IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE IN CERKVE NA SLOVENSKEM

Z NOVIM LETOM BO SPREMENJEN URNIK URADNIH UR V ŽUPNIJSKI PISANI: Po novem letu ne bo več uradnih ur ob petkih od 17. do 18. ure. Uradne ure bodo tako: v torek, četrtek in petek od 11. do 12. ure; in v ponedeljek, torek in četrtek od 17. do 18. ure.

BLAGOSLOV STANOVANJA: V kolikor kdo želi v dneh po božiču ali v prvih dneh januarja blagoslov stanovanja, se lahko obrne na br. Mateja Štravsa.

ZAHVALA: Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste pomagali pri pripravi slavilnega večera s skupino Abend, ki smo ga imeli v naši župnijski cerkvi v sredo 18. decembra.

VABIMO VAS

SLOVESNI PRAZNIK GOSPODOVEGA ROJSTVA – BOŽIČ, sreda, 25. december. Na sveti večer, v torek 24. decembra, bosta »polnočnici« v župnijski cerkvi ob 19.00, v bizoviški pa ob 20.00. Namenjeni sta predvsem družinam z majhnimi otroki in veroučenci. Ker je naslednji dan božič, ki je zapovedan praznik, tudi na božič pridemo k maši. Drugi dve polnočnici bosta ob 24.00 (Štepanja vas in Bizovik). Maše na božič, v sredo, 25. decembra bodo v Štepanji vasi: ob 8.00, 9.15, 10.30 in 19.00; v Bizoviku ob 9.15.

BOŽIČNI POHOD z baklami iz Bizovika na Orle, ki ga organizirajo Bizoviški gasilci, bo na božič. Zberemo se ob 17. uri pri Prenkovi gostilni v Bizoviku. Povratek bo okrog 20. ure. Lepo vabljeni!

SLOVESNI PRAZNIK SV. ŠTEFANA, ZAVETNIKA NAŠE ŽUPNIJE, bo v sredo, 26. decembra 2019. Slovesna maša bo ob 9.15, ki jo bo daroval nadškof Anton Stres. Po maši bo blagoslov konj in avtomobilov. Maše na praznik sv. Štefana so ob 8.00, 9.15, 11.00 (zaradi glavne slovesnosti pol ure kasneje), in ob 19. uri, v Bizoviku bo maša ob 18.uri. Maša v Domu starejših občanov, ki jo bo daroval nadškof Anton Stres bo na ta dan ob 15.00 v domski jedilnici.

NA PRAZNIK SV. ŠTEFANA boste pri dopoldanskih mašah lahko prinesli starodavne konjičke pred oltar in ob tem darovali svoj dar za priprošnjo za blagoslov konjev in drugih živalih. Na ta dan bomo blagoslovili tudi sol, ki jo boste lahko ponesli na svoje domove.

Na božič in praznik sv. Štefana bo cerkve v Štepanji vasi odprta ves dan.

DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI – 26. december, je tudi državni praznik.

BOŽIČNI KONCERT zbora Alfa in Omega, ki ga Vodi Nada Žgur, bo na Štefanovo, 26. 12. ob 17. uri, v župnijski cerkvi na Kodeljevem.

BOŽIČNI KONCERT mešanega pevskega zbora dr. Bogdana Derča bo v petek, 27. decembra, ob 19.45 v cerkvi sv. Štefana v Štepanji vasi.

Narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje je v soboto 28. 12., na god Nedolžnih otrok. Maša za ozdravljenje po izgubi otroka v nosečnosti ali po njej bo pri sv. Jožefu v Ljubljani v soboto, 28. 12. ob 19. uri.

ZAHVALNA MAŠA ZA IZTEKAJOČE LETO bo v torek, 31. decembra ob 19.00 v Štepanji vasi. Lepo vabljeni.

NOVO LETO – MARIJA BOŽJA MATI – dan miru, rojstni dan naše župnije – sreda, 1. januar 2020: maše bodo: v Štepanji vasi ob 8.00, 10.30 in 19.00, v Bizoviku ob 9.15.

RAZSTAVA IN RAZGLASITEV NAGRAJENIH OTROŠKIH LIKOVNIH DEL in njihovih avtorjev, ki sodelujejo v likovnih delavnicah za otroke v Klančarjevi domačiji v Bizoviku, bo v četrtek, 2. januarja ob 19.00, v dvorani župnijskega doma. Otroci so prejeli nagrade na Portugalskem, v Romuniji, Bolgariji in v Makedoniji. Lepo vabljeni!

TRIKRALJEVSKA MISIJONSKA AKCIJA – KOLEDOVANJE bo v naši župniji v soboto, 4. januarja. »Trije kralji – koledniki« – otroci, se bodo podali od hiše do hiše. Iz naselja nam sporočite v župnijsko pisarno, kje lahko pridejo na obisk. Za trikraljevsko akcijo boste lahko darovali tudi v cerkvi pri nabirki na sv. Tri kralje v ponedeljek 6. januarja.

GOSPODOVO RAZGLAŠENJE, SV. TRIJE KRALJI, ponedeljek, 6. 1.

VEČER S PISATELJEM IVANOM SIVCEM bo v torek 21. januarja ob 20. uri v dvorani župnijskega doma. Predstavil bo svoje knjige in delo. Program bodo z narodno zabavnimi pesmimi (besedila pesmi je napisal Ivan Sivec) popestrili Fantje izpod Golovca in Trio Nejca Kastelica.

ŽUPNIJSKO ROMANJE V MEDŽUGORJE

Od ponedeljka 27. do četrtka 30. aprila 2020
Romanje bo vodila naša župljanka Petra Črnivec, ki že vrsto let vodi romanja v Medžugorje. Duhovno spremljanje romanja br. Matej Štravs.

Prvi dan (27. 4). popoldne bomo obiskali Sarajevo, kjer si bomo ogledali cerkev sv. Antona, nato bo prosti čas za kosilo v lastni režiji (čevapčiči), in ogled Baščaršije. Proti večeru bomo obiskali Mostar, kjer bomo imeli sveto mašo v cerkvi sv. Petra in Pavla. Sledi ogled mesta in mosta čez Neretvo. Nato odidemo v Medžugorje, kjer nas bo čakala večerja.

Drugi in tretji (28. in 29. 4) dan bomo v Mežugorju, kjer bomo obiskali Križevac, Crnico (kdo od starejših lahko ta obiska izpusti), prisluhnili bomo različnim pričevanjem, seveda pa bo čas tudi za osebno molitev.

Obiskali bomo tudi kraj Šurmance, (podružnica Medžugorske župnije), ki je od Medžugorja oddaljen 9 km, kjer je cerkev Božjega usmiljenja, ki ima relikvije sv. Favstine Kovalske in sv. Janeza.

Četrti dan (30. 4.) Po jutranji sv. maši v Medžugorju se bomo odpravili proti domu.

Cena: Cena romanja je 140 eur za odrasle, za otroke do 3 leta 50 eur. Za otroke od 3. do 10. leta 95 eur. Ob prijavi plačate 50 eur kavcije. Ob prijavi otroka plačate 30 eur kavcije. Cena vključuje prevoz, vodenje, razlaga uradnega vodiča iz Medžugorja, tri nočitve v Medžugorju v neposredni bližini cerkve, večerjo prvi dan, zajtrk in pozno kosilo drugi in tretji dan in zajtrk četrti dan. Za romanje potrebujete veljavno osebno izkaznico in veljavno kartico evropskega zdravstvenega zavarovanja.

Prijave: Prijavite se lahko v župnijski pisarni, kjer tudi plačate kavcijo. Do 1. marca bomo sprejemali prijave le v župniji. V kolikor se do takrat avtobus ne bo napolnil v župniji, bomo prijave odprli še za druge romarje. Lepo vabljeni!

BOŽIČ: IZ PISMA PAPEŽA FRANČIŠKA – ČUDOVITO ZNAMENJE

1. decembra letos je papež Frančišek za vso Cerkev napisal Apostolsko pismo: Čudovito znamenje, ki govori o pomenu jaslic. V njem zapiše: Čudovito znamenje jaslic, ki je krščanskemu ljudstvu tako drago, vedno vzbuja strmenje in začudenje. Medtem ko zremo božični prizor, smo povabljeni, da se duhovno odpravimo na pot, pritegnjeni od ponižnosti Njega, ki je postal človek, da bi srečal vsakega človeka. In odkrijemo, da nas On tako ljubi, da se je združil z nami, da bi se mogli tudi mi združiti z Njim.

Ko je Božji Sin prišel na svet, je prostor našel tam, kjer živali jedo. Seno je postalo prvo ležišče Njega, ki se bo razodel kot ‘kruh, ki je prišel iz nebes.’ To simboliko je doumel že sv. Avguštin, ko je zapisal: ‘Položen v jasli je postal naša hrana.’ V resnici jaslice vsebujejo različne skrivnosti Jezusovega življenja in nam jih približajo, da jih začutimo v svojem vsakdanjem življenju.

Zakaj jaslice vzbujajo toliko strmenja in nas ganejo? Predvsem zaradi tega, ker kažejo Božjo nežnost. On, Stvarnik vesolja, se skloni do naše majhnosti. Dar življenja, ki nam je vedno znova skrivnosten, nas še bolj očara, ko vidimo, da je On, ki se je rodil iz Marije, vir in opora vsakega življenja. V Jezusu nam je Oče dal brata, ki nas pride iskat, ko smo zmedeni in izgubimo smer. Dal nam je zvestega prijatelja, ki nam je vedno blizu, dal nam je Svojega sina, ki nam odpušča in nas dviga iz greha.

Jezus je novost sredi starega sveta in je prišel, da bi zdravil in obnavljal, da bi naše življenje in svet privedel, k njunemu izvirnemu sijaju.

br. Matej Štravs, župnik

Foto: Milan Boštele, Lojze Mušič, Miro Meden

0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja