žalostno je videti kristjane v fotelju! Katera mlačnost me hromi, katere so razvade, ki me tiščijo k tlom in mi preprečujejo, da bi dvignil glavo? Sem pozoren ali sem ravnodušen do bremen, ki obtežujejo ramena bratov? Ta vprašanja so dobra za nas, saj nam pomagajo varovati srce pred lenobo.«

Tudi ob naporih ne zanemarjajmo molitve Papež Frančišek je opozoril na še eno bistveno sestavino budnosti – molitev. Molitev je tista, ki ohranja svetilko srca prižgano. Še posebej takrat, ko čutimo, da je naše navdušenje uplahnilo, ga molitev ponovno podžge, saj nas pripelje nazaj k Bogu, v središče stvari. Molitev prebudi dušo iz spanja in jo usmeri na sam namen našega obstoja. Tudi v najbolj napornih dneh ne zanemarjajmo molitve, je še spodbudil sveti oče.« (Papež Frančišek)

br. Matej Štravs

Foto: Aleš Čerin (freska, Božja mati Marija, svetinja), FB profil Katje Vasylenko

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja